21 maj 2013

Friends in need

Imorgon kväll skall det kastas in saker igen. Mynt, päron, bananer, flaskor och gud vet vad. "Supportrar", eller vad de kallas, skall drabba samman från respektive lag, det skall slås på varann och det skall pinkas revir. Före, under och efter. Tjutas, tjatas och skjutas raketer kors och tvärs. Supas och blandas.  Det skall skrikas, vrålas och terras rasistiska glåpord. Derbystämning, som vi säger. Härligt. Äntligen. Fotbollsfest.

Drygt 300 poliser kommer att stå för säkerheten under derbyt/matchdagen.  En och annan häst är också manad att stå i givakt och extra servicepersonal kommer att få det hett om öronen. Familjer kommer att bevittna drabbningen med fara för sina liv.

"Det hör liksom till ett derby att det blir hett!" sa någon fotbollsälskare som jag samtalade med för inte så länge sedan, "Det hör liksom till!" Jag smakar på formuleringen och blir konfunderad och pannveckad.  Acceptansen är hög när det gäller fotbollen i Stockholm.

"Fotbollskulturen är en påminnelse om svanskotans existens och begränsande intellekt" läste jag någonstans. Sant som det är sagt, i alla fall när det gäller fotbollskulturen i huvudstaden.

Inte helt orimigt att det som sker i Husby just nu, vilket är helt fruktansvärt, kan  få följdverkningar runt området i Arenastaden i Solna imorgon kväll. Jag befarar det värsta. God natt. Vi höres,

Inga kommentarer: