20 februari 2019

Nelly Sachs

Liksom självklart, bortom all diskussion, att jag försöker hålla denna blogg vid liv. Jag fortsätter helt sonika med ett allmänbildande inlägg och kastar mig hejdlöst in i en annan tid, till en annan värld, närmare bestämt till slutet av 1800-talet, närmare bestämt till den 10 december 1891. Det var då Nelly Sachs, eg. Leonie Sachs, föddes, i Schöneberg.

Nelly var över 40 år när nazisterna tände bokbålen i Berlin (maj 1933) och satte igång med judeförföljelserna. Hon skulle knappast ha blivit en så stor diktare om hon inte hamnat i denna häxkittel av hat, terror och förödelse. Hitlers "slutgiltiga lösning av judefrågan" innebar att större delen av de tyska judarna, en intellektuell och kulturell elit, förintades i dödslägren. Nelly Sachs räddades i sista stund och kom då att bli de dömdas och torterades tolk.

I maj 1940 lyckades hon fly till Sverige tillsammans med sin mor, med hjälp av Selma Lagerlöf och de bosatte sig i Stockholm, men fysiskt och psykiskt levde Nelly flera år i isolering och tysthet, delvis på sjukhem. 1952 blev hon svensk medborgare. Dog i maj 1970 i den svenska huvudstaden.
Kuriosa i sammanhanget: vid Hornsbergs strand, Kungsholmen, finns en park uppkallad efter henne. Den har ni säkerligen prickat av.

Jo, avslutningsvis vill jag ju nämna att Nelly Sachs erhöll Nobels pris i litteratur 1966. Priset delade hon med den israeliske författaren Samuel Agnon.




Nobeljuryns motivering: ....för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde.
Här finns mer om Nelly Sachs levnadsöde.

Inga kommentarer: