29 maj 2017

Dagarna efter

1951 vann Alf Sjöberg förstapriset för "Fröken Julie" i Cannes - alltså för 66 år sedan. Och igår vann äntligen en svensk igen! Högtid med andra ord. Regissör Ruben Östlund tog alltså hem det kanske mest åtråvärda filmpriset, Guldpalmen i Cannes, för sin "The Square". Kul för svensk filmkonst och för honom personligen förstås. Grattis, säger vi från redaktionen.


Helgen har bjudit på strålande högsommarvärme. Uppåt en 30 grader på sina håll. Solbrillor på, ja, för att inte sabba jackena. Värmen kommer alltid överraskande, precis som den första snön. Vi tycks aldrig vara förberedda. "Det är ejenkligen typ sommar nu" säger vi och läskar oss med något i glaset för att i nästa sekund, ba', "men snart kommer regnet så det är bäst att njuta nu medans vi kan."

 
Hade bestämt mig för att inte kolla på FA-cupfinalen i lördags mellan Chelsea och Arsenal men likväl satt jag där laddad till tänderna framför rutan. Och vilken match det blev sedan. The Gunners avslutade sin "miserabla" säsong med fin skalp och trofé. Londonlaget visade redan från början rätt attityd och tog tag i taktpinnen och även om 1-0 målet är omdiskuterat vann laget välförtjänt. Tysken Mertesacker! Hysénklass på den grabben. Och tack vare titeln i lördags blir fransosen Wenger kvar i London minst tio år till men knappast tysken.
 
På bilden ovan har ni Peter Storey (född 7 september 1945) -  "a little bit of character" om man säger. Började som högerback men flyttades senare upp på mittfältet där han huserade med sina hårda spelstil. Storey var Arsenal trogen i princip hela sin spelarkarriär och vann bland annat Mässcupen 1970 samt dubbeln året där på.
 
Efter att ha lagt dubbarna i kylen försökte han sig på att driva bordell och pysslade lite med svarta pengar samt lite annat smått och brott. Skakade galler i ett par år. Så kan det gå när inte haspen är på.
 
Och som fefferoni på den berömda kebabtallriken: Finlands volleybollherrar klara för VM2018 i Italien och Bulgarien. Platsen säkrades efter en klockren kvalturnering. För tre år sedan gjorde Finland comeback i VM-sammanhang efter en paus på 32 år. Då slutade blåvita laget på en nionde plats. Nästa år hoppas vi på mer. Jag älskar inte volleyboll mer än livet men snudd på. Dags att boka biljett.

Inga kommentarer: