22 december 2016

Tips i juletid och annars också


"Om du har ett rofyllt inre är det lättare att tag i vardagsbekymren", säger allas vår Ernst med spjuveraktig blick. Ta dig ett välbehövligt fotbad och glöm vardagens intensiva göromål, i alla fall för en stund. Förebyggande fotvård är en investering i din egen folkhälsa. Därom råder ingen tvekan. Och det är ju så himla enkelt också men kanske inte så kul till en början.

Smörj in fossingarna varje dag i fem dagar och sedan, gott folk, på den sjätte dagen står ett grymt fotbad på programmet, därefter fila, fila. Klipp naglarna. Raka gärna benen (valfritt). På sjunde dagen skall man bara låta fötterna vila och sedan börjar veckan om igen. Inga konstigheter. Jobba med rutinen. Disciplin.

Tips: A) undvik att använda starkt parfymerade produkter. B) använd rikligt och riktig fotolja, inget billigt skit. C) fila inte för hårt. Du kan skada dig. Undvik sandpapper och vassa föremål. Låt inte din inre frustration gå ut över känsliga fötter. Fotfilar finns att köpa på Apoteket. På nätet finns det också ett stort utbud och snabba leveranser.

Så är det ju: förhårdnader och liktornar uppstår när fötterna utsatts för nötning under en längre period. Sunda fötter är den bästa huvudkudden. Ha gärna foppatofflor, utan strumpor, inomhus och hosta inte rakt ut utan i armvecket på dig själv. Är du nästäppt: Andas in vattenånga. (Fungerar alldeles förträffligt att kombinera detta med ett fotbad, s.k. kombo).
 
Nu när julen står för dörren, och annars också för den delen, kan det vara bra att tänka på följande: Dela inte hygienartiklar med andra, utan ha personliga rakhyvlar, tandborstar, tandpetare, bettskenor och handdukar. Underskatta inte vikten att tvätta dina pimpinetta händer ofta och noggrant. Sprita inte. Sprit kan användas till annat.
 
Och som det inte vore nog med förmaningar: Vissa väljer att inte låta djur gå inomhus för att inte dra in smitta i hemmet. Tvätta händerna efter att du har klappat ett djur, och undvik, för allt här i världen, vilda djur som du inte har någon kännedom om. Sök genast vård och rengör såren omedelbart om ett djur bitit eller rivit dig. Stå på dig. Hävda din rätt.
 
Avslutningsvis: Kyl ner matrester (Janssons, köttbullar etc) så snabbt som det bara går, och laga inte käk åt andra om du t ex har kräksjukan. Låt inte bacillarmén invadera ditt hem. Använd rena köksredskap och bänkytor när du tillagar och serverar maten. Gästerna skall ju stanna kvar hur länge som helst, vare sig du vill eller inte.

God jul.

5 kommentarer:

/// Björn sa...

God Jul. Ha de gått i jul¨.

lassepostis sa...

Det gamla fotbadet är nu avdammat.Nytt fotsalt (lavendel) inhandlat, maten vi har tillrätt och lagat kommer med god handhygien inte bli basilldrabbat God Jul Tommy+ bloggvänner.

Tommy sa...

Tack det samma, Björn!

Lasse: Kanon att du tar del av tipsen. God jul till dig med.

josephzohn sa...

Ha en riktigt fin jul ...

Tommy sa...

Tack det samma, du, och god fortsättning så att säga!