På 1890-talet skärptes Rysslands grepp om Finland; storfurstendömet skulle förryskas. Vid sekelskiftet 1900 beslöt sedan Nikolaj II att Finland skulle "ryssifieras". Han utnämnde Nikolaj Bobrikov till generalguvernör i storfurstendömet. Bobrikov hade stora befogenheter och betecknades som slug och hänsynslös.
Finlands folk var visserligen enigt i sin bitterhet över förtrycket men när det gällde sättet att bemöta förryskningsåtgärderna var man långt ifrån enig. De mest radikala ansåg att en väpnad aktiv kamp var det enda som kunde rädda Finland.
Kosackattacken på Senatstorget och februarimanifestet avlöste varandra. Hätsk stämning rådde och det passiva motståndet övergick till aktivt. Ja, ni kan själva läsa om händelserna om tillfälle erbjuds.
Vi är många som känner till vad som hände på senatsborgens trappuppgång 16 juni 1904; Bobrikov mördas av den unge senatstjänstemannen Eugen Schauman som omedelbart efter dådet sköt sig själv med två skott. Många menar att Schaumans dåd var startskottet och påskyndade/påverkade i stor utsträckning Finlands väg mot självständighetsplaner. Hjälte eller terrorist? 2004 fördömde den dåvarande statsministern Matti Vanhanen dådet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar