3 maj 2014

Pena

Olympiska sommarspelen (XVIII) hölls i Tokyo mellan 10 och 24 oktober 1964. Om ni inte visste det redan så var spelen de första som arrangerades i ett asiatiskt land. I sammanhanget  bör tilläggas att Sydafrika inte fick någon inbjudan till Japan på grund av apartheidsystemet, Sydafrika var uteslutet ur gemskapen fram till återkomsten 1992.
 
Två guld - nye kanotkungen Rolf Peterson och paddlarparet Sjödelius/Utterberg - blev Sveriges främsta resultat i Tokyo. Sverige hämtade också hem två silver, i brottning, lätt tungvikt och segling 5,5-klassen, samt fyra brons, i bland annat landsvägslopp på cykel.
 
Annars blev olympiaden USA:s med bred marginal (36-26-28). Vidare kan jag ju berätta att tyngdlyftningen blev en sällan skådad parad av forna Sovjetunionen som tog inte mindre än fyra guld. Tyngdlyftningen var en uppvisning av jättekrafter, vars make världen aldrig tillförne skådat.
 
Tokyo fick ju även uppleva Bob Hayes, Abebe Bikila, Yolanda Balas, Vera Caslavska, och så Finlands kraftkarl och spjutkastare Pauli Nevala förstås. M fl.
 

"Kom med i skytteföreningen och lär dig träffa nya människor!". "Åh, jag är så trött, du drar den alltid, du har sagt den tusen gånger, de är inget roligt längre", hörs spridda röster bakom mig. Tål att upprepas, tycker jag.

På bilden har ni Pentti Linnosvuo.  Han sköt till sig ett av Finlands tre OS-guld i Tokyo. Pentti - en av Finlands mest meriterade pistolskyttar genom tiderna eftersom han även pepprade till sig ett guld i Melbourne -56 samt ett OS-silver i Rom 1960. Makalösa manickar.

Vasabördige Linnosvuo deltog även i Mexico -68 med mindre lyckat resultat. Han blev sedan bortröstad av Finlands olympiska kommitté i sina försök att delta i ett sjätte vid München 1972.

Vem som tog de två övriga finländska gulden i Tokyo? Det får ni själva lista ut! Finland flög dessutom hem med två bons.

Inga kommentarer: