16 september 2009

The Father

Här har du en av de riktigt stora inom finsk hockey - Esa Peltonen. På bilden ser du honom i den klassiska "HIFKI-uniformen". Den vindsnabbe målsnipern med det snabba handledsskottet avverkade respektingivande 277 A-landskamper.

Frågan är om hans son Ville hinner ikapp honom i antalet landskamper. Ville har i dagsläget 237! Fader Esa deltog även i fyra OS för sitt land. Jag kommer ihåg honom från VM 1974 bland annat där han bildade fruktad formation med "Vellu" och "Tami". Esa ligger tvåa i alla tiders målstatistik med sina 93 fullträffar. Etta är fortfarande "Oka".

Skakar vi om Esa lite grand blir förnamnet Ase vilket då betyder något helt annat på finska; nämligen vapen. Googlar du på skottår däremot erhåller du säkerligen fler träffar än du anar men det är en annan sak.

2 kommentarer:

Raggmunk sa...

Läste någonstans en gång att Tarasov sagt ungefär detta en om Finländsk ishockey.
"Hur kan så duktiga individuella spelare göra ett så dåligt lag!"

Tommy sa...

Ja, det är ett märkligt symtom detta med finsk lagidrott, munken! På alla fronter dessutom. År ut och år in, alltid samma visa, förutom då 1995 när svensken Lindström fick enstöringarna att fungera som ett lag. !! Volleybollen är också på stark frammarsch men där knyter sig det också i viktiga avgöranden, för att inte tala om fotbollen. I vinterkriget däremot visade finnen stort mod och sisu genom att hålla stora ryssen stången.