25 april 2016

Don't Forks With Us

U18. VM. Det blev inte mycket till match eftersom de finska lejonen var alldeles för överlägsna. 6-1 på resultattavlan. Ja, vad skall man säga?! Inte klokt. Segern mot ärkerivalen Sverige fullbordar ett perfekt guldår för finsk juniorhockey. U20-laget vann ju också guld för några månader sedan.

Jesse Puljujärvi, en av de största talangerna inom finsk hockey, kan skriva in ett nytt guld i sitt CV. "Pulju" har varit med om båda gulden 2016 vilket är historiskt. Han är den tredje spelaren som lyckas  med den bedriften. I nattens final i Grand Forks, Kanada, stod han dessutom för ett äkta hattrick, finskans hattutemppu. Och Finland är för övrigt den första europeiska nation som vunnit dubbeln, U18 och U20 samma år.

Ser ljust för finsk hockey. Någonting annat kan jag inte få ur mig. Talangerna finns. Puljujärvis lekkamrater från U20-laget, spelfördelaren Aho och målskytten Laine, får förhoppningsvis följa med de stora grabbarna till Moskva-VM i maj. Det vore ju hur stort som helst för ungtupparna. Å andra sidan vet jag inte hur landslagsbossen Jalonen tänker i dagsläget. Minnesota (Koivu, Haula, Mi Granlund) och Florida (Jokinen, Barkov) utslagna ur NHL-slutspelet. 3-3- i matcher mellan Chicago (Teräväinen)-St.Louis (Lehterä).

Apropå U18-världsmästarna, laget kryllar ju av spelare som spås en lysande framtid. Förutom Super-Jesse tänker jag även på pjäser såsom Kristian Vesalainen, Eetu Tolvanen och Eetu Tuulola. På målvaktssidan: Ukko-Pekka! Wov.

Inga kommentarer: