28 augusti 2014

27 augusti 2014

I raka led

Inuti det där kapellet. Skuggor. Framtidens skuggor. Okända. Utanför. Vid gravarna som breder ut sig, sörjande människor, gråtandes. Tandagnisslan. Jag klarar inte av det där just nu. Tar en buss, vilken som. Landar vid slussen. Brus, buller och larm. Turister vrider och vänder på kartor. Frågar mig: vad är upp och vad är ner?

I valspurtens tidevarv. De har samlats där igen, i ett gathörn. I raka led. Dessa ansikten som vill fånga min uppmärksamhet. De glor på mig, Jag glor tillbaka. Frihet. Jag vill bestämma. Broderskap. Jämlikhet. Utanförskap. Sverige skall vinna Nobelpris. Människors lika värde. Vi skall hålla ihop. Allas lika värde. Ord och inga visor.

Med öppet hjärta hastar jag vidare så att dammet yr. Rakt ner i min skyttegrav. Lyssnar på en väderleksprognos. Låter som ett eko. Gode gud. Hur skall detta sluta? Egentligen. Maila mig.

23 augusti 2014

DN-galan 2014



DN-galan 2014 över för denna gång. En härlig upplevelse i allra högsta grad. Ett startfält med stjärnglans där stavhopparen Lavillenie var det största dragplåstret. Tyvärr klarade han inte ingångshöjden 560 i den blåsiga sidovinden och blev således utan resultat. Surt, sa räven. Sånt som händer, säger jag. Atleterna är inga robotar som kan prestera på max kväll efter kväll. Nej.

Annars var stämningen aningen avslagen bland de närmare 13 000 besökarna. Det var bara blågula hoppen Jarder, Green och Tornéus som fick igång den kräsna publiken. Kulstötarkolossen Hoffa rönte också stor uppmärksamhet. Visst. Han hivade iväg kulan över 21 meter. Ingen överraskning i sig men vad har hänt med Christian Cantwell?

I spjutet visade finska urkraften Antti Ruuskanen återigen var skåpet skall stå. Han segrade komfortabelt med ett kast på över 87 meter. Hans landsman Pitkämäki spelar andra fiolen för närvarande. Hur som helst, en magnifik spjuttävling, flera man över 84 meter. Kvällens clou!

EM-medaljörerna Aregawi, Bahta och Foughberg hade ingen större dag på jobbet. De hamnade långt nere i resultatlistorna. Trötta och mätta, precis som många i publiken. På herrarnas 800 meter visade dock ungtuppen Almgren att han vill vara med och slåss i den internationella toppen. Han presterade sin tredje snabbaste tid någonsin! Tjyvstarter stod också på programmet, bland annat på 3000 meter hinder. Världsårsbästa på herrarnas 5000 meter.  Och så Allyson Felix. Vackert så.

Största irritationsmomentet är väl ändå, tycker jag, när folk tultar och springer omkring på läktaren, upp och ner i trapporna, med en massa korv och annat tjafs och skymmer sikten för oss som vill se och inte missa en endaste sekvens av det som sker nere på planen. Obegripligt! Ingen vett och etikett överhuvudtaget. Ett råd: stanna hemma.

19 augusti 2014

Idiom

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Snart, han är redan vid pulten,  drillas KD:s Göran Hägglund, "ständigt denna vessla", i den svenska televisionen. Jag tar till storsläggan och listar ett antal fasta uttryck, så kallade idiom, som direkt kan härledas till den pågående valkampanjen.

Du känner säkerligen till de flesta av idiomen men det kan ju vara på sin plats med en stärkande uppdatering. Uttrycken kan ju med gott samvete användas för att berika ditt språk. Du kanske redan slänger dig med dessa utan att du ens reflekterar över dem.

Således. Listar fritt ur huvudet. Snabbt och utan pardon. Spänn fast säkerhetsbälten och begrunda:

Balansera på slak lina * Fiska i grumligt vatten * Hänga på gärsgår'n * Lägga i malpåse * Som fan läser bibeln * Prata bredvid munnen * Den springande punkten * Kluven tunga * I gamla hjulspår * Kasta ett köttben * Karl för sin hatt * Sila mygg och svälja kameler * Smakar det så kostar det * Ta bladet ur munnen * Sitta på pottkanten.

Du kommer säkerligen på fler. Ta dig en stund och fundera.

18 augusti 2014

Spjut och nummerlapp



Avslutningsdagen i Zürich blev en hejdundrande fest för Finland. Ramlade in - inte helt oväntat - två medaljer i paradgrenen spjut med ett guld som grädde på moset. Ruuskanens segerkast ville ju aldrig ta mark och trippeln låg ju inom räckhåll om det inte hade varit för en viss tjeck Vesely.

Ordningen återställd med andra ord. Finska folket kan andas ut. Det är spjutkastning som gäller för den bastuälskande nationen. Allt annat är utfyllnad och inget att ha. Tämä on totta.

I vilddjurets tecken. På den djävulusiskt krävande maratonbanan välsignades Daniele Meucci (bilden) med guldmedalj och så vitt jag vet är italienaren ingen Antikrist nummerlappen till trots. Italien har genom åren haft en fin tradition på just den här sträckan.

16 augusti 2014

Blandade kort


Havet och solnedgång.

 
Nickby kyrka - Sibbo kommun.

 
På spaning i Helsingfors centrum.

 
Hotell Presidentti - ett centralt beläget hotell som både Kekkonen och Koivisto invigde en gång i tiden, till OS i Moskva 1980! Pool och sauna nere i källaren.


Musikhuset i Finlands huvudstad. Ligger vid Tölöviken. Invigdes 31.8.2011.


Ö.

14 augusti 2014

Den där kvällen

Mitt största friidrottsögonblick, ja. Gör det väldigt enkelt för mig om jag nämner den där 100 meters tävlingen som jag vann på Centralidrottsplan i Närpes på 70-talet eller när jag under samma era lyckades lägga beslag på andraplatsen i spjutet efter oslagbara kastoraklet Kenneth Kuuttinen.

Och visst, jag begår tjänstefel om jag i sammanhanget inte lyfter fram Viréns osannolika lopp på 10 000 meter 1972 i München där han vid halva sträckan föll men reste sig och löpte i mål som segrare på ny världsrekordtid. Stort. Nackhåren reser sig fortfarande när jag drar mig till minnes.

Tiina Lillaks spjutguld i Helsingfors-VM 1983 (det första världsmästerskapet i friidrott) ger mig också underbara vingar. I ett fullsatt kokande Olympiastadion, inför entusiastisk hemmapublik, frälste hon en hel nation. Sånt glömmer man inte heller i första taget.

För husfridens skull och utan jämförelse är ändå VM i Paris 2003 det starkaste. Den där måndagskvällen, den 25:e augusti, för snart 11 år sedan, när vattnet gick och värkarna satte igång hos frugan.

Vi hamnade helt sonika på Huddinge sjukhus och på kvällen två stora finaler med Christian Olsson och Stefan Holm i huvudrollerna. Kvällen när jag lyckades sega upp frugan från britsen och få henne skrikandes att ta sig an gåstolen och en sväng till tv-rummet där vi båda fick se Olsson hoppa till sig guldet. Holm bärgade hem silvret.

En omskakande och förlösande afton med livmodertappsfokus. Givetvis hamnade friidrotten denna måndag i skymundan. Lite andra bollar i luften då kan jag lugnt påstå. Tack herrar Olsson och Holm - en minnesvärd kväll som sitter kvar för evigt. Ni fick igång min käresta!! Tack min fru för ett fantastiskt jobb. Dagen därpå föddes en förtjusande tös. Det största ögonblicket i mitt liv. Punkt slut.

13 augusti 2014

Mörö till final

 
 
Dagens finne. 21-årige Oskari Mörö stod för en sensationell insats idag när han kvitterade ut en finalplats på herrarnas 400 meter häck i EM i Zürich. Vilken skräll. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka.
 
Igår i försöken underskred han för första gången 50 sekunder och idag i ett blåsigt lopp förbättrade han sitt personliga rekord med nästan nio tiondelar. Och inte bara det, Mörös tid i semifinalen, 49.08, är samtidigt ett nytt prydligt finskt rekord. Och med facit i hand, hade den gode Oskari inte snubblat över sista häcken i semin hade hans sluttid börjat på 48....
 
På fredagkväll (kl 20.52) springer således Mörö final. Då sitter jag klistrad framför tv:n. Jag lovar. Skall den unge häckspecialisten ställa till med ett nytt bragdlopp? Orkar han? Ja, jag tror det. Hans fin(n)ish i semin lovar mer.
 
 
 
Nyligen fick jag frågan vilket som är mitt största friidrottsögonblick? Ett spörsmål som jag gillar att vältra mig i. Återkommer.

9 augusti 2014

DN Galan




After all these years. Äntligen skall det bli av. Debuterar på DN Galan - som åskådare. 2013 rankades galan som nummer fem av de över 600 galor i världen som bedöms. Genom åren har det satts inte mindre än 83 världsrekord på den klassiska arenan vilket är långt fler än på någon annan arena i världen.

H-sektionen innebär att kulan, höjden och spjutkastningen kan ses på någorlunda nära håll. Skall bli kul. I dagsläget är stjärnor som Allyson Felix, Blanka Vlasic, Renaud Lavillenie och Sveriges egen Abeba Aregawi klara för tävlingarna. Kommer Tero?

I förbifarten kan jag även nämna att Championship - och då snackar vi fotboll - tjyvstartade i går med matchen Blackburn-Cardiff (1-1). Idag hett möte bl a  mellan Millwall-Leeds.

Och snart drar EM i friidrott igång, ett mästerskap som avgörs i Zürich 12-17 augusti. Dessförinnan skall en resa till Helsingfors-Nickby-Sibbo avklaras.

7 augusti 2014

David Grossman

I dagens DN porträtteras/intervjuas den israeliske författaren David Grossman. För Elisabeth Åsbrink (medarbetare i DN Kultur) berättar han om sin nya bok "Fallen ur tiden", där han skriver om sorgen efter sonen Uris död i Libanon 2006.

David berättar för Åsbrink i telefonen från sitt hem i Jerusalem:

- Det som sker nu är så chockerande och förödande att jag helt enkelt behövde höra min egen röst för att inte allt våld och all självrättfärdighet skulle lägga beslag på mig. Vi har, på båda sidor, utvecklat sofistikerade berättiganden för varje illdåd vi begår. Den huvudsakliga frågan är: varför har vi levt i denna hermetiskt tillslutna bubbla av våld i över ett decennium nu? Jag riktar mitt brev till den israeliska ledningen och frågar hur det kommer sig att vi i det starka Israel, den starkaste militärmakten i regionen, inte kan finna modet och beslutsamheten att förändra läget.

Och på frågan: vad tror du är svaret?, svarar han: Rädsla.

Grossman dyker för övrigt upp på Bokmässan i Göteborg i september. "Fallen ur tiden" ges ut i dagarna på Albert Bonniers förlag.

Artikeln i sin helhet.

6 augusti 2014

Sommarprat

Jag har under de senaste dagarna betat av P1:s sommarpratare 2014. Inte många men så känner jag mig inte tvungen att lyssna på alla. Det fina i kråksången är ju att programmen finns att ladda ner när som. I tur och ordning har jag lyssnat på Johan Croneman, Andreas Dregen, Sofia Helin, PO Tidholm, Börje Salming och nu senast Athena Farrokhzad.

Den som lämnat det starkaste intrycket, och fick mig i alla fall att vakna ur min sommardvala, är utan tvekan den 30-åriga poeten Farrokhza. Hon beskriver bl a den strukturella rasismen, hatbrott,klassfrågor mm. Ett sommarprat som för övrigt väckte starka reaktioner, så pass starka att en moderat politiker, i ett utslag av klarsynthet (?), såg sig nödgad att slänga ut tv:n!

Ja, programmet genererade en uppsjö anmälningar till Granskningsnämnden, ja, ni känner alla till det där, och upprördheten är fortfarande stor. -"Vad hade hon i etern att göra? Vi vill ha Jesus Berghagen och Lotta på Liseberg, vi vill omgärdas av positivism, inte den där sörjan!", ekar det i vårt oerhört jämlika och finfina land.

Själv tyckte jag att det var befriande att höra henne. Sanningen gör ont att höra. Vi självgoda människor, i ankdammen, vi som älskar att sörpla i oss av latten, till toner av Allsång (ett program som också ökar klassklyftorna, "bara kändisar får sitta längst fram"), vi som gillar att mysa, ha det så där svenskt knätofslagomt med flintastek på grillen, ja, vi behöver en spark i röven. Vakna upp! Sannerligen.

Här ett litet utdrag ur hennes sommarprat: "Vi får ofta höra att vi har en generös flyktingpolitik och att öppna gränser skulle innebära en katastrof - som om inte katastrofen redan vore här. Fråga de som går förlorande ur det lotteri som asylprocessen innebär trots att dom hellre hungerstrejkar eller tar sina liv än återvänder. Fråga dom som är inspärrade på förvar och behandlas som brottslingar i väntan på att skickas tillbaka. Fråga dom vars avslag om uppehållstillstånd migrationsverkets anställda firar med tårta. Fråga dom..."

Ladda. Lyssna!