8 april 2016

Leedsikon och ullstrumpor

Fredag. Fotbollskuriosa. "Nämen, det är ju han!", utbrister någon. "Javisst, visst är det han, den där försvarsresen, den hårt fysiskt spelande mittbacken!", säger jag i min tur. Hallå. Skotten. Namnet har ni redan serverat.  Född 1952 i Kilbirnie, Ayrshire. Inte den snabbaste av spelare. Placeringssäker, stark i luften.

Kom 1972 från ST. Mirren till Leeds. Utnämnd till årets spelare i LUFC, 1975 och 1977. 171 matcher och 19 baljor. 1978 tog han med sitt pick och pack och drog till Manchester United.

- - -

Gå på i ullstrumporna? Betyder rätt och slätt att man fortsätter med något utan att låta sig hejdas. Man kör på i oförminskad styrka.  Bakgrunden till uttrycket är att man förr i tiden, om vintern, drog ett par ullstrumpor över dojorna. Ull har ju en förmåga att värma även när den blir fuktig. Strumporna hade därför en dubbel effekt: de höll fossingarna varma och de förhindrade att man halkade, drattade på ändan. Med hjälp av strumporna kunde man alltså gå som vanligt trots kyla och isiga vägunderlag. Så är det, nämligen, med den saken. Saken är med andra ord biff. Att dra något gammalt över sig är något helt annat. Till det kan vi återkomma till, längre fram.

Inga kommentarer: