23 december 2011

Dan före








Det är ändå så att om man frågar helt allmänt, vilken högtid som uppfattas som den största, så kommer de flesta av oss att svara; julen. Den är en ljusets högtid i en mörk tid. Julen har blivit hemmens och barnens särskilda helg. Samtidigt är julen en helg där utanförskapet aldrig är så stort. Dessutom skänker jag en tanke till julgransförsäljaren i Älvsjö som för några nätter sedan blev bestulen på 14 kungsgranar. Julhelgen - en kontrasternas högtid.


Vi som ändå har råd och vill ha gris till julbordet kan inta djuret med gott samvete. Den svenska grisen är mindre olycklig än andra i EU. Grisen har roligare här uppe.  Sverige ställer högre krav på uppfödarna än vad regeringar gör i andra EU-länder. Här i Svedala är det bland annat förbjudet att fixera grisar och dessutom har svenska uppfödare inte samma problem med svansbitning som kollegor utomlands, grisarnas svansbitning alltså. Inget nytt. Det visste ni redan.


Såg en siffra någonstans att vi tryckte i oss 342 000 ton griskött förra året, d v s 36 kilo per person! Usch, jag får kväljningar redan.


Och från det ena till det andra, imorgon kommer tomten. Förhoppningsvis. "Han hade dina braller förra julen!" säger dootra med glimten i ögonen samtidigt som julgranen tindrar så grön och grann där i hörnet.



Ha en så bra JUL som ni kan.

2 kommentarer:

GeoTaifun sa...

Många kilo blir det ...
Som f.d. vegetarian så håller jag mig fortfarande lågt.
Hoppas tomten kommer å God Jul på dig.

Tommy sa...

Ja. Tackar, Tomten på besök å klappar i massor. Överflöd. God Jul på dig med.