2 januari 2009

En burväktare minns

2 januari idag, ja. Ett klassiskt datum för svensk juniorhockey. 1981. Då tog de så kallade småkronorna guld, Sveriges enda JVM-guld. En av pusselbitarna i lagstommen den gången hette Peter Åslin, född 21 september 1962 i Norrtälje. Visst, guldet den gången var ju en gastkramande klassiker och Peter minns;

– "Jag stod mot tjeckerna i semi och behövde poäng. Vi kvitterade sent och var klara för finalen mot Sovjet, som också var en upplevelse. Sen minns jag julmiddan, när nån av ledarna var jultomte!"

Personligen tycker jag det vore kul att få veta vem av ledarna som fungerade som jultomte den kvällen.

Nåväl, Peters landslagskarriär fick ett abrupt finito vid VM i München 1993 när han istället för att krypa till kojs för en god natts sömn begav sig ut i Münchens nattliv.


Efter nyårsfyrverkeriet mot Ryssland (5-0) är småkronorna klara för semifinal i pågående JVM som spelas i Kanada.

3 kommentarer:

Raggmunk sa...

Ja, Åslin var en bra målvakt men tyvärr minns man hans "fylleslag" mer än hans meriter. Själv minns jag när han blev "petad" av Bosse Ahl när det drog ihop sig och HV71 bärgade sitt första Sm-guld 95.
(Peter spelade i HV 90-95)

Tommy sa...

Kompetent målvakt. "Fylleslaget" och löpsedlarna efteråt är bestående minnet av honom. Tyvärr! Likadant med Tommy Salos nick in i egen kasse 2002 mot Vitryssland. "Förrädare" stod det på löpsedlarna efteråt!!!

josephzohn sa...

God koforit fortsättning!!!