31 juli 2015

Man borde

Vid frukostbordet. En tidig, en alltför tidig morgon, där natten genomlidits av grannens skällande byracka.
-"Vi borde kanske ta en sväng till Jurva när vi ändå är i farten och i krokarna."

Likadant i en loppisaffär härförleden. Vi hade knappt hunnit ut därifrån, jag nickande, eftertänksamt och en aning uppspelt.

-"En loppisaffär borde man kanske ha!"

Samma dag, fast lite senare, kom en frän HD glidande förbi vilket fick mig att utbrista: -"En sån borde man ha, hoj, alltså."

Helt klart. Man borde göra det ena och det andra, helst också det tredje. Ja, man borde skriva en bok, resa till Tanzania, Zanzibar, Central park. Gå med i Miljonlotteriet etc. Man borde rycka upp sig helt enkelt, få tummen ur.

Nå, för att återvända till frukostbordet.

-"Borde å borde. Man borde. Man borde hela tiden och i ett kör. Det är den mest frekventa frasen som kommer ur ditt gap. Du tjatar hela tiden. Bestäm dig någon gång. Fatta ett beslut, sluta tjata!"

Ja, man borde kanske det. Sluta tjata, alltså. Mitt tjat och min obeslutsamhet förgör min omgivning. Borde kanske omsätta tankarna till praktisk handling.

Kort därefter, beslöt jag mig för att hoppa över en tredje mugg svart kaffe. -"Jag borde sluta med kaffet",säger jag, men bara inne min skalle.


(Bilden här har inget med texten att göra, egentligen.) 

30 juli 2015

Torsdagens utsvävningar

O ve!Knappt 16 grader ute. Skyfall i vanlig ordning men nu uppehåll. Molnen ser dock fortfarande hotfulla ut men jag bryr mig inte nämnvärt. Småleende låter jag allt passera.


Ja. Temperaturen och atmosfären är laddad som före ett oväder. Det klär mig att skriva så. Shortsen är på som ingenting hade hänt. Crocs'n roll. Solsken i blick. Varför ligger ni här på golvet? Vi är matta.


Och ändå. Och återigen. Snart dags att krypa upp i soffan. Timglaset är vänt. Sanden har börjat rinna genom den fina midjan. Skådeplats: Stadion. Diamond League. Bauhaus-galan. Det vankas toppfriidrott. Med största uppmärksamhet skall jag följa med i de aktivas handlingar.


Ser framemot damernas stav, herrarnas 800 meter och damernas 100 meter. Sistnämnda höjdpunkt avslutar galan. Hoppas atleterna kan utföra häxkonster så att vi alla kan få valuta för stålarna. Kanske kan Andreas Almgren (med ett klokt och vägvinnande steg)) radera det svenska rekordet på 800 meter som lyder på 1.45.45, satt av Rizak Dirshe för 12 år sedan.


Är några finska färger med på anrika Olympiastadion? Inte en susning. Knappast. Får kolla startlistorna. Med en uppgiven gest ser jag att herrliga spjutet raderats från programmet. Arrangörer: skäms. Känner mig kränkt.

Filmtips

Victoria. Biografen där på Söder. Blivit som ett andra hem. Kvalitetsfilm på tapeten. Dit går vi för att titta på film och inte för att vräka i oss av popcorn. Under senaste veckan har tre rullar åsetts. Och allt jag kan säga: se dem!


Regi: Asif Kapadia. 


Regi:Tal Granit


Regi: Baldvin Zophoniasson

I hemmiljö skriver jag ner två till i protokollet: Den gröna cykeln (den första filmen som spelats in i Saudiarabien) och bröderna Coens Fargo (från 1996) som jag sett tidigare vid ett antal tillfällen.

28 juli 2015

Varmare än normalt



Experternas superprognos. Jo, tjena! En av anledningarna varför du skall ta kvällsblaskornas löp och innehåll med en nypa salt. Tidningen från den 24:e mars 2015.

27 juli 2015

Back to the wall

Texter och prat

I wanna be a machine
strong and clean
with no human feelings
it would be easier I mean
if I could be a machine
instead of a human being

switch on switch off
switch here amd there, switch
over to another channel
press a button there directed
from a faceless page

I wanna be a machine...

switch over to channel 2
are you ready, steady - to go?

switch over to another line
it works unbelievably fine

switch over to another war
don't forget to close the
safety-door!

- Robert Broberg 1945-2015

◙ ◙



Smiths Just Kids är en kärlekshistoria och slutar som en sorgesång. Patti är i mitt tycke en förnämlig författare. Vad beträffar Manns Doktor Faustus har jag ännu en lång väg att vandra, inte kommit halvvägs än. Till sistnämnda har jag en anledning  att återkomma. Givetvis.


Har betat av Sanna Lundells, Nisse Hellbergs och Mannheimer&Apelgrens sommarprat i P1. Det kanske räcker så.

24 juli 2015

Badvatten


Enterokocker. Har fotat och stått i. Som ni ser har jag gjort egenhändig undersökning av badvatten på ett av våra mest folkkära kommunala badplatser i Stockholm. Det här ser inte alls bra ut. Nej, tvärtom skulle jag vilja tillägga. Det är bl a det rika fågellivet som drar ner oss i smutsen, kanadagäss och allehanda bevingade arter. Och som vi alla vet, vattnet är kallt just nu.

Stannar i grumliga vattnet i max 10 sekunder och när jag väl traskar upp fastnar jag så i en trasig kolgrill. Och när jag väl kommer loss blir jag jättesugen på chips. Och när jag precis skall dra på mig strumporna hittar jag en fimp mellan tårna. Det kostar på men vad gör man inte? Inte så illa när allt kommer omkring. Sommar och bad är en ekvation som hör ihop. Trevlig fortsatt sommar till er alla.

23 juli 2015

Inga konstigheter


Det här är droppen. Kan vi cyklister aldrig lämnas i fred, blott för en sekund? Ständigt detta klankande på oss som trampar pedal. Ren och skär förföljelse, ja, det är vad det är.
Förstår till fullo vederbörande som smiter in och ner i tunneln, så mycket som det regnar här i Stockholm för tillfället. Ingen skada skedd. Allt i sin ordning. Varför denna uppståndelse?

- -
"Du är en fin tjej, du!" sa jag till 11-åriga dottern Claudia.
    "Tack det samma, du."

19 juli 2015

I korta nötskalsklyftor

Kort resumé. Elaka förtal. Ställföreträdande samtal. Excess i grubbleri och spekulation. Grillvendettor. Osande diskussioner. Näthatande fula fiskar. Personliga floskelartade uttryck. Komiska utspel. Långa oadresserade bollar. Hämningslös subjektivitet. Extrema situationer. Överraskande utgångar. Balansakter. Masstillställningar. Svindlande höjder. Främmande rysningar. Vindpinat paraply. Stekta sparvar. Sund upprymdhet. Husbilsmarodörer. Cykelbyxor. Intellektuella former av fariseism. Skrattande väderhallåor. Kränkta semesterfirare. Logisk ofullkomlighet. Moder Jord. Se där. Någotsånär. Ett nötskal. Hur var det nu? Den som artar sig till nässla bränner tidigt.

För övrigt är det förträffligt. Smakat på Köpenhamn i dagar fyra.

4 juli 2015

I skuggan av hettan



Hur ska vi ha't? Förra veckan höll vi ju på gå under på grund av det myckna regnandet. Knappt man höll sig flytande. Gråt och tandagnisslan. Kommer sommaren snart?

Sommarvädret slog plötsligt till, vi är inte bortskämda, nej. Nu är det knappt man vågar sig ut i värmen. Hav tålamod. På måndag infinner sig regnet igen.

Nynnar på Toivo Kärkis evergreen "Liljeblomman", sörplar i mig av färskt rykande kaffe. I dagens planer - i regn eller solsken - ingår ett besök på Seriegalleriet, S:t Paulsgatan 14. Serieutställning med allas vår Ulf Lundkvist. Så det så!

1 juli 2015

Toalettklistermärken



Hemmavid. Vad gör man inte – för husfridens skull! Igår kväll, i halvtidsvilan i EM-finalmatchen, försökte jag applicera pricktavlan i botten av toastolen, men det fungerade dessvärre inget vidare. 

Med hjälp av ett decilitermått, och svetten lackande i pannan, försökte jag ösa bort vattnet ur stolen men det var som förgjort. I mitt osande tillstånd intalade jag mig själv att det är lönlöst så jag gav mig själv på båten. Hämtade en blå plasthandske (reservplanen) och i rena rama raseriet höll jag kvar klistermärket i botten i ungefär fem minuter, i god tro och i förhoppningen att det skulle fästa. 

Mycket riktigt, märket satt kvar, till min stora förvåning, men sedan när jag kastade vatten, i stående ställning, många karlar sitter ner numera, och spolade efter välförrättat värv försvann givetvis mitt-i-prick-märket. Jag skiter i det där nu.  Flugan däremot, den sitter fortfarande kvar i taket! Inga problem.