31 oktober 2007

Tintti

Jag avslutar oktober-kavalkaden med en konståkerska vid namn Kristiina Wegelius, född 1962.

Kristiina blev utan medaljer i stora mästerskap men hon lyckades hyfsat i EM med tre fjärdeplatser åren 1979-1981, två gånger sexa i VM. "Tintti" deltog också i OS 1980 och hamnade på en tionde plats.

Kristiina Wegelius bor numera i Kanada och har under flera år varit engagerad i Disney on Ice som bl a koreograf mm.
That's it.

29 oktober 2007

Gammeldansken Preben

Här kommer dansk dynamit i form av en storrökande exekutor vid namn Preben Elkjaer Larsen. Han var den stora danske anfallskanonen som slog igenom på 80-talet, tränarna i de olika lagen han lirade i klagade ofta på hans cigarettkonsumtion men det var i alla fall inget som märktes på planen. Den gode Preben lät bli att röka under matchens gång, i alla fall.

Preben hann med 38 landslagsmål på 69 matcher - inte fy skam! Han valdes till Danmarks bästa spelare -84 och vann italienska ligan med Hellas Verona FC 1985. Hur som helst, som någon dansk sa; det var bättre förr, då hade vi pilsner och pölse och Preben och Laudrup, nu har vi bara Muhammed-karikatyrer, ungdomskravaller, Pia och ett landslag utan geist!

Kraftkvinnan Tamara

Ingen friidrottare har dominerat både kula och diskus som Tamara Press, född 1937 i Kharkov, Sovjetunionen.

Tamara nådde sina största framgångar i början av 60-talet, hon var bl a första kvinnan att stöta både över 17 och 18 meter i kulan.

Under sin karriär vann hon tre OS-guld och ett OS-silver, lägg dessutom till tre EM-guld och ett brons + fem världsrekord i kulstötning.

28 oktober 2007

Esa Veikko Antero "Viki"

Plötsligt dyker han upp eller rättare sagt ner! Välkommen, Veikko Kankkonen. En flygande finne återigen. OS-Guld 1964 i Innsbruck i normalbacken och silverpeng i stora backen, Veikko vann också tysk-österrikiska backhopparveckan 1964/1965 och 1965/1966. Han var även en gudabenådad bobollspelare och säsongen 1962-1963 lirade Veikko för Lahden Maila-Veikot.
Sonen Anssi är en framstående golfare.

Fyrfaldig mästarinna

Hon är finlands mest meriterade tävlingsaeorobicer, låt mig presentera Tiia Piili, född 16 april 1979 i Villmanstrand.

Tiia är inte bara fyrfaldig EM-mästarinna, nej, hon har även fyra världsmästartitlar på sitt samvete. Hon har 14 värdemedaljer i sitt bagage. Första VM-titlen tog hon 2001 i Marocko.

Glada Tiia Piili började med aeorobic på allvar 1996 och slutade nästan prick 10 år senare som 27-åring! Största anledning till att hon la "tossorna" på hyllan i förtid var motivationsbrist.

Guldmedaljören Kahma

Mannen på bilden blev historisk genom att ta finlands första EM-guld i diskus 1974 i Aten och resultatet 63.32.Nivån på finsk diskus var på 70-talet hög , bara USA och dåtida Sovjetunionen hade fler kastare över 60 meter än Finland!
Jorå, det är Alavieskasonen Pentti Aatos Kahma på bilden, en duktig allroundidrottare som inte bara hade diskuskastning som syssla. Nej, Pentti stötte även kula, kastade slägga och prövade även på 10-kamp. Hans bästa resultat i diskus; 66.82 från Modesto 24 maj 1975.

27 oktober 2007

Puck och boll med Kirsi

Det är ovanligt numera att dubblera på hög nivå men till kategorin "många bollar/puckar i luften" hör 31-åriga Kirsi Hänninen, fd bobolls-och hockeyspelare. Kirsi vann olympiskt brons med sitt Finland i Nagano-98 och VM-brons både 1999 och 2000.

Kirsi blev dessutom vald till årets bobollspelare 2000, i nationalsporten nummer 1 d v s boboll (pesäpallo) representerade Kirsi bl a Oulun Lippo.

I hockeyrinken var Kirsi känd för sina hårda slagskott från blålinjen. Kirsi la av med sportkarriären redan 2005.


Kulbjässen Arsi

Han vann sensationellt olympiskt guld år 2000 i Sydney, i kvaltävlingen där han noterade sitt personliga rekord 21.39. Kul!

Han blev även trea i VM i Edmonton året därpå, finnen säkrade först i tredje omgången en plats bland de åtta som fick stöta vidare och sedan avancerade han till bronsmedaljör visar vilken fighter han är! Jag talar förstås om Kurikkabon Arsi Harju, numera UNICEF-ambassadör.

21 oktober 2007

Manon

Hon är mest känd för att vara den första damen att stå i en NHL-match! Hennes namn är Manon Rheaume och den omtalade försäsongsmatchen ägde rum 8 augusti 1992, Manon vaktade målet i period 1 för sitt Tampa Bay mot St. Louis Blues, hon räddade sju skott av nio.

Manon började lira redan vid fem års ålder och hon har vunnit två VM-guld med sitt Kanada.

Dåvarande klubbdirektören Phil Esposito gjorde dock aldrig någon hemlighet av att han lät Rheaume stå i några matcher enbart för att få publicitet.

För mig är Manon ett mönsterexempel på att man aldrig/never ska ge upp sina drömmar/dreams.

Hank the man

Henry Louis "Hank" Aaron valdes 1982 in i Baseball Hall of Fame. Han är den som slagit näst flest homeruns i MBL under sin karriär, 755 stycken. Hanks rekord stod sig i 33 år vilket i sig är en bedrift.

Längre fram i bloggen presenterar jag personen som slagit flest. Uh, spännande. Du kanske redan vet?

Hank spelade fö bl a Indianapolis Clowns (1952), Milwaukee Braves (1954-1965), Atlanta Braves (1966-1974) och Milwaukee Brewers (1975-1976).
“Trying to throw a fastball by Henry Aaron is like trying to sneak a sunrise past a rooster.” — Curt Simmons

20 oktober 2007

Paula



"Långtradaren" Paula Radcliffe från Northwich,Cheshire, tillhör mina absoluta favoriter. Paula har dessutom världsrekordet på maran som lyder smått otroliga 2.15.25. Vad finns mer att säga? Ja, det är inte mycket.
 
Jo, Paula lyckades bärga sin efterlängtade seger 2005 (VM i Helsingfors) på maran, på detta världsmästerskaps sista tävlingsdag. Hon tog täten direkt efter 100m och efter det tittade hon inte en enda gång bakåt utan behöll ledningen in över mållinjen. Vilken råbarkad styrka.

Cóndor

 
Målvakten Roberto Rojas var känd för sin skicklighet mellan stolparna, tidernas bästa målvakt i Chile. Roberto blev också vida känd för sitt fusk 1989 då han låtsades bli skadad av en raket, i själva verket (värket?!) skar han sig själv med en skalpell som han gömt i ena handsken för att försöka få till ett omspel.

"Roberto Rojas-incidenten" satte djupa spår i det chilenska folket, skalpellhändelsen innebar även att Chile blev bannlysta från VM 1990 och VM-kvalet 1994! Roberto - en av gröna mattans största skådespelare i modern tid. Hollywood, hallå?

För min egen del tycker jag att man alltid bara skall rispa, inte skära.

19 oktober 2007

Snabba Sisko

43-åriga Reetta Sisko Hanhijoki (född Markkanen) är en fd sprinter som representerade Vesannon Urheilijoita. Sisko hade inga större framgångar internationellt utan hennes grej blev Finnkamper och FM.

Mellan åren 1984 och 1993 placerade sig Sisko inte sämre än tvåa i FM, detta gällde 100 och 200m.

Siskos resultat på 60m (7.20 från Karlsruhe 1990, inomhus) står sig fortfarande som finländskt rekord.

18 oktober 2007

Isbanans Nurmi

Hastighetsåkaren Claes Thunbergs glansperiod sammanföll med Nurmi, därav epitetet "Isbanans Nurmi".

Claes dominerade hastighetsåkningen tillsammans med norrmannen Ivar Ballangrud under 1920- och 1930-talet, Claes vann fem OS-guld (kolla Eric Heiden i denna blogg!) och vem vet om inte den gode Claes hade kammat hem fler medaljer av den ädlaste valören om han deltagit i OS i Lake Placid 1932.

Det har spekulerats i varför Claes ej dök upp i Lake Placid men uteblivna sponsorpengar kan ha varit ett skäl till att Thunberg tackade nej till OS, den gången.

Claes lämnade denna jordeplätt 28 april 1973.

17 oktober 2007

Mittfältsstrategen

Hon landslagsdebuterade 8 juni 1991 mot Sovjetunionen, hon är mittfältsstrateg. Vi snackar om fotbollsspelaren Anne Mäkinen.
Det finns få defensiva mittfältare som är bättre än henne!

Hon har dominerat på planen var hon än har spelat - i finska landslaget, i den amerikanska proffsligan och i världslaget Umeå IK.

Anne spelar fortfarande högklassig fotboll, den gångna säsongen i Gnaget, Stockholm/Solna. Till Gnaget kom hon från lokalkonkurrenterna Bälinge. Hon blev vald till årets spelare 1993 och 2004, hon har gjort mycket rätt under en lång tid! Landslagsuppdrag har hon lämnat över till den yngre generationen, Anne hatar för övrigt materialism och surströmming.

16 oktober 2007

8.12.6

58-åriga Heinolabon Tapio Kantanen är en fd långdistanslöpare och OS-medaljör. 1972 tog Tapio hem bronspengen på paradsträckan 3000m hinder, förlorade hårfint till två kenyaner.

Vid sommarspelen i Montreal 1976 deltog Kantanen i den minnesvärda finalen (28:e juli)) på hinder där en viss svensk vid namn Gärderud spurtade hem guldet. Tapio däremot belade fjärdeplatsen på tiden 8.12.6 vilket fortfarande gäller som finskt rekord.

Tapio hade annars en väldigt kännspak stil; framåtlutad och stel i överkroppen, armarna gjorde jobbet.

14 oktober 2007

Emma


Internationellt är finsk damtennis inget att skryta med. Den mest lysande stjärnan för tillfället är 21-åriga Emma Laine.
Den vänsterhänta Emma började på proffstouren 2004 och är i dagsläget rankad 55 på WTA-listan, den högst rankade finländskan någonsin!
Första gången Emma kvalificerade sig till en Grand Slam-huvudtävling var i US Open 2005, utslagen i andra omgången. Emma blev som 14-åring den yngsta någonsin att vinna finska mästerskapen.
Emmas far är Erkki Laine, fruktad målskytt i bl a Färjestad på 80-talet, och till favoritfilmerna hör Troja och Titanic.

13 oktober 2007

The golden bear

Det har skrivits tusentals spaltkilometer om honom och därför tänkte jag fatta mig short; JACK NICKLAUS. 67-åriga Jack började sin professionella golfkarriär 1962 och hans rekord 18 majorsegrar står sig fortfarande.

Amerikanen avslutade sitt svingande och puttande i större golfturneringar under 2005 års upplaga av The Open Championship, som spelades på Old Course i St Andrews.

Tack för allt, Jack. Gräsligt bra golfat. Birdie nam-nam.


Zaligt historisk

Hon är en före detta alpin skidåkare som blev historisk när hon som första australier vann en OS-medalj i alpin skidåkning 1998 - Zali Steggall!

Hon vann bronspengen under de olympiska vinterspelen i Nagano och året därpå tog hon guldet i samma disciplin i Vail. Vow!

Zali avslutade sin tio år långa alpina karriär 2002.

Fajteri St Elmo


Snubben på bilden är Petri Keskitalo, född 10 mars 1967 i Raahe (sv. Brahestad).

Tiokamparen Petri representerade Oulun Pyrintö och hans bästa internationella tävling gjorde Petri 1991 i VM i Tokyo där han slutade på en meriterande femte plats med resultatet 8318, nytt finländskt rekord.
Petri, med smeknamnet ELMO, avslutade sin karriär för tio år sedan, VM 1995 blev hans sista stora tiokampstävling.

Numera är Petri marknadsförare på Precis och tränar hockeyknattar på kvällstid.

12 oktober 2007

Lovisa-Eva

27-åriga Eva Wahlström, född i Lovisa, är en av de största sportkändisarna i Suomi just nu.

Eva har hållit på med boxning i elva år och vunnit 7 FM-guld, boxat till till sig EM-silver 2004 och 2005 och blivit nordisk mästare 2003-2005.

Idag är Eva den enda finländska amatörboxare som kan livnära sig på sitt yrke.

"I det civila sminkar jag mig gärna och går i kjol och högklackat. Men jag tycker fortfarande att det viktigaste inte är hur näsan är svängd utan att den fungerar!", säger Eva glatt och klappar till sin gosenalle med en veritabel uppercut.

Eva har hitintills gått 170 matcher i ringen, de flesta av dem har hon vunnit.

11 oktober 2007

Tiki-talk


Han har en multikulturell tunga, han är en crazy hoceyfinne eller som Wikegård skulle uttrycka det hela; en finne i röven. Esa Tikkanen är guld värd att ha i egna laget men fett tung att möta. Esa var känd ute på banan för att munlädret gick i ett, han blandade finska, svenska och engelska i en salig röra. Esas orerande har ibland kallats för TIKI-TALK, sometimes ehkäpä as TIKKANEESE.
 
Hur som helst, Esa vann Stanley Cup inalles fem gånger, fyra med Edmonton Oilers och en med New York Rangers.

Esa är en klassisk "clutch player" d v s spelare som växer en klass när det vankas slutspelshockey. Han har rekordet för snabbaste två mål i box play (12 sekunder) i NHL.

Länken nedan lite mer Esafett:

10 oktober 2007

Merja - triathlonist

Finlands bästa damtriathlonist är utan tvekan Merja Kiviranta, född 1.10.1977 i Ulleåborg. M a o som triathlonist måste man kunna tre olika discipliner; simning, cykling och löpning.
Merja har 23 FM-medaljer (17 guld) från triathlon, duathlon och cykling! Hennes målsättning är OS i Peking nästa år. Merja kör två pass dagligen, simning fem gånger i veckan + cykling och löpning båda fyra gånger, styrketräning och stretching tillkommer. Finns tid för återhämtning?
Enligt Merja tränar världseliten över 1000 timmar/år, Merja är nu uppe i drygt 800 (2006)! Hon vill bli heltidsproffs men saknar sponsorer, för tillfället rankad 120:e i världen.
Numera tävlar Merja för Ykspihlajan Reima från Gamlakarleby, stad i landskapet Mellersta Österbotten.

8 oktober 2007

Evangelisten Arto

Är det inte rallyförare som dundrar förbi så är det vrålande spjutkastare som låter sin kastarm tala! Visst är det Arto Härkönen på bilden. Jovars, Arto vann olympiskt guld i spjut 1984 i Los Angeles med resultatet 86.76. Efter triumfen i OS nämnda år blev han född på nytt och överlämnade sig åt Jesus Kristus, spjutkastaren Arto blev en Guds budbärare. "Jag har funnit meningen med livet och det är att ha Jesus vid min sida" säger Arto Härkönen och fortsätter "att vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ".
48-åriga Arto är idag evangelist.

Magda


Magdalena Forsberg, född Wallin, började som längdskidåkare utan att riktigt slå igenom internationellt. Därför bestämde sig hon för att pröva på skidskytte 1993 och vilken fomidabel succé det blev efter några års träning! Magdalena vann åren 1997-2002 d v s sex år i rad den totala världscupen i biathlon! Snacka om att sikta rätt i karriären. Dessutom har hon två OS-brons på sitt samvete, från Salt Lake city 2002.
Magdalena har även tilldelats Jerringpriset vid fyra tillfällen, flest gånger av alla svenska idrottsutövare.
Efter framgångarna i skidskyttet har hon fungerat som skattekonsult, programledare på TV och sportkommentator på tyska tv:n ARD mm.
Magdalena är sedan 1996 gift med Henrik och de bor i Bergeforsen.

Satu-Pekka

En av historiens största långdistanslöpare har vi här! Emil Zátopek, född 19 september 1922 i dåvarande Tjeckoslovakien, död 22 november 2000 i Prag. I OS i London 1948 vann han guld på 10 000 meter efter att ha varvat alla medtävlare utom två. Fyra år senare, vid OS i Helsingfors, vann han 10 000, 5000 och maran! Emil är den enda löpare som vunnit alla tre sträckorna vid samma olympiska spel.
Emil var en pionjär vad gäller träningsmetoder, berättas att han som ung sprang vart han än skulle, han var dessutom en glad och positiv människa och några av hans kommentarer är värda att berika eftervärlden med;
"En dag utan att vara på löparbanan är som en god middag utan vin eller utan sol".

7 oktober 2007

Hyvä Päivi

Hon sprang och sprang. Outtröttlig, varv efter varv i finnkamper och FM. Päivi Tikkanen vann bl a 10 raka segrar på 3000m i FM. Som 41-åring 2001 knep hon bronset på 5000m ....
internationellt är väl 4:e platsen på 3000m i Tokyo-VM 1991 hennes bästa. Vi får dock icke glömma att hon vann Berlin-maran 1989 på tiden 2.28.45.
Päivis dilemma var ju att hon inte hade det där "snabba steget", ack så viktigt i de stora mästerskapen (spurtstrider). Ursäkta, Päivi! Du var mer som en metronom!!



Guldreserven


Inför VM i Lahtis 1978 övertygade inte Taivalkoskis egen son Tapio Räisänen väljarna utan utsågs till hemmareserv. När så storfavoriten Ylianttila skadade sig erhöll Räisänen (t.h på bilden) chansen. Och som han tog den!! Guld i stora backen och nationalhjälte förstås. I lilla backen hoppade han in på en 6:e plats, "lillan" vanns av Matthias Buse, från dåvarande Östtyskland.

I dessa tider är Räisänen egen företagare. Han driver ett skidcentrum, restauranger och stolt ägare till en stugby i Taivalvaara. Tapio - gubben i lådan!

I skog och mark


I skogen var hon orienterad till tid och rum, speciellt till rum! Kompassen oftast rätt riktad, skogen var hennes vardagsrum, tiden fick hon när hon passerat mållinjen. Här ser ni Liisa Veijalainen som redan 1970 deltog i VM med placeringen 40, i stafetten blev det en fjärdeplats. 1976 kunde sedan Liisa titulera sig som världsmästarinna, första finska individuella orienteringsguldet.
I dagsläget arbetar 56-åriga Liisa som elevassistent och är mor till en pojke vid namn Mikko.

6 oktober 2007

Klinga

Enligt min syn på saken är han Finlands genom tiderna bäste basketspelare, här har ni honom - Kari-Pekka Klinga. Han lirade hela sin karriär för sitt kära Torpan Pojat (1979-1998), Kari-Pekka drog på sig landslagströjan 135 gånger (1981-1997) och han var naturligtvis med 1995 i EM-slutspelet.

På planen utmärkte han sig för sitt superba långskytte, hans split vision, "se i ögonvrån", gick inte av för hackor.

Torpan Pojat har naturligtvis "k-märkt" hans spelskjorta nummer 6 och 44-åringen spelar numera basket på division 3-nivå.



EM-trean


Finland har fått fram rätt många hyfsade längdhoppare genom åren.

Här är en till och hennes namn är Pirkko Kaarina Helenius, född 7 jui 1951 i Helsingfors. Pirkkos glansperiod inföll på 70-talet, närmare bestämt 1974 i Rom, där hon under EM-tävlingarna överraskande knep bronspengen med resultatet 659.
Pirkko koncentrerade sig inte enbart på sandgropen, hon la ner rätt mycket energi även på 7-kampen.

5 oktober 2007

Rocky Marciano

Rocco Marchegiano - världsmästare i tungvikt 1952-1956 - är den ende tungviktsmästaren som dragit sig tillbaka utan att förlora en enda match! Hans stora genombrott kom 1951 när han vann över den legendariske Joe Louis med en brutal knock i åttonde ronden.

Till skillnad från andra tungviktsmästare levde Rocky ett lugnt och exemplariskt liv utan några som helst skandaler, han sade även att alla hans segrar blev möjliga eftersom han levde som en spartansk krigare, åt av naturen och tränade av naturen.

Legendaren Rocky omkom i en flygolycka 1969, dagen före sin 46-årsdag.
http://www.filmtipset.se/film/rocky-marciano/21297.html

Superwoman

Bara tre sjukampare har passerat drömgränsen 7000! Carolina Klüft nådde den i Paris 2003. Jackie Joyner-Kersee bombaderade den i Seoul 1988, smått otroliga 7291. Jackie har själv sagt att "ingen vill väl se sitt rekord slaget men skall någon göra det hoppas jag det blir Carolina!"

Själv tror jag det är möjligt att "Carro" så småningom klarar av att slå det men finns motivationen, Klüft har ju vunnit allt som går att vinna.

Förvisso, motivationen är ju världsrekordet.

Ansedda Sports Illustrated har utnämnt Joyner-Kersee till århundradets idrottskvinna.

4 oktober 2007

Eduard den 2:a

Han är en fd tiokampare och fyrfaldig silvermedaljör i stora mästerskap. Han är Eduard Hämäläinen, född i Karaganda 1969, Sovjetunionen. Under sin aktiva karriär hann han representera fyra länder; Sovjetunionen, OSS, Vitryssland och till sist Finland.

1997 i VM i Aten representerade han Finland för första gången och slutade tvåa med finska rekordserien 8730 poäng, ytterst nära en guldmedalj men slagen på målsnöret av Tomáš Dvorák.

I sin sista värdetävling, VM i Edmonton 2001, avbröt Eduard sin mångkamp och la kort därefter spikskorna på hyllan. Efter den aktiva idrottskarriären, han snackade inte många ord finska, flyttade Eduard till Tyskland.

3 oktober 2007

Björneborgshoppet



Hon var den första finländskan som tog Em-medalj - Maire Aleksandra Österdahl. Maire, född den 12.2.1927 i Björneborg, blev EM- trea i längdhoppet i Bryssel 1950 med resultatet 557.

Två år senare i hemma-OS fick hon nöja sig med en 9:e plats trots det avsevärt bättre resultatet 573.

Maire hoppade sitt längsta hopp i karriären i Köpenhamn i september 1952; 579.

1 oktober 2007

Urpo




Mera hockey - jääkiekkoa ilman puukko. I målvaktsfabriken nummer ett - TPS Åbo - finns legenden Urpo Ylönen som har matchat fram Miikka Kiprusoff, Antero Niittymäki, Mika Noronen och Fredrik Norrena. För att nu nämna några.

Ylönen räknades till en av världens bästa målvakter under 60- och början av 70-talet. Hans klubbadress var Turon Toverit och i landslagsdressen uppträdde han vid 188 tillfällen. Vid VM-hockeyturneringen 1970 valdes Urpo till bästa målvakt.

Är han Finlands bästa målis någonsin? Många experter menar att den gode Urpo alltid skall stå i pole position. Det var Urpo som uppfann den finska målvaktsspaden!

Fisk


Fågel eller fisk? I detta fall Fisk med förnamnet Sari och finlands mest erfarne damhockeyspelare med över 200 landskamper bakom sig.

Sari har spelat i landslaget sedan den första EM-turneringen 1989, den enda storturnering Sari har missat är faktiskt det första VM:et som spelades 1990.
Sari Fisk valdes till årets damspelare 2004 och OS-hockeyn i Torino 2006 blev hennes sista stora globala turnering. Sari vann annars sex mästerskap i följd med sitt Kiekko Espoo (1999-2004).