9 maj 2016

Favoriter från anno dazumal


Nordpress A.-B., Stockholm, 1945. Ett fynd för alla, som hylla fotbollssporten. Landets bästa idrottsjournalister ha här presenterat några utvalda kapitel om fotboll och fotbollsspelare och några av våra mest populära stjärnor ha skildrat spännande upplevelser på fotbollsplanerna. Boken är redigerad av en av våra mest kända idrottssakkunniga, Henry Eidmark.

Skall bli kul att läsa, minsann. Mustigt och broderande språk, anekdoter om den hotfullt uppflammande fotbollsfejden mellan Stockholm och Göteborg och om Iffa Svens bravader 1915 i den för Sverige så tragiska olympiska bataljen etc. Jag kan inte bärga mig.

Ett lite utdrag; Vår hjälte var inte Börje utan Iffa Sven från Norrköping och jag minns hur det sjöng av fröjd i våra unga bröst när AIK lyckades lägga embargo på denne benådade spelare. Ivar Svensson var alltid sevärd; han förenade en ypperlig bollbehandling med en odisputabel blick för spelet. Dessutom var han en av de finaste, justaste och trevligaste pojkar, som någonsin trampat en fotbollsplan.

Inga kommentarer: