12 februari 2014

Vi är här nu

OS i Sotji har pågått under flera dagar nu men den rätta feelingen infinner sig inte riktigt. Är det något fel på mig? Säkerligen.

Medaljfördelningen så här långt är ju inte annat än förväntad. Norge roffar åt sig av de ädlaste valörerna och de andra nationerna får slicka i sig av det som blir över. Smulorna. Kattskiten.

Baron Pierre de Coubertins idé om OS tog fasta på idrotten som fostrande och förbrödrande. Det viktiga var att inte vinna utan att delta, hävdade han. Dessa ideal har dock malts ner till okännelighet.

Den ädla kampen har fått ge vika för kommersialism och korruption och i förlängningen utbredd doping. I och för sig (vi kan korta ner det till iofs) är det här inget nytt. Redan på 1920-talet tog amatöridrottarna emot prispengar och professionell hjälp i form av tränare osv. Fusket har alltid funnits. Det ligger så att säga latent i människans natur, skulle vilja påstå hos oss alla, starkare hos vissa.

Så det är där vi är nu, i Putins vardagsrum. Nästa gång är vi hos någon annan. Ja, om vi får leva och Herren dröjer, som frikyrkopastorer hade för vana att säga förr i världen.

Samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras av backhopparen  Thomas Morgensterns comeback. Vi hade nog lite till mans räknat bort honom efter det otäcka fallet den 10:e januari. Ja, vi befarade att hans karriär var över, säkerligen cirkulerade dessa dystra tankar i hans huvud också. MEN, så står han där, uppe i backtornet, i Sotji, som om ingenting hade hänt, typ. Vi talar om fysisk återhämtning och obändig mental styrka.

Lyfter även på några babushkor för Jönssons osannolika bronslopp på sprinten. Jag bara frågar, har någon sett något liknande?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Morgenstern är en kämpe, då han haft två otäcka fall under säsongen och likväl kommer han till OS och presterar nästan som vanligt.

Jönsson hade en otrolig tur som tog medalj med den lusfarten. Han gjorde en Bradbury:
http://www.expressen.se/sport/os/bradbury-det-ar-ett-underbart-avslut/

kicki sa...

Ursäkta inte anonym, valde fel där.

Tommy sa...

Både Morgenstern och Jönsson är grymma idrottsmän. Visst, Bradbury har jag på näthinnan!