26 april 2014

Med eller utan väst

Det snackas i parken. Från morgon till kväll. På bussen. I affären. Oavbrutet. Hämningslöst. Självklart. Bearbetning pågår med andra ord. Skotten härom natten väcker förstås obehag och är samtalsämnet nr 1 här i krokarna. Så nära inpå. Chockartat. Skotten kommer att plåga och förfölja oss i området lång tid framöver. Ett av skotten gick in i åtminstone en av lägenheterna. Minst tio skott har avlossats mot fastigheten. Mirakulöst nog har ingen skadats. Och ännu ingen misstänkt. Kommer gärningsmännen tillbaka? Ryktet förtäljer att det var fel fastighet som blev beskjuten. Vittnen såg tre personer lämna platsen. "Klart de kommer tillbaka", sa en herreman till mig i morse. "Den där skottsäkra västen kanske man skall införskaffa nu när kulorna viner genom luften", fortsatte han med sprucken röst.
 
 
Annars. Ett Stockholm. Nordens Venedig. I solsken. Vår vackra huvudstad. Solbehövande människor överallt. Lönehelg genererar köpglada. Därom råder inget tvivel. Uteserveringarna är överfyllda likt papperskorgar. 1-års kalas vid nya Hornstull, flashiga Hornhuset. Ballonger i luften och öldrickande sällskap.
 
På Pet Sounds är Nick Lowe det stora dragplåstret, inte långt efter kommer Svedmyras stolthet First Aid Kit och Anders F Rönnblom, och "det är inte snön som faller". Nej. Är där en stund, under Lowes uppträdande. Mer folk utanför än inne i skivaffären. Det är Record store day. Smiter sedan in på Mickes CD, Långholmsgatan, för att stilla min vinylsjuka. Det är ju en särledes åkomma det där, att köpa vinyl. I dessa dagar.
 
På Liljeholmsbron sker en otäck krock där tre bilar är inblandade. Det vimlar av ambulanser och poliser. Och bilköerna ringlar ända upp i höjd med Midsommarkransen. Mitt i allt. Höga berg och djupa dalar. På bråkdelen av en sekund kan allt förändras. Jag tar mig helskinnad hemåt och pustar ut. Och kulturnatten fortsätter av bara farten, hela natten lång. Med eller utan skottsäker väst.

2 kommentarer:

kicki sa...

Lönehelg pratas det om i Sverige. Här i våra krokar på landet har jag aldrig hört något sådant nämnas, ej heller har jag förmärkt några större utsvävningar runt någon viss helg. Förutom de större högtiderna då. Vi är nog lite "baaket":)

Tommy sa...

Kanske det, Kicki! Det första uttrycket jag lärde mig när jag flyttade hit till Stockholm var faktiskt "lönehelg".