28 december 2016

2-3!

Likt en neonskylt blinkar fortfarande slutresultatet i min skalle. Uppe i natt, vid 02:40, för att kasta vatten och efter väl förrättat värv kikade jag in på text-tv och kunde konstarera att mardrömmen var ett faktum. 2-3. Kunde knappt tro mina sömndruckna ögon. De regerande världsmästarna åkte på en sensationell förlust. Mot Danmark! Som sagt, väck mig ur mardrömmen, snälla.


De finländska smågubbarna vann skottstatistiken med förkrossande 36-10. Stort spelövertag kan man ana men vad hjälper det. Nu har jag dock inte analyserat matchen och jag har inte en tanke på att göra det heller. Slutresultatet är redan skrivet i sten. Vi lägger den till handlingarna men visst svider det så in i norden. Två raka förluster i årets JVM-turnering.


Nå. Inte helt otänkbart att Finland vinner mot Sverige torsdagskväll och tvålar till de schweiziska uren på Nyårsafton. Då är laget plötslig med i diskussionen igen men med tanke på nattens debacle så är sannolikheten inte stor. Risken är större att laget degraderas till B-ligan.

27 december 2016

Popcorn

"Va! Har ni börjat med popcornsförsäljning nu? Har jag inte sett tidigare faktiskt, inte på den här biografen i alla fall."
 
"Det har vi gjort hur länge som helst, i över åttio år, minst. Popcorn finns ju på alla biografer runtom i stan! Vad är det med det? Är du överraskad? Chockad?"
 
Människans min bakom disken lät förstå att jag var en konstig kuf. Själv hasade jag snabbt därifrån med svansen mellan bena och naggad självkänsla.
 
Stället ifråga är beläget på Götgatan och är den biograf som jag frekventerar mest här i huvudstaden.

Så det kan bli.

Tjockskärm....jättekul....


När man önskade sig en ny dator men fick en begagnad. @kristerkvast

Lianne La Havas - Baltimore


25 december 2016

Ale

Avslutade en mäktigt fin Julafton på danskt vis i form av Jacobsens Golden Naked Christmas Ale. Vi snackar stor öl. 750 ml. Jodå, granen står kvar.

22 december 2016

Tips i juletid och annars också


"Om du har ett rofyllt inre är det lättare att tag i vardagsbekymren", säger allas vår Ernst med spjuveraktig blick. Ta dig ett välbehövligt fotbad och glöm vardagens intensiva göromål, i alla fall för en stund. Förebyggande fotvård är en investering i din egen folkhälsa. Därom råder ingen tvekan. Och det är ju så himla enkelt också men kanske inte så kul till en början.

Smörj in fossingarna varje dag i fem dagar och sedan, gott folk, på den sjätte dagen står ett grymt fotbad på programmet, därefter fila, fila. Klipp naglarna. Raka gärna benen (valfritt). På sjunde dagen skall man bara låta fötterna vila och sedan börjar veckan om igen. Inga konstigheter. Jobba med rutinen. Disciplin.

Tips: A) undvik att använda starkt parfymerade produkter. B) använd rikligt och riktig fotolja, inget billigt skit. C) fila inte för hårt. Du kan skada dig. Undvik sandpapper och vassa föremål. Låt inte din inre frustration gå ut över känsliga fötter. Fotfilar finns att köpa på Apoteket. På nätet finns det också ett stort utbud och snabba leveranser.

Så är det ju: förhårdnader och liktornar uppstår när fötterna utsatts för nötning under en längre period. Sunda fötter är den bästa huvudkudden. Ha gärna foppatofflor, utan strumpor, inomhus och hosta inte rakt ut utan i armvecket på dig själv. Är du nästäppt: Andas in vattenånga. (Fungerar alldeles förträffligt att kombinera detta med ett fotbad, s.k. kombo).
 
Nu när julen står för dörren, och annars också för den delen, kan det vara bra att tänka på följande: Dela inte hygienartiklar med andra, utan ha personliga rakhyvlar, tandborstar, tandpetare, bettskenor och handdukar. Underskatta inte vikten att tvätta dina pimpinetta händer ofta och noggrant. Sprita inte. Sprit kan användas till annat.
 
Och som det inte vore nog med förmaningar: Vissa väljer att inte låta djur gå inomhus för att inte dra in smitta i hemmet. Tvätta händerna efter att du har klappat ett djur, och undvik, för allt här i världen, vilda djur som du inte har någon kännedom om. Sök genast vård och rengör såren omedelbart om ett djur bitit eller rivit dig. Stå på dig. Hävda din rätt.
 
Avslutningsvis: Kyl ner matrester (Janssons, köttbullar etc) så snabbt som det bara går, och laga inte käk åt andra om du t ex har kräksjukan. Låt inte bacillarmén invadera ditt hem. Använd rena köksredskap och bänkytor när du tillagar och serverar maten. Gästerna skall ju stanna kvar hur länge som helst, vare sig du vill eller inte.

God jul.

20 december 2016

Julklapp till svenskfinland


Vård. Ett förslag om en sjukhusjourreform väcker starka känslor i Finland.
Många av kritikerna befarar att den kan bli ett bakslag för det svenska i Finland, då svenskspråkiga patienter riskerar att inte få avdelningsvård på sitt modersmål.
– Regeringspartierna i riksdagen har medvetet röstat för en linje som innebär att den svenskspråkiga befolkningen inte har samma rätt till vård på modersmålet som den finskspråkiga befolkningen. Det här beslutet uppfyller inte de krav som riksdagens grundlagsutskott har ställt, säger intresseorganisationen Folktingets ordförande Thomas Blomqvist till mediebolaget Yle.

Av den anledningen vill jag, som plåster på såren, bidra med en liten ljudklapp till det kränkta finlandssvenska folket och min förhoppning är att julefriden ändå skall infinna sig så småningom. Kassetten Juletid innehåller enbart artister med svenska som modersmål. Ett säkert kort således.

19 december 2016

Varg



2007. Those where the days. Föll för grupptrycket och hakade på. Håll med om att jag ser skitskraj ut. Det var jag också. Nästan att jag gjorde på mig men bara nästan.


18 december 2016

4:de advent

Fjärde advent. Uppe med tuppen. Hade för avsikt att skriva en jullåt men ändrade mina planer, tog på mig hörlurarna istället för att minska stressen och förbättra hälsan. Mozart. Finns studier som påvisar att lugn musik sänker halten av stresshormonet kortisol. Bra musik frigör också lyckohormonet endorfin som höjer din fysiska förmåga och gör dig lycklig.
 
Såg andra halvleken av Leeds-Brentford. Medioker tillställning. Inget skönspel, mer kamp på tapeten. Leeds lagkapten Bartley visade vägen och knoppade in segerresultatet 1-0 alldeles i slutet av matchen (86:e minuten). I ren och spontan glädje utförde jag själv en målgest à la Brolin. Leeds fortsätter att haka på där i toppen. Julefrid.
 
Plötsligt är den så på, den där Izvetzia-turneringen (Channel one) i ishockey. Tre Kronor har redan säkrat segern i turneringen och det redan innan sista matchen mot Tjeckien. För egen del bryr jag mig inte nämnvärt. Såg några bildsekvenser av matchen mellan de blågule och blåvite igår. Grönborgs mannar vann med 4-2. Själv är jag en inbiten innebandy-fantast till stor del beroende på VM-guldet senast.
 
Av ren nyfikenhet försökte jag mig på ett avsnitt av både Jävla klåpare (femman) och storsatsningen Syrrorna (TV4) men jag gick icke i gång överhuvudtaget. Det skall mycket till innan jag fastnar. Klarade bara av några minuter, sedan stängde jag ner. That's it. Tack för mig.

14 december 2016

Swish

We swish you a Merry Christmas,
We swish you a Merry Christmas,
We swish you a Merry Christmas and a Happy New Year.
Good tidings we bring to you and your kin.
We swish you a Merry Christmas and a Happy New Year.

Lucka 14

Kaksi.

13 december 2016

Lucka 13


Alltid lär jag mig någonting nytt. Hade ingen aning om att det finns samlarkort på politiker. Nu vet jag.
Gösta John Bredberg, kommunkandidat.

"Satsa på en bra utbildning, men ge också barn chansen att uppleva musik, konst och teater. Bilister ska vara välkomna till Lund. En medeltida stadskärna ska vara ett levande kultur- och handelscentrum. Bilister ska få en effektiv trafikledning till P-hus."

Okay. Glad Lucia.

10 december 2016

Nina Simone - Just Like Tom Thumb's Blues


Dagens fråga

Tidningsläsning. "Det är väldigt spektakulärt att skicka upp människor till Mars, men också väldigt kostsamt." Helene Hellmark Knutsson (S), ansvarig för rymdfrågor i regeringen som svar på Liberalernas förslag att satsa mer på rymden. Deras mål är att ha en svensk på planeten Mars under 2030-talet.

Dagens fråga: Vem blir den förste svensken på Mars? Har ni några förslag? Olidligt spännande redan nu. Måhända ett livligt samtalsämne under kvällens nobelskiva.

9 december 2016

Välregisserad dramaturgi

EM. Handbollsresumé. Välregisserad dramaturgi på Hovet igår, inför fullsatta läktare. Trots hopplöst 6 måls underläge i slutet av första halvleken lyckades Sverige vända på steken och klara oavgjort 30-30 mot Serbien. Starkt. Visar på lagmoral och bådar gott inför mellanrundan, i Göteborg, där de blågula damerna får möta Nederländerna, Frankrike och Tyskland. Lär bli tuffa matcher och mycket jämna sådana. Undertecknad kommer att sitta klistrad framför skärmen om inget annat oförutsett inträffar.

I min gottispärm noterar jag följande från gårdagens kvällsdrabbning: svenska målisen Johanna Bundsen, som inte hade någon lyckad första halvlek, lyckades med konststycket att klistra en av straffarna. Har jag dock aldrig skådat inom handbollen, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Bundsen såg onekligen nöjd ut med bollen i säkert grepp!

Jullåtar kommer krypande

Mary's Boy Child (Boney M). Mer jul (Adolphson&Falk). En helt ny jul (Amy Diamond). Happy Xmas - War is over (John Lennon). Fairytale of New York (MacGovan/MacColl). Driving Home for Christmas (Chris Rea). Feliz Navidad (Jose Feliciano). Tänk va tomten liknar pappa (Lasse Stefanz). All I Want for Christmas is You (Mariah Carey). Santa's drunk (Fathead).


Ni hittar säkerligen er julfavorit bland ovanrapade låtar. Vad vet jag? Själv är jag ganska ljummen när det gäller musik av nämnda genre. Om jag mot förmodan skulle få välja en blir det eventuellt John Lennons men jag är inte helt övertygad. Dock, Johann Sebastian Bach's Air fungerar i alla väder. Elvis likaså.


"Borta bra men Betlehem". Nedan har vi också en julig platta men den har jag inte lyssnat på alldeles för mycket.



8 december 2016

Jätteroligt


Bortlaget Veiterä (Villmanstrand) hade en rolig match mot Narukerä (Björneborg) i söndags. Inte lika roligt för hemmalaget, nej.

4 december 2016

Kors och tvärs

Snabbstrosade i förra veckan runt på Fotografiska och tyckte mycket om det. Jag uppehöll mig främst bland Corbijns ikoniska dokumentationer, i utställningen 1-2-3-4,  av några världens främsta musiker. Hans bilder av de musikaliska giganter ger musiken en extra dimension. Utan tvekan.

Tyvärr, som sagt, hade jag ont om tid vilket medförde att jag hastade mig igenom de klassiska fotografierna. Det som slog mig var att Earth, Wind & Fires forne sångare, frontfiguren och grundaren Maurice White  fanns med i den digra fotoskörden. Överraskande, faktiskt! Jag har ju genom åren lyssnat mycket på R&B- och funkbandet, bildat i Chicago 1969. Kul. För övrigt sista dagen i dag med Corbijns fotografier. Fotografiska stänger dock inte! 


Nu till något helt annat fast ändå inte. Vi kör med lite andlig spis så här på 2:a advent. Fotot, plattan, här föreställer duon Curt &Roland. Från nådens år 1982. Här kan du höra deras version av Lucille. Visst, den finns tillgänglig på Spotify.


Och i vanlig ordning synar jag Championship-tabellen. Leeds tog en fin skalp på sin hemmaarena igår. 2-0 mot Aston Villa. Fyra!

2 december 2016

Kramgoa minnen


Boktipset inför julen. Dansbandskungen har kysst Carola fler gånger än självaste Runar och han har buggat tryckare - och inte bara det - med solstrålen Lotta Engberg. Mannen ifråga har även fått Drottningen Silvia alldeles till sig i trasorna och de flesta av oss smälter likt smör i hans sällskap.

Sångaren med den andliga sammetslena rösten och det naturliga bländvita leendet har även rönt stor uppmärksamhet utomlands och har av många kallats för Sveriges egen Elvis Presley. Mången hävdar med bestämdhet att han kör över Frank Sinatra med hästlängder. I ett familjeprogram på bästa sändningstid har han sagt att han går ned ända till Ass1 i kontraoktaven.

Svenska handels har redan utropat VR-kameran till årets julklapp men, kan jag tänka mig, Sjögrens bok kommer inte långt efter. Var så säkra!

Apropå Vikingarna, i podden DJ50spänn samtalar programedaren Jönsson och skaparen av "Katastrofala omslag", Herr Dryck, om livets existentiella frågor, likt: Är du ett team Borsch eller team Sjögren? Hur är det med dig själv? Vågar du ta ställning? Hhm, ett program värt att lyssna på tillsammans med värmande glögg och citronpepparkakor.