29 november 2013

Kofångare


Påminnelse! Vintersäsongen är här. Kor söker skydd och värme i och på bilar. Knacka några gånger på motorhuven innan start.

26 november 2013

Nisse och ett annat tips



 
Gammal klassiker. En engelsk-svensk översättning. Bonus:
 
Thanks for the tip - Tack för tipset

25 november 2013

Tellus


Det är inte första gången jag slår ett slag för kvarters-biografen Tellus, som du hittar på Vattenledningsvägen 46 intill Svanhagen, Svandammsplan, Midsommarkransen. Och inte sista heller för den delen, hoppas jag. Värt ett besök, faktiskt! Här hittar du program.


När jag ändå befinner mig i krokarna kan jag ju ta tillfället i akt och välja fem filmer som ni kan värma er med i novembermörkret, bara så där apropå. Listan kan göras oändligt lång men dessa dyker upp i mitt medvetande och jag är tvungen att slänga ut dem till allmän beskådning. Sagt och gjort.

Universums änglar. Lost in translation. Magnolia. Det vita bandet. Gran Torino.

23 november 2013

Sverige

Lägger undan "föönen" för en stund. Minnesbilderna från den där sena kvällen rullas upp igen och allt som oftast funderar jag på om detta överhuvudtaget har hänt i verkligheten eller om det bara är en mardröm som kommer över mig med jämna mellanrum. En händelse som aldrig vill lämna mig i fred. Den gäckar. En kväll höljd i dunkel.

Kvällen, där jag, som jag trodde för ett kort ögonblick, snubblade över ett lik. Jag hade tagit en promenad till köpcentrat i närheten för att införskaffa lite förnödenheter och för att spara lite tid tagit genvägen, en oupplyst grusgång, hem via den allmänna tvättstugan. Det var då, där i mörkret, jag snubblade över den där kroppen som plötsligt fick liv.


På TV. Bruksvallarna. Utanför råder kyligt klimat, både bokstavligen och bildligt. Blir mörkrädd när jag läser det här. Högerextremismen breder ut sig, på bred front. Överallt. Ute i Europa blåser dessa vindar orkanartat. Omänsklighetens fula hatiska tryne kryper in genom nyckelhålen i våra svenska folkhem. Dimridåer. Gå inte på det! Se upp. SD:s partiledare försöker locka nya väljare med nolltolerans mot rasism.

I själva verket är dock islamofoba slagord och främlingsfientlighet grundbulten i deras partiprogram. Ett tydligt tecken på det är att järnrörsregissören Ekeroth är tillbaka i partiets hetluft. Han känner stort stöd inom de egna leden.... tror jag det.

Säger som ett vittne. Vakna! Är vi inte på vår vakt kan det gå fortare än kvickt. Då sitter vi där i folkdräkter och äter skamset vår vattniga havregrytsgröt. Tack för kaffet.

20 november 2013

Ingen fäst


Det gick som det gick. Rufsig och tilltvålad. Surt, sa räven. Grått och trist. Hair today, gone tomorrow. Nästa: EM 2016. Då kanske Finland, San Marino och Lichtenstein är med eftersom antalet lag utökats. Det ser vi väl alla framemot?

Förresten. På bilden ser ni fotbollsambassadören och kvinnornas karl Sven-Göran Eriksson (t.v.) applådera åt någonting. Är däremot osäker vem mannen till höger är, han med om än högre hårfäste än Svennis. Kan vara Attilio Lombardo men som sagt var, osvuret är bäst. Det är på håret. Fortsätter givetvis med mina efterforskningar i ämnet. Jag lovar att bena ut detta. Återkommer.

14 november 2013

Brasilien

Ett dubbelmöte av högsta dignitet. Del 1 imorgon kväll. Kan ju inte bli större egentligen. Sverige (/Portugal) är bara två playoff-matcher från ett VM. Ett VM som vi alla vet arrangeras i Brasseland nästa år.

Och allt i förhandssnacket handlar om matchen i matchen, d v s kring lagets två stora stjärnor Zlatan och Ronaldo.

Jag snackar däremot om en annan match i matchen: explosive muskelpaketet Ronaldo gentemot det svenska tröga mittbacksparet, vem det nu än blir. De svenska mittbacksparen har sett allt annat än stabila ut under det gångna året.

Ronaldo måste absolut hållas felvänd 4 x 45 minuter vilket kan resultera i att han tappar fokus och börjar gestikulera på välkänt manér. Där har Sverige sin chans. Får portugisen den där extra millimetern rättvänd, ja, då, vet alla att han är obeveklig, kanske en av världens snabbaste fotbollsspelare. Just det, Sverige vill inte dra på sig några dumma frisparkar heller. Å andra sidan har ju Portugal inte bara sin Ronaldo i laget.....

En annan intressant kamp i mötet blir den mellan Pepe och Zlatan. Det kommer att smälla i närkamperna så att benflisor yr. Ingen av dessa herrar viker en tum. Båda två riktiga vinnarskallar som hatar att förlora.

Vem av länderna som tar den där efterlängtade biljetten till Brasilien är svårt att sia om. Sveriges starka kollektiv kan bära långt. Hamrén och grabbarna gillar att slå till ur underläge och det talar för Sverige men då måste som sagt var den svenska fyrbackslinjen överprestera.

Hur det nu än är och när allt kommer omkring. Nyckeln till framgång är att Sverige får med sig ett bra resultat från bortamatchen. På fuskbygget Friends Arena är sedan allt möjligt! Och Zlatan - precis som han på andra sidan - kan nog sätta dit en och annan frispark, han också.

Stor underhållning väntar.

11 november 2013

På parkeringen

 
Stockholm. Älvsjö. Vintern är i antågande. Känns i luften.
 
-"Stopp, letar du efter någonting!" vrålade plötsligt en parkeringsvakt bakom mig.
 
Det dröjde inte länge innan jag fann mig och svarade med finsk brytning:
 
- "Ursäkta, men kan ni tala om för mig var Stadshuset ligger?".

10 november 2013

Innan snön faller

I senaste numret av Kupé (november #11 2013) svarar Trafikverket på frågor inför vintertrafiken. Den ofta pendlande chefen för nämnda myndighet får ofta gliringar av sina medpassagerare, t ex "om ni vet att det är vinter på gång!".
Lite senare i samma text ger han svar på tal och som han gör det. Kan vara dagens, kanske till och med årets understatement:

-"Vi kan inte skotta innan snön fallit".

Citatet ovan genererar tankeverksamhet och du börjar säkerligen att laborerar med floskler och ordspråk i det oändliga. Du fastnar, du hamnar i en rondell och har svårt att ta dig ur. Du kanske drar paralleller till sportens värld och fäller följande harang:

-"Det är svårt att spela offensivt när man inte äger bollen/pucken".

Eller så kan du inte motstå frestelsen och slår till med den här, till omgivningens stora förtret:

-"Du kan inte gå över ån för att hämta vatten när isen smält".

9 november 2013

Cave



”Folk tror att jag är en eländig jävel, men det är bara för att jag alltid får så eländiga frågor."

6 november 2013

Hår mellan raderna


Tidigt en morgon, inte alls länge sedan, tror det var senaste helg, utbrast dottern högljutt:

-"Mäh, hur ser du i håret, pappa?  Du har ju samma hår som han vi såg på TV:n häromdagen!"
-"Du menar han Greider? Och förresten heter det inte samma, man kan inte ha samma hår",
-"Ja, jag tror det och vem bryr sig"

 
I måndagens DN recenserade Stina Otterberg boken "Strindberg - ett liv", ett storverk skrivet av Göran Söderström.
Otterberg inleder artikeln med: "Fascinationen för August Strindberg tar förstås inte slut bara för att Strindbergsåret är över. Det här är ett författarskap som vi alltid borde ha med oss. Bland annat därför att vårt språk inte blir mycket explosivare än hos Johan August Strindberg"
 
En blå bok stirrar envist och pockar på min uppmärksamhet, jag ser den härifrån. Först skall jag dock låta Einhorns "Stenträdet" skaka om mig. God natt.


4 november 2013

Ångestfylld uttagning

Ångest-TV. Fotbollskväll. Igår satt herrarna Nannskog och Johannesson i studion och talade öppet och helt ärligt om det ångestladdade i att plocka ut årets lag i Allsvenskan.

En känslomässig berg- och dalbana som åsamkat dem många sömnlösa nätter.... lägger till, vad-hette-han-nu-den-där-mittfältaren-nu-igen, ångrar sig, pennor som inte fungerar, svordomar i luften, tomma vinboxar, blöta täcken, dålig uppkoppling, överfyllda askkoppar... ja, ni vet så väl. Du vill stå alla till lags men i slutändan är det alltid någon som känner sig påtrampad och kränkt.

Nannskog meddelade också att han förväntar sig spydiga kommentarer. Ingen avundsvärd uppgift. Usch. Jag vill inte byta plats med någon av dem.

Till slut fick paret bladet ur mun och presenterade motvilligt laget (4-3-3) inför miljontals förväntansfyllda tittare. Det var väl ingen som inte satt på nålar. Starkt. Programledaren Matte (Mats Nyström) påpekade i sin tur att många  låtit höra av sig (tiotusentals mail) och tycker det är anmärkningsvärt att inte årets skytteligavinnare Khalili (Helsingborg) platsar.

-"MEN han är förste RESERV!" hulkar Johannesson och är nära att tappa fattningen.

1 november 2013

At Beacon Theatre


Behind the mask


Jo, bevars eller hur man nu säger. Det är en dag idag också där blyg vind försöker slita ner de sista löven från träden. Asfalten blänker regnvåt och jag behåller masken krampBatmanaktigt på.

Utbytte några ord med grannen som hade fullt sjå att få ut hunden för upplyftande av ett ben. Fyrbenta vännen skakade av rädsla. Ingen jakthund det där inte. Lathund. Husse skulle sedan snabbt in för en tallrik soppa. Snackade om en förväntad spik i nåt kommande lopp.

Ovan på bild har ni Gary Bert "Bones" Bromley som vaktade målet bland annat för Vancouver Canucks. Mest kommer vi ihåg honom för hans skräckinjagande mask.