26 juni 2014

A Lennart

En av mina personliga favoritexpertkommentatorer (många bokstäver i ordet där) heter Anders Lennart Juhlin. Han jobbar som friidrottsstatistiker på Svenska Friidrottsförbundet och har sedan många år tillbaka hörts och setts i radio och TV som expertkommentator vid friidrottsevenemang.

Juhlin är ständigt uppdaterad. Påläst. Kunnig. Brusar aldrig upp utan behåller lugnet i alla situationer, diametralt motsatt till t ex Glenn Strömberg i VM-fotbollen. Han har väl en pärm som han skriver i, sa en avundsjuk medmänniska en gång. Må så vara men när det gäller friidrottens mysterium är Juhlin alltid på tårna. Ständigt lurpassandes i startblocken.

En fd kollega till mig berättade för mig en gång att han ringde upp mister Juhlin en sen kväll och ville ha lite siffror vad beträffar de amerikanska uttagningsförsöken på 400 meter häck. Juhlin var inte ogin utan rabblade upp tider och namn på löpande band. Kollegan kunde känna sig tillfreds med uppgifterna. Kvällen var räddad! (Vad nu den fd kollegan skulle med dessa tider till?!)

Läste någonstans att Juhlin har en magisterexamen i matte, astronomi, fysik och numerisk analys, och intresset för friidrotten kom just genom siffrorna och statistiken. Hans eget idrottande är däremot obefintligt, han har väl lirat kubb någon gång, kan jag tänka mig, men det är allt. Pingis?

”Bortsett från de som har träben är det ingen som är så talanglös som jag”, lär han ha sagt om sig själv i intervjuer. Dock, när det gäller siffror, regler och statistik inom friidrotten är Juhlin den okrönte kungen. Ingen som slår honom på fingrarna där, inte.

Ser givetvis fram emot fler Golden League-galor nu med Juhlin som vägledare. Måste bara klara av VM-fotbollen först. Jag har inte hittat avknappen än.

Förresten, vet någon vart spelevinken Lasse Kinch tagit vägen?

4 kommentarer:

Bengt sa...

Expressen hade för några dagar sedan en sammanställning om tv:s sportprofiler från förr, och så att säga läget idag, klistra-in-länk: http://www.expressen.se/sport/det-har-gor-tv-profilerna-i-dag/
Kinch är nr 10. 71 år, pensionär.
Sammantaget slås man av hur oerhört snabbt åren rasat iväg, Bo Hansson är exvis 80.

Tommy sa...

Tack för länken, Bengt. Underhållande läsning. Bosse 80! Hälsan sviktar och Kinchen....se där.

kicki sa...

Jo, Juhlin är påläst och kunnig. Men räcker det till? Börjar inte både Gärderud och Juhlin bli lite gamla och tama i sändningarna? Inte mycket "spräkä" där som vi brukar säga.

Tommy sa...

Räcker till och blir över! Juhlin bidrar ju md matnyttig information för oss nördar, hehe.

Gärderud däremot har gjort sitt.