31 januari 2017

Yuja Wang



Vi tar en kort välbehövlig paus från Trumphysterin och avslutar januarimånad med pianovirtuositet av högsta världsklass.

29 januari 2017

Finländsk historia i Melbourne

Gott folk! Det är med tårögd glädje jag förkunnar att det i går skrevs historia i Australian Open.  Henri Kontinen - i par med australiensaren Peers - blev den första finländaren att vinka in en Grand Slam-titel i dubbel. Jo. Henri vann också mixed i Wimbledon 2016 tillsammans med brittiskan Watson men victorian i går smäller större om ni frågar undertecknad. Såg hela matchen och det hör inte till vardagsmat för min del. Och det är inte varje dag numer jag har anledning att gotta mig åt finländska framgångar.
 
Herrdubbelfinalen avgjordes i bästa av tre och Kontinen/Peers övertygade med att vinna i två raka mot USA:s Bob och Mike Bryan med siffrorna 7-5, 7-5. Bröderna Bryan är de mest framgångsrika dubbelspelarna genom tiderna. En knall med andra ord. En smällkaramell vill jag påstå. Knappt jag kan tro det är sant. Hoppas vinnaren Kontinen, 26, gör det!
 
I skrivande stund gör giganterna Federer och Nadal upp om herrsingeltiteln. Den tidigare vann första set med 6-4. Serena vann för övrigt damfinalen mot sin äldre syster Venus. Därmed tog hon sin 23:e titel. Bara australiskan Margareta Court är värre med sina 24.
 
Over and out.

27 januari 2017

Korsordsspel


Wordfeud. Tog bort appen för länge sedan men nu har jag trillat dit igen. Spelet fortgår. Här en kväll dunkade motståndaren in KAVAJS/PS. Typ 70 poäng någonting. I ren och skär ilska tryckte jag dit ett annat ord som svar. Ja, jag vet. Den som sig i leken ger bör leken tåla men det finns gränser förstås och allting har sin baksida.

24 januari 2017

Morgnar

En tidig lördagsmorgon på Folkparksvägen i Solberga.

En tidig fredagsmorgon i Älvsjö.


Rossini-semlan



Rossini-semlan består av den traditionella bullen fylld med spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse, rikligt toppad med riven tryffel. Rossini-semlan kostar 150 kronor och finns att köpa eller beställa från bagaren Pelle i Bakery and Deli i Tidningshuset by Pontus, DN-skrapan....och en kopp kaffe. Gott.

20 januari 2017

Posa

Många har tappat fotfästet. Vissa av oss har drivits mot något som liknar förtvivlan och uppgivenhet. Ja, jag talar givetvis om Jerringpriset men kan vi släppa tyglarna nu och gå vidare. Fortfarande ett himla gnägg på sociala medier om prisets vara eller inte vara. Hästfolket gick verkligen all-in och Fredricson förtjänar priset. Och som någon sa, för inte så länge sedan: Hästar är som luft - utan dem kan man inte leva. Så sant.


Själv röstar, eller röstar och röstar, jag nästan alltid på nestor Per-Olof "Posa" Serenius, 68, isracingens okrönte kung, med två VM-guld på sin meritlista. Åldermannen har deltagit i imponerande 32 VM-finaler. Kommentarer överflödiga. Det bör vara hans tur nästa gång, eller hur?

Avslutningsvis: "En häst utan ryttare är alltid en ardenner, men en ryttare utan en häst är bara en åsna."

13 januari 2017

Beck, Wilkenfeld and Persson



Pass på! Efter ca 1.20 träder hon in i handlingen. Hade jag ingen aning om, ja, att modellen och tv-personligheten Gunilla Persson (Hollywoodfrun) trakterar violin och som hon gör det. Fantastiskt.

12 januari 2017

Klädesdräkten


Klädesdräktens funktion speglar inte bara gruppidentitet. På samma gång  markerar den särprägel och kan i många fall uppfattas som en gränsdragning  mot andra - en signal utåt.

Men vänta nu här, det saknas visst en person i gruppen. Är det kris?

11 januari 2017

Knappnålen faller


Du vet, det har ni kanske alla varit med om, den där pinsamma tystnaden som uppstår kring fika- eller middagsbordet. Du är kanske bortbjuden till för dig helt okända människor och av någon förunderlig anledning inträffar en långutdragen paus kring bordet. Man hör knappnålen falla med en duns. Du skruvar pinsamt och generat på dig och vet inte riktigt vart du skall ta vägen men du är inte ensam. Vädret har redan avhandlats. Och en och annan TV-serie.


Ett tips för att få igång snacket och munlädret eller bryta isen så att säga, dödläget med ett annat ord, kan ju vara att du eller någon annan i sällskapet tar initiativet till att ventilera det tragiska fallet med den höggravida 15-åriga flickan Marilyn från en ort i Sjuhäradsbygden, familjehemsplacerad i Norra Halland, och som med sin pojkvän rymmer till Syrien där den senare ansluter sig till IS och kort där på dör. Marilyn hamnar i fångeskap, fritas senare efter många om och men. Ja, ni har säkert läst om detta och tagit del av Uppdrag gransknings uppmärksammade reportage.


Du milde! Det är som att hälla bensin på en pyrande lövhög. På en tusendels sekund brakar en livfull diskussion igång och hätska kommentarer viner i rummet likt sylvassa knivar. Hon ska inte ha någon psykologhjälp, hon inte. Flickan få skylla sig själv. Hon får väl gå till vårdcentralen som alla andra. Hur kan hon förresten vara så erbarmligt dum i huvudet att hon följer med en IS-krigare till terrorismens högkvarter? Hur är adoptivföräldrarna funtade att ens komma på tanke att släppa iväg henne med den där mördarmaskinen? Efterblivna är vad de är. Vissa ska inte ta hand om barn och allra minst skaffa egna. Så är det bara.


Så här kan det te sig runtom i PK-Sverige 2016/2017.

7 januari 2017

Filmfrossa

Smällkallt ute, i alla fall igår och dagen innan den. Av den anledningen har jag hållit mig inomhus. Minimalt med uteliv således. Som ni ser har jag avverkat ett antal filmer under dessa dagar. En liten avstickare till Kungsgatan, biografen Saga, i torsdags för att se det gripande dramat Lion. Ni märker att jag för ovanlighetens skull betygsatt filmerna.

Kärleken har alltid varit det stora temat för Truffaut, men i thrillerdramat Den Lena Huden är den en destruktiv och dödlig kraft. Otrohetsaffär. I Hitchcocks anda. 1964. + + + +


Utspelar sig på en Siciliansk ö där den nya världen börja göra sitt inträde och med den turism och flyktingströmmar. Angelägen. Aktuell. Regi: Emanuele Crialese. 2011. + + +

Tårdrypande. Måste erkänna att jag grät, och många med mig, där jag satt i salongen. Handlar om en liten indisk pojke som kommer bort och slutligen hamnar Australien. Efter många år börjar han söka efter sina rötter. Starkt drama. 2016. Regi: Garth Davis. + + + + +


Utspelar sig i Spanien 1980, fortfarande sargat av Franco. En bortglömd stad där en mördare terroriserar samhället. Flickmord. Fäster inte riktigt, tycker jag. Kallas för en spansk True Detective. 2014. Regi: Alberto Rodriguez. + +


Om en stor en liten backhoppare. Ja, ni kommer säkerligen ihåg honom. Må-bra-upplevelse-och-nostalgi-film. Taron Egerton är suverän i tolkningen av Eddie. Jag har svårare för Jackman som den fiktive karaktären och tränaren Bronson Peary. Regi: Dexter Fletcher. 2016. + + +

Manchester by the Sea? Biljetter bokade. Kvicksilvret visar endast -3.

6 januari 2017

Fotboll

Fotbollsnyheter. Tummen upp i Häcken. Mittfältaren Erik Friberg, 30, född i Lindome, återvänder till BK Häcken och Hisingen igen efter några år i förskingringen. Friberg var en viktig kugge i det lag som förde upp bollklubben i Allsvenskan 2008. Han har tidigare spelat för klubbar som Malmö FF, Esbjerg, Bologna FC och två sejourer med Seattle Sounders FC (USA, MSL).


God kväll./Tommy

4 januari 2017

Vinter

 
Råttet är mågat. Som sagt, snön kom. Till mångas förtret och andras glädje.


3 januari 2017

Anteckningar från ett soprum

När den kommer så kommer den med råge. Snön, alltså.

En kväll här innan nyårsafton traskade jag i väg till soprummet för att slänga en massa jox från källaren. Bäst som jag stod där blev jag överrumplad av två stycken människor från samhällets bottenskikt, såg dem genom fönstret, de ville komma in för att flukta. Herremännen knackade ivrigt och målmedvetet på soprumsdörren och jag öppnade givetvis vilket utmynnade i en gemytlig och trevlig samvaro.
Vi, alla tre, framför allt jag och en av dem, stod en bra stund och samtalade om livets förnödenheter och det konstiga med att den moderna människan av i dag slänger en massa fina grejer. Den tredje existensen, denna sena kväll, hade fullt sjå att hålla reda på sina papperspåsar och dess innehåll. Han sprang in och ut, mest hela tiden, och hade svårt att hålla tråden och uppmärksamheten. Han var, som jag uppfattade det hela, påtänd som ett höghus. Den andre, något äldre, något mer samlad, Benke, frågade om jag hittat något av värde?
-”Nej, jag slänger bara, sådant vi vill bli av med.”
-”Hörru, va harru fö' grejer då'rå? Kan man få kika?”
Berättade för honom att det bara är några gympadojjor, dvd, cd-skivor, pocketböcker, bongotrumma, tröjor och två ryggsäckar etc som inte kommer till användning. Plockade helt sonika upp allt jag slängt i de stora kärlen. Ja, vi gick husesyn helt enkelt i all dess naturlighet.
-”Schysst rygga, hörru, den kan du inte slänga. Den tar jag, sa snuten. Och DVD. En massa guldgrejer. Det e ju rena guldgruvan, menar jag.  Dom kan jag ju försöka ge till mina döttrar som jag aldrig får träffa. Faan. Livet e skit men man får ju inte gräva ner sig för det, eller hur? Yes, det är bara att försöka svälja gråten så bra som det går."
Efter en stund, i ren upphetsning spände han ögonen i mig.
-"Äru intresserad av vinyl, polar'n? Jag har en fem-sex stycken. Fina grejer! Pop. 20 spänn styck. Som hittat"
-"Jaa, du har självfallet kommit till rätt snubbe. Jag samlar ju på platter!"
Han plockade fram platterna ur en medhavd väska. Tog mig en grundlig titt (Steve Miller Band, Rod Stewart, Barry Manilow och nån till). Konstaterade att vinylen befann sig i ett vedervärdigt dåligt skick vilket fick mig att ta ett steg tillbaka.  Blev således inget köp från min sida.
-"Fan va ärlig du e. Det är bra!", svarade han besviket med ciggen hängandes i mungipan.
Benkes polare var plötsligt som uppslukad av jorden.
Önskade Benke i alla fall ett Gott Nytt År och meddelade, att vi kanske ses igen någon annan gång.
-"Hare du med! Sköt om dig och din familj och ta hand om dig som fan. Gott Nytt!"

Lagkapten och viktig kugge


Vilka högoktaniga semifinaler vi får i JVM eller vad sägs om: USA-Ryssland och Sverige-Kanada. Nervkittlande är bara förnamnet. Matchtiden för den senare semin går tyvärr alldeles för sent. Pallar inte vara uppe! Eller vi får se...
Sverige hade annars inga problem att avfärda Slovakien i kvarten – 8-3. En komfortabel seger med andra ord. Sverige spelade gediget och var aldrig illa ute även om slovakerna reducerade tidigt i början av tredje. Repliken kom dock snabbt: Virvelvinden Tim Söderlund knäppte in 6-3 med läcker dragning.
Så här långt ser det oförskämt stabilt ut för de svenska juniorkronorna. Det är en fröjd att se laget där ute. De snabba spelvändningarna imponerar. 39-årigeTomas Monténs lag är välkomponerat och balanserat och består av spelare med olika kompetenser och kvaliteter. Laget är skamfläcksfritt, som jag ser det, och kan mycket väl gå hela vägen i turneringen.


Semifinalen kan dock bli obehaglig. Det är ju hemmanationen som står för motståndet. Mitt hjärta klappar givetvis för kronorna i semin – där om råder inget tvivel.
En som imponerat mest på mig i turneringen är Sveriges lagkapten och pådrivare – 19-årige Joel Eriksson Ek (fotot nedan). Han har redan spelat några matcher i Minnesota, men återvänt till Färjestad och SHL.
Kaptenens uppgift är att vara en ledare både på och utanför banan - en viktig del i ett lagbygge. Och han omhuldar den rollen på fullaste allvar. Joel är MVP personifierad. Driver laget med stort pondus och drar sig inte för ett och annat trashtalk. När det väl behövs så sätter han in en tackling för att sparka i gång sitt lag. Snabbt handledsskott. En komplett hockeykrigare och en kommande storstjärna.

Finland, då? Jo, man klarade av del 1. Vinst 2-1 mot ett Lettland som inte vunnit en match i A-VM på fem år.”Uselt spel av lejonen”, summerade Yle sportens referent Christoffer Herberts. Tur att jag slapp se eländet. Retur i kväll.

1 januari 2017

Ryggar

Det nya årets första dag. Min vana trogen blickar jag tillbaka på bokskörden året innan och konstaterar att det minsann blev ett antal ryggar i högen.

Och inte har jag avgett något nyårslöfte heller. Kanske lika bra det. Hur är det med er?

I JVM inleder Finland (nu med blixtinkallad chefstränare Ahokas vid rodret) i morgon sitt kvalspel för att hålla sig kvar i A-JVM, i en matchserie bäst av tre. För motståndet står Lettland. Lär inte bli lätt.

Harper Lee - Dödssynden
Fredrik Backman - En man som heter Ove
Pentti Saarikoski - Angeläget eller ej¨
Arto Paasilinna - På spaning efter farfar
Rob Bell - Kärleken vinner
Tom Malmquist - I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
David Eberhard - Ingen tar skit i de lättkränktas land
Patrick Cockburn - Jihaddisternas återkomst
Haruki Murakami - Vad jag pratar om när jag pratar om löpning
Robert Lagerström - Freak (Freddie Wadling)
John Williams - Butcher's crossing
Arto Paasilinna - Volotinens fru och annat gammalt
Aris Fioritos - Mary
Tapani Suominen - Konstiga saker de skrattar åt
Kalle Lind - Människor som haft fel
Christer Hermansson - Ich bin ein Bibliothekar!
Ana Gavalda - Hjärtat i vår vänskap
Emma Strauss - Semestern
Laszlo Krasznahorkai - Satantango
Gellert Tamas - Lasermannen
Erik Niva - Känner ni vibbarna
Hans Gunnarsson - Rum för resande
Sture Bergwall - Bara jag vet vem jag är
Hasan Blasim - Irakisk Kristus
Marcus Priftis - En käftsmäll är också beröring
Gellert Tamas - Det svenska hatet
Svetlana Aleksijevitj - Kriget har inget kvinnligt ansikte