5 oktober 2013

Oraklet

Det sägs ju att om tennissporten inte funnits hade Björn Hellberg uppfunnit den. Hellberg har skrivit drygt tjugotalet tennisböcker och som vi alla vet har han även slagit in sig på deckarmarknaden. Berättas också att han under Australien-turneringen 1985 levererade stoff till nio tidningar dagligen i tre veckor. Bara en sån sak. Hellberg andas tennis dygnet runt. Det som Hellberg inte vet om tennis är inte heller värt att veta.

Hellberg lärde sig allt om tennis genom att ta en båt till Australien. Han var då i unga år och Australien ägde världens bästa spelare. Laver. Roche. Emerson. Rosewall. Fraser. Stolle etc. Björn stannade där i ungefär två år och fick god kontakt med dem alla.

Nåväl. Sportkommentatorn och journalisten Bengt Grive (1921-2003) skriver i sin bok "Glitter och stänk" om när han besökte Hellbergs hem i Laholm. Supén var serverad och runt middagsbordet satt förutom Grive själv, Björn och dennes fru Inger. Bland många samtalsämnen flöt ett in från Barcelona som berättade att Mats Wilander finalbesegrat Guillermo Vilas i Grand Prix-turneringen därstädes. Från barnkammaren ljöd strax den kvällströtte treårige sonen Dags späda stämma:
-Var det på grus?

Inga kommentarer: