27 december 2017

En enda till

En liten pojke hade nyss lärt sig att räkna och räknade allt som kom hans väg.
En dag satt han i köksfönstret och tittade ut. Det snöade ute, och eftersom pojken inte kunde göra något roligare än att räkna började han räkna snöflingorna som föll på en gren i ett plommonträd nära köksfönstret.
Pojken satt länge och räknade och blev nyfiken på hur många snöflingor som grenen skulle orka bära, och vad som skulle få den att brista. Nu var uppe i 7470 snöflingor, och precis när han räknade till 7471 så brast hela grenen med ett väldigt brak.
Pojken tänkte länge på hur det kom sig att det bara behövdes en enda snöflinga extra för att få den stora grenen att brista. På kvällen satt han med sin mor och tittade på nyheterna. När de var slut tittade han frågande på sin mor och sa:
- Tänk om vi bara är en enda människas goda gärningar från fred på jorden.


Klas Hallberg & Magnus Kull ur Varför växer gräset? (1997)

* *

Uppstart av JVM i ishockey i Buffalo i går. Hann hem till matchen Kanada-Suomi efter en intensiv dag i Nyköping. Kollade de två första perioderna, det finska unglejonlaget var ett nummer för litet och såg  darrigt ut i försvaret, som hade svårt med de snabba kanadensiska spelvändningarna. Såg inte alls bra ut, torsk med 2-4, mållöst 0-0 i tredje. Snappade upp slutresultatet på mobilen, typ det första jag gjorde när jag vaknade i morse. Tolvanen, som jämförs med Patrik Laine, såg blek ut även om han passade fram till reduceringsmålet 2-3. Bättre upp! Nästa: Danmark. 28.12. Klockan 18.00. SVT2.

*

Häromdagen hörde jag uttrycket vila på hanen. Kunde inte låta bli att kolla upp detta och varifrån uttrycket härstammar. Som vi alla vet är hanen den uppspännbara låsdelen på en puffra eller annat handeldvapen, till formen påminner denna om en tupps överkropp, och hane är en äldre benämning på tupp. Att vila på hanen betyder således att man vilar med handen på vapnet redo att skjuta. Uttrycket används idag mest metaforiskt om att avvakta men att hålla sig i beredskap att omedelbart göra något. Ja, jag är nöjd med svaret! Mellan dagarna och raderna.

Inga kommentarer: