29 september 2016

Those were the days in Kåtnäs


Throwback thursday. Vi är tillbaka i Kåtnäs Folkskola, än en gång. Varför inte?
Här, helt riktigt, ett klassfoto från nådens år 1971, läsåret 71-72, åk 1-2. Ni kanske rent ut sagt känner igen någon, typ?

Tjabba


Perfekt namn för en som jobbar inom gruvnäringen i Kiruna. Inget att diskutera.

24 september 2016

Gångbana

Så kan det gå när inte haspen är på. Jag har tydligen en förmåga att reta upp folk. Människor har en tendens att bli kränkta i min närvaro. Nej, det var inte min fredag - i går. Inte nog med den lilla händelsen med den utsträckta muggen....senare samma dag, fast på kvällen, tog jag cykeln för att hämta ut böcker på närmaste kiosk. Kom cyklandes, i god tro och godan ro, och tror ni inte att en äldre dam med hund stoppade min framfart.


-" Är du blind, din drummel? Du kör ju på gångbanan. Ni är inte kloka ni cyklister!"


-"Oh, förlåt, jag skall inte göra om det!", svarade jag henne förläget.


-"Ni är likadana allihop!", väste damen och hostade till.


Hur som helst, nu går det som på räls. Skövde nästa!

23 september 2016

Tre kronor

Att folk plötsligt skall engagera sig i vad jag gör? Och varifrån kommer luften? Jag bara undrar. Själv är jag en liten människa med dåliga tänder.


Under lunchen passerade jag en tiggare och gav hen tre kronor i den utsträckta muggen. Bakom mig tillskyndar en snubbe och vräker ur sig: "Du ska inte fan ge av våra pengar, hörru!". Kunde inte låta bli att besvara honom: "Det är ju bra tre spänn det är frågan om, för helvete! Det är inte dina stålar. Du behöver inte ge om du inte vill, hörru! Jag ger stålar om jag vill. Har du problem med det?" Snubben lämnade platsen snabbt, svärandes som en borstbindare.


Hösten är här.

Doktor Glas på Dramaten


Oj, det är nästan en vecka sedan vi var på nypremiären av Dr Glas. Tiden går fort när man har roligt.
Mästerlig i sin nya form och Henriksson briljerar sin vana trogen på Dramatens stora scen.

Jag har fortfarande knotter på kroppen, lika mycket som Ernst Kirchsteiger vid åsynen av en lavendeltårta, det säger inte lite det, eller hur? Ny dekor och modern musik.  Briljant föreställning. Henriksson erhåller stående ovationer efter uppträdandet - med all rätt. Ett tips, helt klart, nu när hösten är i antågande.

Här lite mer kött på benen hämtat från Wikipedia.

22 september 2016

Vi och dem – välkända tongångar

Ett utdrag från min dagbok 1991, onsdagen den 18 september:
Statsministern C slängde in handduken i måndags, efter söndagens förlustval, det sämsta för partiet sedan 20-talet. MP ut. Musikdirektören och greven med lustiga hatten in med buller och bång i riksdagens finrum. Ja, nu skall Bildt försöka bilda en ny regering. ”Men, hur skall det gå begriper jag inte”, säger C. Cirkus dessutom i tv-studion i söndags, under valvakan. Folkpartiets ledare W lämnar omedelbart lokalen när herrarna från ND dyker upp. Vad är det som händer, egentligen?

Under tisdagskvällen sitter vi på restaurang Fridhem och dricker bärs och dryftar valresultatet och diskussionerna går varma. Var det rätt av Folkpartiledaren att lämna lokalen? Vi är dock rätt överens om att Ny demokratis agenda är att separera invandrare från den övriga befolkningen. ”Det har ju greven sagt rent ut, han vill aidstesta hela bunten som kommer hit, han vill ju drämma backarna i huvudet på packet”, brister X ut och sänker sitt glas med en smäll i bordet. ”Å andra sidan”, fortsätter X, ”måste vi ta deras agenda på allvar eftersom en ansenlig mängd röstare, nästan 7 %, göder denna invandrarfientliga hållning!” På väg hem i natten står en man i ett gathörn, korsningen Fridhemsgatan/Sankt Göransgatan, och brölar likt en fotbollshuligan: ”Bert, Bert, Bert!”

Ja, det var stämningsläget som präglade denna nation under första halvan av 90-talet. Kriget på Balkan bryter ut och musiklistorna toppas av bland annat underground-bandet Ultima Thule. Under hösten -91 har det svenska spelprogrammet Bingolotto med allas vår Leif Olsson premiär på TV4 och samtidigt sätter en okänd vettvilling skräck i Stockholm, beväpnad med ett lasergevär, och skjuter sammanlagt 11 personer vid 10 olika attentat. En dör och flera får men för livet. Och det enda offren har gemensamt är sin mörka hudfärg, sin invandrarbakgrund. Och ovanpå allt detta, Sverige genomgår den värsta ekonomiska kris på decennier och runtom i landet sattes flyktingförläggningar i brand, ivrigt påhejade av Ny demokratis politik.

I Gellert Tamas samhällsskildring, som jag äntligen sträckläste här för en tid sedan, tidsdokumentet Lasermannen – en berättelse om Sverige, säger så Lasermannen själv, den livstidsdömde John Ausonius, med egna ord: ”Det var ju till och med en nydemokrat som urskuldade attentaten, ja inte mitt förstås, men som sa att svart ändå blev uppätna av lejon i Afrika. Man behövde inte tycka synd om dom. Man behövde inte dalta för mycket med dom. Dom blev ju ändå lejonmat i sina hemländer. Innerst inne ville dom vara i sina hemländer. Men för att skrämma dom måste man döda någon av dom. Jag insåg att någon måste dö för att få detta avklarat.”

2016. Tongångarna är likadana idag. Flyktingströmmen från krigsdrabbade områden tilltar med ökad styrka, som vi alla vet, och vi står inför ett avgörande vägskäl i högkonjunkturens Sverige där vi ständigt frågar oss om rasism är liktydigt med främlingsfientlighet? Kanske inte, men samtidigt går dessa uttryck hand i hand med varandra. Den stora frågan är nu: Skall vi gå barmhärtighetens och medmänsklighetens väg eller stänga ute dem som inte är som ”vi”?

21 september 2016

Finsk krigare

Paraolympics 2016. Rio. OS-guld. Finland är svältfött på idrottsliga framgångar för tillfället. Ljuset i mörkret stavas dock Leo-Pekka Tähti, 33, som för fjärde gången på raken vann 100 meter i klassen T54. En riktig finsk krigare. Kippis!



Och vad gäller World cup-hockeyn: nu längtar jag febrilt till Izvestia-turneringen (tror den heter så), 15-18 december 2016.

20 september 2016

Serie


Älvsjö gör visst allt nu för att få bort tiggeriet.



Rock Around the Clock.


Grekisk doktor med finskt påbrå.

15 september 2016

Trillingarna


Vem ska bort? Svaret: Ingen ska bort. Ingen. En formation som förväntas göra livet surt för motståndarna i den kommande World cup-turneringen. De svenska hockeykommentatorerna har redan namngett den som: TRILLINGARNA.

14 september 2016

Eftermiddagen

Något gnager mannen som sitter där på bänken, alldeles ensam, i septembereftermiddagen. Ser honom ofta sitta där, på samma ställe, på den där bänken. Jag säger hej i vanlig ordning men ingenting mer. Jag kan se att tårar bryter fram ur hans stora ögonvitor. Vad kan det vara? Vad kan det vara som gnager i hans själ. Vem är han, egentligen? Vad fattas honom? Jag kan väl inte veta om jag inte frågar! Fortsätter hemåt. Till mitt och de mina.

7 september 2016

"Bed-in"


Soppatorsk


Soppatorsk.



Spelar ingen större roll vem som är Finlands förbundskapten i fotboll men Hasse Backe är i alla fall nöjd med en pinne mot Kosovo. Vackert så.


Lugn. Finnkampen fortsätter i nov-dec 2016.

3 september 2016

Fel

Igår dök Tryckfelsnisse upp här på redaktionen. Detta är en rättelse. Jag skrev, "Tror med bestämdhet att jag, med några timmars träning i kroppen, skulle kunna hiva i väg diskusen en bra bit över 50." 20 meter skall det vara. Tack!

2 september 2016

Kosovo på måndag

Utdrag från Erik Nivas Känner ni vibbarna?:


Sommaren 2015 lottades de europeiska kvalgrupperna till VM 2018. Kosovo fanns inte med i urnorna, men hoppet om att delta lever fortfarande. Den 3 maj 2016 sak UEFA rösta om fullvärdigt medlemskap för Kosovo, och skulle det beviljas finns en teoretisk möjlighet att utvidga någon av femlagsgrupperna. Albert Bunjaki är fortfarande förbundskapten.


Och som många av oss redan känner till valdes Kosovo in som ny medlem i Internationella fotbollsförbundet Fifa i maj detta år. Nu har nykomlingen placerats i en kvalgrupp (I) med Kroatien, Island, Ukraina, Turkiet och Finland.


Spännande. På måndag möter de blåvita lammen Kosovo i Åbo! Kan bli en obehaglig överraskning för Backes mannar. Det är inte så att jag ser framemot matchen.....


Och till råga på allt: Finnkampen i helgen. Forrest Gump-känslan infinner sig inte, nej. Och inte har jag fått några telefonsamtal ifrån Finland om att ställa upp i diskuskastet heller. Synd. Tror med bestämdhet att jag, med några timmars träning i kroppen, skulle kunna hiva i väg diskusen en bra bit över 50.


PS! Gibraltar är också ny medlem i Fifa. Det har lottats in i kvalgrupp H tillsammans med bland annat Belgien och Grekland.