14 oktober 2012

Kaffemissbruk och schablonbilder

Jonas F Ludvigsson skriver en intressant artikel Kaffemissbruk och facklig glöd i svenskbygder i SvD (5 oktober 2012) där han relaterar till Eric Dregni, lektor i engelska vid Concordia University i St Paul, och boken "Vikings in the attic".
Artikeln handlar om schablonbilder av nordiska utvandrar och det faktum att Chicago var "Sveriges"  näst största stad år 1900. Där bodde 150 000 svenskar vilket var mer än dåtidens Göteborg.

Jag plockar ut några rader:
I sin jakt på det nordiska Amerikat kommer Dregni in på historiska schablonbilder av nordiska utvandrare där norrmännen ansågs vara tungsinta medan finländarna betraktades som asiater (de amerikanska immigrationsprotokollen klassificerade inte finnarna som européer utan som asiater, vilket gjorde det svårare för dem att utvandra till Amerika)

En amerikansk skogshuggare av brittiskt ursprung beskrev i ett brev daterat 1901 sin relation till sina svenska kolleger: "På kvällarna kan jag bli riktigt nedstämd av att tvingas umgås med de djuriska svenskarna, att gå strax bakom en svensk är en omöjlighet för en man med känslig näsa, det är en lukt som bara kan komma från generationer otvättade förfäder/..../en lukt som påminner om död häst."

ARTIKELN I SIN HELHET

Inga kommentarer: