30 november 2015

Till återvinningen


Gendron and Nolet


Efter en kopp kaffe på maten så är jag på banan igen. Och lådan är framme, det grävs. Pannan i djupa veck. Jag tar googeln till hjälp och får kött på benen, råg i ryggen och stor dos andrum. Halleluja.

Left - Jean-Guy Gendron, left winger. Hans karriär varade i tjugo år, 1954-1974. Han spelade för New York Rangers, Boston Bruins m fl. WHA: Ouebec Nordiqus.  81 bast.

Right - Simon Nolet, right winger. 10 Säsonger i NHL- Stanley Cup-vinnare 1974 med Philadelphia Flyers, vinst över Bruins med 4-2 i matcher.  Ingick i laget som kryllade av stjärnor såsom Parent, Schultz, Barber och Clarke. 74 vintrar.

Det om detta. Locket på.

Kväll


Jag följer kvällen med ögonen. Se där! En undergång.

28 november 2015

Zak Tell

Jag mötte Lassie, typ. Kusligt och märkligt minst sagt. Innan jag gick in i affären i Västberga, det här hände bara för några timmar sedan, stängde jag av Spotten och albumet Flow, med Fläskkvartetten, ett album som jag rankar väldigt högt i mina öron. Hann inte många meter där inne förrän jag fick syn på en för mig välbekant herreman. Och visst, jag fick det bekräftat för mig, frågade honom nämligen, "visst är det Zak Tell i egen hög person?". Positivt svar.

"Haha, den där har ju många år på nacken den, men visst är den fruktansvärt bra fortfarande, inte bara för att jag är med på den", svarade han glatt och lite chockad.

Zak Tell är sångare och frontfiguren i rapmetallbandet Clawfinger. Bandet beslöt dock att lägga ner i sin verksamhet sommaren 2013.

PS! Tell rappar på låten Possessed på Flow från 1993.

26 november 2015

Ingen jul utan Ernst



Andrumsfrågan

Han kom. såg och segrade. Zlatan var tillbaka där han en gång startade sin karriär. Och det blev aldrig något snack om vilket lag som skulle bärga hem trepoängaren. På en kylslagen arena, där inramningen värmde, gjorde Mästaren och hans lärjungar lite som de ville i den upphaussade matchen.  Hemmalaget hade inget att sätta emot. Stundtals kattens lek med råttan.

MFF är inte bättre än så här och PSG är bättre än jag hade förväntat mig. Kanske det är PSG:s och den svenske kungens, fotbollens Avicii, tur nu i CL-sammanhang? Med di Maria i laget har laget dessutom fått en ny dimension i sitt spel. Och Cavani och Zlatan verkar ha rökt fredspipa med varann. Bådar gott. Tror ändå på Barca i slutändan!

MFF, då. Laget möter Real borta i sista gruppspelsmatchen. Sannolikheten att Hareides pågar skall knipa en poäng på Estadio Santiago Bernabèu-stadion är lika stor som att den svenska regeringen plötsligt skall ändra sin ståndpunkt i "andrumsfrågan".

13 november 2015

Filmtips


Jo. Nyligen bockade jag av Peter Grönbergs imponerande långfilmsdebut Tjuvheder som tog mig med storm. Tjuvheder handlar om utanförskap, om ett parallellt liv utanför lagens råmärken, bland knarkare, alkisar, utförsäkrade människor som ständigt är på flykt från polis, myndigheter och tillvaron. Ja, hur ser livet ut för individer som inte kan leva upp till rådande normer i vårt samhälle. Vad blir konsekvenserna när du inte kan betala räkningar, barnen tas ifrån dig och när ingen hjälp finns att få och den tärande känslan av att ständigt bli förbigången och förbisedd äter upp dig inifrån? Vad gör du, då? Är det din egen förbannande skyldighet att ställa allting till rätta igen? Vad är ett liv värt när allting rämnar? Grönbergs debut är av den anledningen högst aktuell i dagarna, där grupper ställs mot varandra, där människor är på flykt och boenden bränns ned som spön i backen.

Ni har kanske redan sett den?! Om inte, se den. Själv är jag inget större fan av svenska filmer men den här kan vi gott se.

10 november 2015

Smågodis










Samma luft

Lyckokänslan spred sig igenom den kvava och varma salen. Det var lättare att andas nu eftersom vi rensade luften. Dörrar öppnades. Vi talade samma språk. Visades det sig.

Det växte fram en värme, kärlek och respekt. En stark vänskap. Med människor. På nolltid. Från början kände jag inte dessa själar men insåg efter en stund, att avståndet oss emellan är litet, oerhört litet. Vi är av samma skrot och korn, varandras spegelbilder i en krackelerande tid.

Vi är varandras luft, vi andas, samma luft. I samma värld. 

2 november 2015

Furstarnas möte

    Åbo. Turku. Vid västra åstranden. Furstarnas möte. När man ändå hade vägarna förbi kunde jag inte låta bli att göra en egen modernare installation av bronsstatyn, av den ryska konstnären Andrei Kovaltchuk, placerad strax utanför det s.k. landshövdingshuset, numera en del av stadsbiblioteket.

En anekdot från en buss


I lördags, på väg från Nådendal Spa, i bussen (nr 6) in till Åbo centrum, steg en något överförfriskad herreman på. Resans gång - ett skumpande utan dess like, mot destinationens slutmål. Chaffisens något aviga åksätt, han hade en viss förmåga att sitta och pumpa på gaspedalen samtidigt som han konverserade i mobilen, resulterade i att den helgtankade mannen,( på finska), högljutt kommenterade åkfärden.
-”Om du inte har bråttom kan vi faktiskt kliva av och ta följande buss. Eller är det något fel på fordonet?”
Chaffisen tittade reptilsnabbt i backspegeln, en känslan  av kränkning for givetvis över honom och spottet flög.
-”Mitä helvettiä sä meinaat? Mä ajan!” (”Vad i helvetet menar du? Jag kör!”)
 Allting lugnade ner sig kort därefter. Och vi kunde stiga av välbehållna på Salutorget.