17 september 2009

VM i Schweiz 1971

Idel ädel backadel. Vi håller oss kvar således inom den finska hockeyhistorien. Inte mig emot.

På bilden har ni Ilpo Koskela som tyvärr omkom 9 augusti 1997 på sommarstugan bara 52 år. Utanför rinken jobbade Ilpo som bankdirektör. Det var på den tiden man kombinerade hockey med förvärvsarbete. Koskela började annars sin hockeykarriär som forward men fostrades om till en komplett back i 20-års åldern. Han hade en glänsande teknik och skridskoskicklig som få.

Tillsammans med "Leuka" var han Jokerits stora fixstjärna i början av 70-talet, vann FM-guld 1973 med jokrarna. Ilpos milstolpe i karriären var VM-turneringen 1971 i Bern och Geneve där han som förste finne valdes in i turneringens All Star Team. Hur grymt som helst. Och i gott sällskap var han minsann. Håll i hatten och torka glädjetårarna! Hockeyfest på klubben med puckarna i taket.

Fram med jordnötter och öl. Begrunda och sug på denna sextett:

Mål: Jiri Holecek - CSSR
Backar: Ilpo Koskela, FIN - Jan Suchý, CSSR
Anfall: Valeri Charlamov, CCCP - Alexander Maltsev, CCCP - Vladimir Vikulov, CCCP

Förtydligande. Teemu i Malmö Redhawks heter Kesä i efternamn, Håkan Södergren. Inte Keese. Efternamnet är finskt och inte tyskt. Kesä översatt till svenska blir sommar och det är en trevlig årstid. Det var bara det!

2 kommentarer:

Raggmunk sa...

Dessutom fick han göra "tröstmålet " i 2-1 matchen mot Sverige. :)

Inget dåligt gäng, det där All Star Teamet.

Tommy sa...

Peltonen. En legend! Teamet skulle klara sig rätt bra även i dagsläget.
Orr, Gretzky, Lemieux, Nedo och Ovetschkin i alla ära men Charlamov är i mitt tycke den bäste någonsin!! Maltsev är inte långt efter.