8 augusti 2017

VM-historik

Friidrott. De blåvita idrottarna har lyckats med konststycket att vid tre olika världsmästerskap bli helt utan medaljer: Paris 2003, Berlin 2009 och Daegu 2011. Jag är beredd att tillfoga London i samlingen om nu inte Pitkämäki räddar Finlands ära återigen.


Spjutfinalen äger rum på lördag men först skall ett nervkittlande kval klaras av. Så här är det, herrarnas spjuttävling lär bi en tysk klang- och jubelaffär men jag har haft fel förr om man säger. Huru som helst, för ett spjutguld lär det krävas ett resultat på över nittio meter. För brons kanske det kan räcka med 87-88. Mitt tips: Tero femma på 85.48. (Den gode Pitkämäki tog för övrigt Finlands enda VM-medalj 2015 i Peking, ett brons).

Fick en fråga här för några dagar sedan. Vem tog den senaste kvinnliga blåvita guldmedaljen i ett VM? Svaret kommer snabbt och obevekligt från min sida: Gångaren Sari Essayah triumferade 1993 i Tyskland. På Gottfried-Daimler-Stadion i Stuttgart traskade hon hem en bejublad medalj av ädlaste valör. Det var då det.

Inga kommentarer: