4 juni 2012

Skärgårdsekor och andra bullar


Har varit och snubblat lite på Liljeholmstorget men annars ganska lugnt i regnet. En stolpe råkade komma i min väg. Undvek den! Irrationellt beteende.

4 dagar kvar. Snart smäller det. EM i fotboll. Håller Frankrike lite som en outsider i turneringen. -"Hoppas du har fel!" sa någon till mig i korridoren. Återkommer till min lilla analys lite längre fram.
För övrigt, i en krönika från förra söndagen skriver Sune Sylvén (SvD) i stil med att "överskattningen av Tre Kronor borde dock få den goda effekten att förväntningarna inför fotbolls-EM i Ukraina/Polen dämpas. Dels har Sverige hamnat i en mycket svår grupp, dels har vi en EM-trupp, som bortsett från Zlatan  har lika mycket lyster som en läckande skärgårdseka".
Sune! Beredd att hålla med där.

I väntan på EM-festen presenterar jag legendaren och den svarta pärlan Eusebio (euˈzɛbiʊ dɐ ˈsiɫvɐ fɨˈʁɐiɾɐ]), född 25 januari 1942 i Mocambique, då portugisk koloni. Anses av många experter vara en av Europas bästa spelare genom tiderna, rent av världens. Snabb, kattlik i rörelsemönstret och fantasifull som få. Finternas mästare. Fysiskt praktexemplar.  Samma generation som bland annat Pelé och Garrincha m fl.
VM 1966 - i kvarten - slog han till och gjorde 4 mål i vändningen (0-3 underläge)  mot Nordkorea. 5-3. I semin avväpnade sedan engelsmannen Nobby Stiles honom. Eusebio vann Guldskon både 1968 och 1973. Fem år senare satte en allvarlig knäskada stopp för hans karriär.


2 kommentarer:

Bengt sa...

Var evigheter sedan som jag stötte på fotbollsnamnet Eusebio. Finns lagrat långt inne i skallen, men skulle inte ha kunnat plocka fram det på begäran. För övrigt börjar en av mina motionsrutter just vid Liljeholmstorget (i Trekanten intill lär en älg nyligen haft simuppvisning). Och mer hålligång: Passerar på rutten Vinterviken, där det emellanåt ska finnas lappar uppsatta, med förmaningar till joggare att plocka upp efter sig när de skitit under joggandet, som satt även tarmarna i kraftig rörelse. Idrott och sport har sitt pris. Kanske är det bästa att bara lyssna till rörelsen, som Erlander sa. Plus titta på.

Tommy sa...

En skitig rörelse, helt klart. Vinterviken har ju haft problem i flera år med dylika utsläpp, kanske man kunde placera ut några bajamajor längs spåren?! Övervakningskameror? Spårhundar? Hur man än vrider sig har man rumpan där bak, drar man ner brallerna kommer den fram.