28 april 2015

Finska kyrkan

Den ligger där i Slottsbacken och för en ganska så undanskymd roll. Många passerar byggnaden utan att ta notis om den.  Ja, jag talar naturligtvis om Finska kyrkan i Stockholm som byggdes under åren 1648-53. Byggnaden uppfördes inte som en kyrka utan för att inhysa tidens trendsport, jeu de paume, en tidig form av tennis! Spelet blev så till den milda grad populärt i Frankrike att det förbjöds på andra veckodagar än söndagar. Själva spelet ägde rum i en lokal med svarta väggar. Till en början användes bara handen som spelredskap. Senare tillkom racketar. Bolluslingen slås över nätet, men får även studsa på väggarna som i squash. Spelets popularitet dalade under 1700-talet på grund av läggmatcher, vadslagningsskandaler och tilltagande elitisering. I Frankrike konverterades hundratals spelarenor till teaterlokaler eller för andra ändamål. Så skedde även med Lilla Bollhuset på Slottsbacken, som år 1725 kom att bli Finska kyrkan efter att först någon tid fungerat som teater.

Vid renoveringen av Finska kyrkan på 1950-talet hittades rester av Bollhusets svarta originalfärg på väggarna och 2015 är ett jubileumsår för församlingen. I år har det nämligen gått 290 år sedan Lilla Bollhuset blev kyrka. I år fyller även församlingshuset jämnt. Det invigdes den 19 november 1975, det vill säga för exakt 40 års sedan.

Ännu återstår dock en hel del finslipningar innan allting står tipp topp. Renoverings- och reparationsarbetena när det gäller uppvärmningen, ventilation etc kommer att äga rum under 2016 och 2017. Lokalerna behöver även anpassas för rörelsehindrade. (Text hämtad ur tidningen Elävät kivet 2*2015, delvis omarbetad)


(foto:google)

1997 gifte vi oss i kyrkan, jag och min fru. I november 2003 döptes vår dotter i den samma. 1962 stod mina svärföräldrar framför altaret.

Inga kommentarer: