6 november 2009

Banbrytaren Kurre

Vi snackar 70-talet. Hockey. Pampasslätten. Österbotten i Närpes. På bilden banbrytaren Kurt Taxell. Ungdomsledaren som vågade gå mot strömmen. Tongivande eldsjäl vad idéer och framtidsvyer beträffar.

Ja, Kurre hade moderna marknadsföingsmetoder och vad jag minns bäst är "tarran" (klistermärket) Närpes Ohoj Kraft Hockey. På vägarna i centrum stannade Kurre & Co bilarna och påtvingade mer eller mindre med milt våld bilisterna en "tarra" på rutan. Kurre själv stod i Krafts hockeymål och första egentliga programbladet med spelarbilder och namn utkom till säsongen 1975-76. (Jag återkommer senare med porträttbilden på ishockeykrigarna, den första "riktiga").

Kurre vurmade/vurmar för all slags idrott. Han tränade oss fotbollsjuniorer i Kraft. Han lyckades med konststycket att snacka över Mika Sankala från Kaskö till Kraft i några matcher.

Själv hade jag honom bland annat som tränare i Europaligan och vårt lag Ajax. Kurre och Bosse Sirén (presenterar honom längre fram) byggde backar på vintern och vi landade med miniskidorna i Närpes så det stod härliga till. Huvudstupa tillbaka i framtiden!

Kurt Taxell bor sedan 1980 med sin familj i Pargas som även är min fars födelsestad. Taxell ränner fortfarande runt i backar vintertid och är seglare av stora mått.

AJAX
UMEÅ IK
I SANK MED MIKA

Inga kommentarer: