25 augusti 2013

Katarinapalatset i TsarbynSankt Petersburg. De vita nätternas stad. Bjuder på ett foto från besöket där, en resa jag har all anledning att återkomma till.

Tsarskoje Selo (Tsarbyn) förknippas främst med de två kejsarinnorna Elisabeth Petrovna och Katarina den stora. Byggandet inleddes redan av Katarina I, Peter den stores gemål, då hon fick landet i gåva av tsaren, men det var först under dottern Elisabeth Petrovnas regeringsperiod, som platsen med rätta kunde kallas Tsarskoje Selo, Tsarbyn. Så småningom blev det Katarinas II:s favoritresidens och här utvecklades så att säga hennes geni och utsökta smak.

Arkitekten Francesco Bartolomeo Rastrelli gjorde om huvudbyggnaden, mer känd som Katarinapalatset, för Elisabeth Petrovnas räkning. Han gav såväl palatsets utsida som insida yppiga utsmyckningar. Den över 300 meter långa fasaden ger, med sin formmässiga uttrycksfullhet, en föreställning om Rastrellis rika skapande fantasi. Och rubel har det inte sparats på! Njet. Gick åt 100 kilo guld till de yttre utsmyckningarna. Nästa gång ställer vi oss i kön och traskar in med kameran i högsta hugg.

Inga kommentarer: