29 juni 2015

På båda ställen

Hamnade i samspråk med en medmänniska och blev inbjuden till ett stort event på Kompisvallen (Friends arena) den 3-5 juli, fredag och lördag. På denna tillställning kommer jag att få svaren på de ”existentiella livsfrågorna och hur jag skall gå till väga för att nå paradiset”, informerade hen under sansade morgontidiga former.


Var dock tvungen att hasta vidare, avslutade ett trevligt samtal med att travestera Lundkvist, en så kallad Assar (se inlägg 21 juni), i vänlig ton. ”För min del spelar det egentligen ingen roll var jag hamnar i slutändan eftersom jag kommer att ha polare på båda ställen." Naturligtvis önskade jag hen och dennes förening lycka till med den stundande sommarkonferensen.

25 juni 2015

Målgesten



Vill inte ta äran åt mig men jag var först! Fotot är taget någon gång i slutet av sextio-talet. Här ser ni mig sittande i mitten, flankerad av mina bröder.

Tänker givetvis på den kaxiga seger- och målgesten som det svenska U21-landslaget kör med under pågående slutspel i Tjeckien, gesten som laget tog över från det franska dito i playoff-spelet i oktober 2014. Jag vill bara understryka, poängtera och hålla mig till fakta. Rätt skall vara rätt. Och ingenting annat. Tack./Tommy

23 juni 2015

Krapula etc

Ta dig tid. Sätt dig ner en stund. Torka dina strumpor. Öppna ditt sinne och låt en fågel ta fäste i ditt inre. Det är blött nu men det kunde ha varit värre. Tänk på det. Solen behagar visa sig snart. Hav förtröstan. Vädret är ju bara - ett väder.

Alltmedan regnet stänker på fönstret och vimplarna i parken svänger ryckigt i vinden kan du ju ta dig utanför boxen ett par minuter och ägna dig åt ett gäng ord som används i finlandssvenskan:

Stöpsel (gammal klassiker!). Firabel. Värmebatteri. Krapula. Abiturent. Tutt. Prenika. Dynvar. Råddig. Glansbild. Skrapabulla. 

22 juni 2015

Allsång

Musik och sång fyller en viktig funktion i våra liv - därom råder ingen tvekan. Å andra sidan, det börjar gå inflation i allsångsprogrammen i tv:n. Hellre allsång då än 8-timmars fåniga sportsändningar, kontrar givetvis någon direkt och utan att svälja.

"Lotta på Liseberg", "Allsång på Skansen" och inom kort börjar "Allsång på gränsen". Föreslår att nästa program skall heta "Allsång på gränsen till nervsammanbrott" alternativt "Allsång på gränsen till vad man klarar av". Det är mycket nu.

Men, nu skall jag inte vara sån. Jag behöver icke titta. Jag kan sysselsätta mig med något annat som vederkvicker min själ, återuppta min vurm för körsång t ex, den sportfåne jag är. Smaken är naturligtvis delad som den bekanta baken. Tack!

20 juni 2015

Åttondelen

Uppsnack: 

"He som upp ti bevis nu. He som dax nu. Allt måst sitt perfekt. Nu har Sverige fått som en ny chans. Ingenting få lämn åt schlump'n . Nu måst dom vis. He som förschvarsspele måst sitt ti 100 procent. He räck int bara me att Sjögran leverera. All måst upp ett snäpp. Allt måst som sagt sitt till 100. He ha som sett lite schlappt ut i försvarsspele, krampaktigt e bara förnamne. Hon Schelin måst kliv fram och börj hot med sin snabbhet i djupled. He som riktigt viktigt nu."


Ottawa. Ikväll smäller det, det är inte långt kvar till matchstart. Tyskland är förstås storfavorit. Ingenting talar för Sverige. Av totalt 24 möten med Tyskland sedan 1991 har Sverige bara vunnit sju och Tyskland 17. Det är tjugo år sedan Sverige senast vann en mästerskapsmatch mot kvällens mardrömsmotståndare.

Där har ni lite av kvällens förutsättningar. Sveriges spel har hostat betänkligt i grundspelsmatcherna och laget är inte i åttondedelen av egen kraft. Ja, det där känner ni till. Tyskland - sin vana trogen - har sett stabilt ut och bänken är stark. Helt klart är att Sverige slår ur underläge. All press vilar på Silvia Neids manskap.

Jag tippar: Tyskland vinner 2-0.

Pia Sundhage lämnar det svenska landslaget när kontraktet löper ut 2016. Nästa uppdrag? Coach för finska herrlandslaget? "Mixu" Paatelainen fick nyligen sparken efter svidande 0-1 förlust hemma mot Ungern i EM-kvalet.

Nu måste jag stänga ner och bege mig till VM-soffan. Snabba puckar.

På återseende/Tommy

18 juni 2015

I midsommartid

Nariga fötter små studsar förväntansfullt runt i mellanmjölken. Blomsterkrans i blött hår, vi idisslar efterlängtad matjessill bland alarnas droppande blom. Soffpotatis vaknar till liv. Den vilde kryper, krälar och kravlar kring stång och påle. Grodor lyfter sina lår i parad till forcerad skuggdans, en glimt på kind. Token trudeluttar på sitt bälgaspel. Hej och hå, upp på tå.



Inför morgondagens festligheter plockar jag pånyttfödd, iklädd brynja och tunga stövlar, upp min flätade korg och serverar rusig middag. Checkar av och kollar att alla är på plats. Trefvlig midsommar, önskar redaktionen.

Ursula Rucker, Ele Alenius, Caroline Jönsson, Kurt "Valle" Snickars, Linda Lampenius, Stig Dagerman, Lo Kauppi, Martti El-Hattab, Wole Soyinka, Sonya Mulholland, Gil Scott-Heron, Cyd Charisse, Harriet Hoctor, Anders Holmertz, Celia Sacic, Bill Löfbom, Francoise Hardy, Anette Böe, Per Christian Ellefsen, Cookie Mueller, Birger "Bragd-Birger" Andersson, Amy Aaröe, Nanne Bergstrand, Asia Argento, Roni Porokara, Candi Staton, Steve Gadd, Gaelle Enganamouit, Kauko Röyhkä, Catherine Feeny, Mattias Nörstebo, Charlotte Höglund, Linus Thorvalds, Vicki Benckert, Arvo Pärt, Jouko Suomalainen, Majken Öst-Söderlund, Einar "Stor-Klas" Svensson, Ines Uusman, Anthony Heald, Ben Harper, Jennifer Lien, Wayne Coyne, Birgitta Wikström, Ole Gunnar Fidjestöl, Kanata Okajima, Jim Beglin, Robert Wåtz, Louise Fletcher, Aleksey Serebryakov, Mika Putro, Amandine Borgeouis, Christopher Heino-Lundberg, Carola Standertskjöld och Viktor Klimenko.

14 juni 2015

Sommarförströelse

Lista ut vilka huvudstäder som gömmer sig i texten:


  1. Skaffa dig ett ställe att förtöja båten
  2. Matsmältningsorgan i fångenskap
  3. Explosiv köksmästare
  4. Två små kalla drinktillbehör
  5. Österländsk gudomlig sjukdom
  6. Tvätta 1000 kg
  7. De öppna vattnets flicka
  8. Vanvettigt galopp
  9. Utmärkt durkslag
  10. Stinkande stor katt
  11. Brevförsändelse med positiv sjöutsikt

9 juni 2015

Uppsnappat och bevingat

Det är bättre att leva av sin egen lycka än av andras svaghet - Okänd

Samtal om människosyn leder ofta till bråk - P C Jersild

Innan du öppnar munnen, försäkra dig att den är kopplad till hjärnan - Preben Magnusson

Det är enklare att slåss för sina principer än att leva upp till dem - Alfred Adler

99 procent av alla människor är dårar och resten av oss löper stor risk att smittas - Thornton Wilder

7 juni 2015

Passion

Att läsa är kanske inte det viktigaste i livet men omöjligt att vara utan. Det har blivit många böcker (men inte har jag blivit klokare för det!, kanske lite ändå) under mina levnadsår och jag hoppas innerligt att jag har fler goda stunder i böckers sällskap framför mig. Och jag märker att böcker/litteraturen blir alltmer viktiga i mitt liv nu när åren rasar iväg allt snabbare.

Läser det mesta. Litteratur för mig är en interaktion mellan känslor, tankar, samhälle och människor. Nya världar öppnar sig och jag vill nyfiket stega in, likt en objuden gäst, genom låsta dörrar och ta del av det skrivna ordet. Hänga kvar. Vad vill boken/författaren tala om för mig? Tillför de något till mina tidigare erfarenheter och upplevelser. Eftertanke.

Hyllorna hemma överfyllda. Många av dem ännu olästa. Känns ångestladdat. Flera av dem stirrar på mig allt ivrigare men teatraliskt vänder jag bara ryggen till, läser mellan hyllorna, och låtsas inbunden ignorera deras tillvaro, som om det regnar.  Och visst, en och annan smusslas in genom dörren trots att det icke finns plats för dem. Det sticker jag inte under stolen med.

Idag bockade jag av ännu en som står på min inköps- och önskelista. Ser framemot att läsa den, den står i tur, helt klart, och jag är oerhört intresserad av vad den skall säga till mig. Jag känner mig aningen trängd men samtidigt nyfiken. Är det något jag inte vet om tango? Passion. Jag?

6 juni 2015

Barca-Juve

Barcelona-Juventus. Efter alla svarta rubriker om fusk och korruption inom FIFA är det kul  med omväxling d v s i kväll är det dags för alla fotbollsnjutare att ta del av Champions League finalen som spelas på Olympiastadion i Berlin, en arena som har kapacitet för drygt 74 000. Det kommer att vara smockfullt och det är inte många timmar kvar innan matchen med stort M drar igång. Ostbågarna är redan framplockade.

Juventus visade i semifinalen att allt är möjligt. Vem hade trott på att La vecchia signora skulle besegra Real Madrid och avancera till final? Inte många! Juventus har dessutom vunnit den italienska ligan fyra år i rad. Laget är helladdat förstås och fullt av självförtroende. Suget efter att vinna CL är enormt. Det är bara ett hinder kvar: BARCELONA. Så. Frågar ni mig är svaret enkelt: Barcelonaspelarna kysser pokalen i kväll. 2-0. Enkelt.

Match i matchen: strulputten Tevez vs  eleganten Messi. På varsin planhalva. Argentinarna. Intressant. Vem är den nye Maradona? En fråga som har ältats i många herrans år. Om legendaren Maradona själv får svara på den delikata frågan är han inte sen. -"Tevez är en större idol för folket än både jag och Messi."

Så är det. Tevez kanske inte är Argentinas bästa spelare - men han är Argentinas mest älskade spelare. I sitt hemland är Tevez nästan lika känd som sångaren i cumbiabandet Piola Vago. (- Erik Niva, Utväg:fotboll)

Och för att ännu spinna vidare på TevezMessi-skillnaderna har journalisten Sonia Budassi, i boken Apache, förklarat:

"Känslan i Argentina är att Tevez har skapats i slummen, medan Messi är framställd i ett laboratorium i Barcelona."


Om jag skall se matchen? Nej! Eventuellt i efterhand.

2 juni 2015

Jeff Beck feat. Joss Stone


 
Blatter avgår men jag stannar kvar. Hoppas jag har ert stöd. Således, jag fortsätter ett tag till men det blir ingen champagne denna kväll. På sin höjd en fisljummen folköl.
 
Till dagens/kvällens inlägg hade jag tänkt mig Pepe Willbergs cover (Ovensuu) på Beatles "The Long and Winding Road" men skippade det efter viss tvekan. Det kan bli så ibland. Det får duga med denna. Och det är inte illa pinkat! Inte alls.