17 juni 2014

Mittfältsgeniet Pirlo


Man brukar ju säga att det lag som har kontroll/tar kontroll över mittfältet vinner matchen och det ligger helt klart mycket i det påståendet. Mittfältet är ett viktigt område där spelarna länkar ihop försvar med anfallet.

En mittfältare bör ha god teknik, god balans, blick för spelet och en förmåga att vända spelet när han äger bollen. Samtidigt måste spelaren i denna position vara expert på att avgöra när, var och sist men inte minst hur han skall passa. Att lägga precisa pass är bland det viktigaste. Det är med andra ord många bollar i luften. Som mittfältare måste du ständigt jobba på att förbättra försvarsarbetet på mitten och med de offensiva bitarna.

Hyllning. En som besitter ovanrapade kvaliteter är utan tvekan Andrea Pirlo. Italiens mittfältsarkitekt och frisparksspecialist Pirlo bidrar med skön fotbollskonst. Han är hjärnan, organisatören, härföraren som går händelserna i förväg. Det är en fröjd att se honom in action och han får allting att se så lätt ut vilket ju är en konst i sig. 35-åringen rör sig inte snabbt men han kompenserar detta med sitt otroliga spelsinne. Vi trodde nog, vi som sitter på bänken, att hans stjärna var i dalande. Tji fick vi. Pirlo ger oss näsbrännor. Långa snokar.

I segermatchen mot England, i första gruppspelsomgången, bevisade han sin storhet med eftertryck. Det är tanke bakom allt. Man kan säga att det är han som dirigerar den italienska fotbollsorkestern. Han hittar lösningar i trassliga lägen och gör sig alltid spelbar. Han vill ha bollen. Plötsligt vänder han upp blicken och levererar instickspass och genomskärare som river upp stora sår i motståndarförsvaret. Och på topp har Italien sedan sin oberäknelige spjutspets Balotelli. Samarbetet dem emellan kan fira stora triumfer i Brasilien.

Håller givetvis ett extra falköga på grupp D. Jag vill England men det vilar, som vi vet, en alldeles speciell förbannelse över landet i VM-sammanhang. Och mittfältsgeneralen Gerrard måste höja sig flera snäpp i måstematchen mot Uruguay på torsdag. Annars blir det respass. Liverpoolspelaren gick inte riktigt att känna igen i inledningsmatchen där det blev uddamålsförlust mot, ja, just det, Italien. Gerrads debacle där i avslutningen av Premier League gäckar, tror jag, honom fortfarande.

Andrea Pirlo = Weltklasse *****

2 kommentarer:

kicki sa...

Du såg väl intervjun med engelska supporters, som inte sade sig känna till någon annan italiensk spelare än "pöölou"? Pirlo är fantastisk, där han till synes bara joggar på i mitten och delar ut bollar till höger och vänster.

I den matchen visste jag inte vem jag höll på, för jag vill att båda lagen ska gå vidare.

Tommy sa...

Haha! "Pöllo", kanske det skall vara!

Det är liksom Englands tur nu, känns det som.