12 april 2010

Nå, just så, kultsi!




Finland tackar på något sätt Sverige, kanske med ett set robusta Iittalaknivar, för att Hanaholmens kulturcentrum blev av! Sverige efterskänkte östra grannlandet krigsskulder som en present på Finlands 50-årsdag som självständig republik. Därav denna sk gengåva från finska sidan. Tanken och syftet med kulturcentret är att utveckla bl a kulturutbytet grannarna emellan.

Kulturcentret invigdes förresten 1 juni 1975 under högtidliga former, med pompa och ståt om man så vill. Med rulltårta, piroger och musikalsika inslag och en å annan ryyppy kan jag tänka mig. Närvarande vid invigningen var den dåvarande presidenten Kekkonen och svenska kungen Carl Gustav. Nåmen, visst.

I helgen arrangerades bröllopsfest på nämnda magnifika ställe. Vigseln hölls i Gamla kyrkan. Kuriosa i sammanhanget är att för 26 år sedan skedde exakt samma scenario som i helgen bara med den skillnaden att då var det brudens far (min bror) som stod som ena part. Nu var det dotterns tur att dra till sig blickar. Och det är vid dessa två tillfällen jag äntrat dörrarna till kurscentret respektive kyrkan.

Inga kommentarer: