12 juni 2019

Knutby



Knutby, fyra mil öster om Uppsala. En ICA-butik, en kyrka, inte mycket mer. 900 invånare. Mitt ute i skogen.
Vi tog en sväng dit för några veckor sedan, av ren och skärt intresse. Nån har beskrivit samhället som att, "när man kommer dit så är man ute ur samhället innan man förstått att man kommit in."

Innan 10 januari 2004 var det inte många som visste var Knutby låg, förutom Knutbyborna själva då, och polisen gjorde inte många ärenden åt det hållet, förutom när Ioan Ursut gjorde nåt bankrån där på 90-talet! Polisen klarade dock upp det ganska snabbt.

Resten vet ni. En tragisk händelse som överträffar dikten, brukar jag säga. Sekten med Waldau och Fossmo som karismatiska ledare. Och nu är Knutbyförsamlingen i ropet igen. Fossmo sitter ju som bekant bakom lås och bom på livstid och nu i dagarna har tre personer från den före detta församlingen åtalats för misshandel och sexuellt utnyttjande. En av dem är Waldau som kallats Kristi brud.

Vid vårt besök där i Knutby kom vi i samspråk med kvinna som själv varit med i barnverksamheten i nämnda församling men lämnade sekten eftersom hon inte tyckte att allt stod rätt till där och hon påpekade för oss, med eftertryck, att hon hoppas vid gud att Waldau får sitt rättmätiga straff.



Hittade en rostig gammal hoj vid vägkanten och tankarna snurrade i skallen. Kan det vara Fossmos? Eller Waldaus. Frågor som jag inte vill ha svar på.

2 kommentarer:

lassepostis sa...

....troligen Fossmos.! Jag önskar alla på bloggen en skön sommar.☀️☀️☔️☔️

Tommy sa...

Mycket möjligt, Lasse! Trevlig Midsommar!!