19 juli 2016

Vem, vad och hur och när

Människor vi minns men som vi inte kommer ihåg om vi inte blir påminda om dem......Inspirationen till dagens inlägg hämtar jag från Kalle Linds "Människor som haft fel" och skall handla om bysnillet Gertrud Jönsson från Olofström som på sin fritid läste ohälsosamt mycket Svensk Damtidning vilket fick som följd att hon kunde ställa upp i 1986 års omgång av "Kvitt eller dubbelt" och vimsa sig in i svenska folkets hjärtan i ämnet Bernadotte. Gertrud var dock inte den första teeveeprofil som skapades genom det omåttligt populära programmet "Kvitt eller dubbelt". Nej.

 
Det första programmet  - då under namnet "10 000-kronorsfrågan - sändes redan 13 januari 1957. Bra att känna till ifall nu någon frågar! (Bra att ha med i bagaget vid tipspromenader t ex).  Hur gick det då för den i folkdräkt beklädda damen? Tyvärr, hon kammade noll. Trots det var hon vid gott humör efteråt och gick till Teatergrillen i Stockholm där Börje Ahlstedt väntade.
 
Ni kan gärna läsa mer i Kalle Linds nämnda bok, en bok om snedsteg, misstag och förhastade slutsatser. Så det så. Ett tips i all enkelhet - i sommartid. Och vem var Bi Puranen och Bo Rehnberg egentligen? Och vad har predikanten, f.d. förkunnare, norrmannen Runar Sogaard med saken att göra? Ingenting alls.
 

Inga kommentarer: