22 maj 2017

Vilken helg för Sverige

Det där VM-snacket om att VM har devalverats håller jag inte riktigt med om. Bra turnering på det hela taget. Många av de utslagna NHL-lagens stjärnspelare väljer att komma över Atlanten och ansluta sig till turneringen. Statusen på VM-turneringen har under de senaste åren höjts med flera snäpp. Kul. Nästa år är det dags igen - i Danmark. Då vill jag se Teemu Selänne tillbaka i prima gott skick. Hoppas Marjamäki lyckas i sina övertalningsförsök.

Man brukar säga att målvakten är halva laget. Det visade New York Rangers och Tre Kronors burväktare Henrik Lundqvist med eftertryck under finalmatchen mot Kanada. Vilken skärpa och vinnarskalle han besitter. Frisyren lika fantastisk som hans spel mellan stolparna. Inte en tillstymmelse till kardinalfel där inte. Total fokus från första nedsläpp. Tungan på vågen - helt klart. 

Men, vi snackar givetvis om små marginaler. McKinnon hade en ypperlig chans att avgöra i förlängningen men missade målet med några centimeter. Och i straffläggningen som följde visade Lundqvist psykologiskt övertag. Darriga kanadensare hade ingen motmedicin överhuvudtaget. Vilken rysarfinal. Grattis Sverige och Tre Kronor. Bäst när det gäller.


Ishockey i all ära men den kanske största enskilda händelsen är väl ändå det som följer nu.
För första gången har en svensk utnämnts till kardinal. Vi talar givetvis om biskop Anders "Abborren" Arborelius, (smeknamnet är tydligen ett internt skämt, har jag fått höra), från Lund. Han blir nu påven Franciskus närmaste rådgivare. Arborelius kommer hädanefter att bistå påven i hans ämbete. En potentiell svensk påve? Det vore nåt det. Glöm inte heller helgonförklaringen av Maria Elisabeth Hesselblad förra sommaren. Det går bra för Sverige nu. Minst sagt.

Inga kommentarer: