15 november 2008

Kraftaren Kim

Jag riktar blickarna mot Närpes och Finland och kan konstatera att Kim Böling, IF Krafts lovande fotbollsjunior, har fått chansen att provspela med den belgiska ligaklubben Cercle Brügge. Under en vecka fick den 15-årige Böling träna med toppklubben, han fick även spela match men då med ett ungt reservlag.

 -" Allt har gått väldigt fort och visst är jag intresserad av en flytt till Belgien men jag är fortfarande ung och stannar nog kvar i Närpes ett tag till i alla fall!" Förståndigt och moget av honom. Han har framtiden för sig den pöjken. Ett understatement vill jag påstå och det gör jag.

Stannar kvar i Österbotten och drar mig till minnes alla derbyn som utspelades där på pampasslätten under alla år. Då var matcherna på liv och död och samtalsämnet nummer ett vid fikarasten på.

Rivaliteten var stor och är fortfarande mellan framför allt Lappfjärds BK (LBK), Kaskö IK (Kikken) och Närpes Kraft. Derbyna drog tusentals åskådare, bussar med fans strömmade till och domarna hade fullt sjå att stävja den hektiska och hotfulla stämningen spelarna emellan, våldsamma fans blev brutalt bortförda från läktaren och eskorterade till häktet. Ja, ibland var det rena krigsskådeplatsen.

Bland Kaskö stads invånare på 70-talet var det mycket snack i stil med att typ "jaha, nu kommer bönderna hit på söndag igen och skitar ner!"
Här ett litet utdrag från Syd-Österbotten från slutet av 60-talet mellan Lappfjärd och Kikken. Ja, ni förstår vidden av det hela när ni läser följande urklipp;

” En åskådare avled, två spelare knockades, en fördes till sjukhus och en person fördes bort av polisen från platsen- allt detta hände på Kaskö nya sportplan då Kaskö IK och Lappfjärds BK möttes i årets match senaste söndag. Slutresultatet blev oavgjort 1-1.”
Åskådaren fick hjärtattack då Kaskö gick till ledningen med 1-0. LBK:s målvakt Olli Råtts fick sand i ögonen och måste föras till sjukhus, Lasse Wilhelms blev knockad av Kaskömålvakten i en luftduell framför mål, med hjälp av ett ämbar med kallt vatten fick man liv i honom och matchen kunde fortsätta. Efteråt visade sig att Lasse hade fått en hjärnskakning. Efter 1-1 blev polisen tvungen att föra bort en ivrig supporter från plan. Då tio minuter återstod möttes en KaIK-spelare och LBK:s Karl-Erik Lindström i en luftduell. LBK-spelare fick en höger i magen och en vänster i nacken och lämnades halvt medvetslös liggande på marken”.

Inga kommentarer: