3 januari 2017

Lagkapten och viktig kugge


Vilka högoktaniga semifinaler vi får i JVM eller vad sägs om: USA-Ryssland och Sverige-Kanada. Nervkittlande är bara förnamnet. Matchtiden för den senare semin går tyvärr alldeles för sent. Pallar inte vara uppe! Eller vi får se...
Sverige hade annars inga problem att avfärda Slovakien i kvarten – 8-3. En komfortabel seger med andra ord. Sverige spelade gediget och var aldrig illa ute även om slovakerna reducerade tidigt i början av tredje. Repliken kom dock snabbt: Virvelvinden Tim Söderlund knäppte in 6-3 med läcker dragning.
Så här långt ser det oförskämt stabilt ut för de svenska juniorkronorna. Det är en fröjd att se laget där ute. De snabba spelvändningarna imponerar. 39-årigeTomas Monténs lag är välkomponerat och balanserat och består av spelare med olika kompetenser och kvaliteter. Laget är skamfläcksfritt, som jag ser det, och kan mycket väl gå hela vägen i turneringen.


Semifinalen kan dock bli obehaglig. Det är ju hemmanationen som står för motståndet. Mitt hjärta klappar givetvis för kronorna i semin – där om råder inget tvivel.
En som imponerat mest på mig i turneringen är Sveriges lagkapten och pådrivare – 19-årige Joel Eriksson Ek (fotot nedan). Han har redan spelat några matcher i Minnesota, men återvänt till Färjestad och SHL.
Kaptenens uppgift är att vara en ledare både på och utanför banan - en viktig del i ett lagbygge. Och han omhuldar den rollen på fullaste allvar. Joel är MVP personifierad. Driver laget med stort pondus och drar sig inte för ett och annat trashtalk. När det väl behövs så sätter han in en tackling för att sparka i gång sitt lag. Snabbt handledsskott. En komplett hockeykrigare och en kommande storstjärna.

Finland, då? Jo, man klarade av del 1. Vinst 2-1 mot ett Lettland som inte vunnit en match i A-VM på fem år.”Uselt spel av lejonen”, summerade Yle sportens referent Christoffer Herberts. Tur att jag slapp se eländet. Retur i kväll.

2 kommentarer:

lassepostis sa...

Väckarklockan gör sig till känna 01.25, var så säker. Hade hoppats på tidiga semin men vad göra. Blir med all säkerhet en tuff drabbning.

Tommy sa...

Jag är i valet och kvalet. Är också ledig i morgon. RUS-USA definitivt men 01:30 i natt. Jag är skeptisk. Självklart blir det en tuff rysare, till straffavgörande där de blågule sedan vinner. Lycka till med väckar'n Lasse. Har inte riktigt bestämt mig än...