27 november 2011

Adventssöndag

Lille-jul. Första söndagen i advent. Från början var ju 1:a advent en sträng och allvarlig bot- och försakelsetid när man skulle iaktta återhållsamhet vad beträffar käk och dryck och alla former av festligheter. Ja, man skulle så att säga inte ta ut någonting i förskott, sa man.  Nej, det skall man aldrig göra.
Adventsljusstake. Tänder ett ljus. 10+ utanför. Bisarrt på ett märkligt sätt. Myggfritt dock. Försmak av jul. Fyra veckor kvar. Kan inte låta bli att fundera kring spådomar enligt den där motsatsprincipen. Heter ju att om Klemens (23 november) är mild, så blir vintern mild. Däremot om det fryser kring Klemens dag eller kring Katarinas dag (25 nov) och särskilt om båda dagarna "fryser", ja, då blir det en hård och sträng vintersäsong, Och inom kort har vi Andersdagen, Andreas (30 nov) och den är ju betydelsefull i enlighet med gamla välkända ramsan "Om Anders braskar, ska julen slaska". I södra Sverige tolkade man tydligen Anders efter principen om överensstämmelse: "Där Anders lägger sin hatt, där ligger den till Frue natt". Med andra ord, sådant vädret är på Andersdagen, så skall det bli fram till Marie Bebådelsedag. Skåningar skall då alltid vara värst.
Där fick ni allt någonting att fundera över. Till syvende och sist blir det som det blir. Över vädrets makt rår vi icke, Per-Erik och Pia.

◙ ◙ ◙

Rysk storklubb ute efter Svennis - the swedish god. . Sätter inte många spänn på att det blir så och kom ihåg var ni läste det först. Här.
◙ ◙

Klister. Sitter som limmad. Förskräckligt. Försvinner inte och enda sättet att få den att försvinna från skallen är ju att lyssna på den  - om och om igen. Det vill jag INTE. Dessutom är jag inte bra på falsettsång. Heller.

Fler

Inga kommentarer: