9 juni 2016

Panenkastraffen

Risken finns att det kan bli en hel del boll här på bloggen inom den närmaste framtiden men ingenting är skrivet i sten. Jag lovar som sagt inget men ni kan ju alltid hoppas. Och inte har det väl undgått någon att EM-turneringen i fotboll 2016 i Frankrike sparkar igång i morgon. Som vi har väntat! EM-premiären: Frankrike-Rumänien.


Å huruvida EM-turnering 2016 blir en fotbollsfest återstår att se. Säkerhetsarrangemanget kring slutspelet är rigoröst. Nästan 90 000 poliser, militärer och brandmän är utkommenderade för att på heltid bevaka säkerheten kring EM-evenemanget. Läste någonstans att det är nästan dubbelt så många personer som ingår i hela det svenska försvaret, inklusive hemvärnet.


I Frankrike är det 24 lag som deltar. 10 juli spelas finalen. I EM-turneringen 1976 däremot, i dåvarande Jugoslavien, det var dit jag ville komma, deltog ynka fyra lag. En minnesvärd turnering, ni minns väl? Två semifinalmatcher, finalen och bronsmatchen stod på programmet och mot alla odds lyckades Tjeckoslovakien besegra de regerande mästarna från Västtyskland efter straffsparkar. Guldhjälte blev mittfältaren Antonin Panenka som avgjorde med sin iskalla och eleganta chip över målvakternas målvakt Sepp Maier. Gammal skåpmat i och för sig men vi glömmer den aldrig: PANENKASTRAFFEN.
Antonin Panenka. EM-guld 1976 och EM-brons 1980

Inga kommentarer: