13 maj 2014

Finsk landslagsfotboll och Hodgson

Fotboll. Igår namngav förbundskaptenen Roy Hodgson spelarna som skall försvara de engelska färgerna i den stundande VM-turneringen. I hans 23-mannatrupp ingår som väntat Gerrard, Cahill, Lampard och Rooney. Stommen så att säga. I hans uttagning ingår även unga spelare såsom Shaw, 18, Sterling, 19, och Barkley, 20. Däremot fick Ashley Cole och Michael Carrick nej, den senare uttagen som reserv. "Bra balans", kommenterar Hodgson sin svåra uttagning.

Hodgsons mannar träningsspelar 30 maj på Wembley. För motståndet svarar Peru.  Sedan är det bara att börja ladda och hoppas på framskjuten placering. VM-premiärmatchen mot Italien - vilken höjdarmatch det kan bli - äger rum den14 juni i Manau i Amazonas djungel. Jag önskar Roy Hodgson lycka till och önskar honom och laget god framgång i Brasilien.

Vi som kan finländsk fotboll - vi är inte många - vet att den gode Roy basade för det blåvita landslaget  i mitten av 2000-talet. Engelsmannen tog över 2005 och finnarna presterade lovande i kvalet till EM 2008. Finland förlorade bara två av sina 14 tävlingsmatcher och slutade  fyra poäng bakom gruppvinnaren Polen, även om fem av Finlands matcher slutade med frustrerande mållöst resultat. I kvalet stod Litmanen & Co också för en pinsam 0-1 förlust mot Azerbajdzjan. Alltid dessa svidande förluster mot "sämre" lag.

Hodgsons tvååriga styre vid rodret tog Finland till deras högsta placering någonsin på världsrankningen. 33:e plats. När han sedan avgick 2007 ersattes han av den skotske tränaren Stuart Baxter. Under Baxters tid sjönk Finlands rankning till 87:e plats, landets lägsta någonsin. Baxter fick sparken 2010.

Finland sökte sig återigen till Skottland för att hitta en ersättare, men denna gång var det för att övertala den forna landslagsspelaren "Mixu" Paatelainen vilket lyckades. Paatelainen är fortfarande landslagscoach för Finland.

FIFA WORLD RANKING 2014 APRIL

2 kommentarer:

kicki sa...

Börjar undra om vi någonsin får uppleva att Finland tar sig till ett mästerskap? Det är ju synd och skam att en sådan spelare som "Litmaaanen" inte fick vara med om ett VM, eller ens ett EM.

Tommy sa...

Som sagt, finsk fotboll är ett skötebarn, både på klubb-och internationell nivå. Vill sig aldrig. Har aldrig blivit den där Curre-effekten inom finsk fotboll trots utländska tränare. På 90-talet bossade visst en dansk. Vi får dock aldrig ge upp!!!