6 juni 2016

I lodjurets timma


Sista för säsongen igår. Pjäsen. I lodjurets timma. Den tycks handla om ett under, säger pjäsförfattaren Enquist, född 1934 i Hjoggböle. En katt dör, men återuppstår från de döda. Det framgår att den var min röda katt. Det var kanske ett under? Jag hade en gång en katt som sa till mig: det finns en räddning. Men en pjäs om undrets möjligheter? Någon dog, någon återuppstod. Var det därför jag skrev pjäsen?, fortsätter PO i programbladet till Dramatens uppsättning.
 
Vad är en människa? Och vad är det för gåtfulla faktorer som deformerar henne? Och om hon är deformerad, vad kan formera henne igen? Finns Gud? Kan en röd katt vara Gud? Frågor som pjäsförfattaren slänger ut till oss.  Diskussionerna mellan vetenskap om tro går stundom varma på scenen.
 
Oj! Trehövdad ensemble på en avskalad scen, lilla Dramaten, där framför allt Michael Jonsson sticker ut i sin gestaltning av den mentalsjuke patienten. Nedtonad, återhållsam, för att i nästa ögonblick fullständigt brisera i ångestladdade raseriutbrott. Starkt. Tid: 1 timme och 30 minuter. Pjäsen sparkar ånyo igång till hösten, men först en förhoppningsvis härlig och avkopplande sommar!

Inga kommentarer: