29 september 2013

Tjöta


Ack, ja. Denna Göteborgshumor, en aldrig sinande ström. Inget för elallergiker. Dela bara å tjöta vidare. Jo. Hösten är här i full kraft. Snart blir det vinter. Det får bli vittsen. #Göteborg



 
Moderniserade ordspråk: Allt var inte bättre tidigare men ju förr desto snabbare.

24 september 2013

Atlanta Rhythm Section

                 

                           Kör en gammal klassiker - So Into You. Håll till godo.

Balkan


Sarajevo till Split. Stundtals kände det som om jag färdades mellan två helt skilda tidsepoker.


Belägringen av Sarajevo



Nästa: bokmässan i Göteborg.

11 september 2013

Energi

För några dagar sedan, i t-banan på väg in till stadskärnan,  kom jag i samspråk med en för mig helt okänd människa. Vi hann avverka en hel del dagsaktuella ämnen såsom tågförseningar och, "dagens ungdom", "annat var det förr minsann när man gick i skolan, då hade man respekt för magistern". Samtalet smög även in på de mer existentiella frågorna.

- Om det nu finns en gud, varför låter han, det kan ju vara ett kjolstyg också för den delen, alla krig fortlöpa utan att ingripa. Religionen ställer bara till det. Ja, jag säger då det. Tror inte på sånt där blahablaha. Äh. Allt handlar bara om energi, vi är omgivna av energi, hela universum är en enda engergispänning. Positiv och negativ, man väljer, serru.

- Har du höga elkostnader?

Dörrarna öppnades vid Hötorget. Jag smet ut och medtrafikanten fortsatte på sin färd genom livets bryderier.

10 september 2013

Mamma, då?

I alla fall. Så var det. En domare från Uppsala hade i slutet av första halvlek i en match dömt straffspark för bortalaget som gjorde mål och tog ledningen. Lagkaptenen i hemmalaget väntade på domaren utanför omklädningsrummet inför andra halvlek och sa till honom att han inte var nöjd med domarens sätt att sköta sitt domarämbete.

- Och det var inte pappa lagledaren heller, tillade han.

- Och vad tycker mamma då? undrade domaren utan att tappa masken.

8 september 2013

Ryska köket

 
Stannar kvar i Ryssland en stund. I Sankt Petersburg. Hungrig. Det ryska köket. Du rynkar på näsan. Det kan du göra om du vill.
 
 
Rabbit Bar. Värt ett besök faktiskt. Haket - eller sportsbar i rysk tappning. Russian style. Stället ligger på en tvärgata till Nevski Prospekt. Här tillbringade jag och frugan en lördagskväll i sisådär två timmar. På tallriken hade vi varsin Biff Stroganoff och den lät oss väl smaka. Schwong i smaken.
 
Ölsortimentet gör dig inte heller besviken. Varning! Tål du inte cigarettrök skall du absolut inte gå in där. Å andra sidan, det bolmas flitigt inne på de flesta restauranger. Rök fritt med andra ord.
Vid 21:00-snåret började strömmen av besökare tillta. Stimmigt värre.
 
Nej! Jag är inte klar med borsjtjen. Inte på långa vägar. Och inte glömmer jag den mjölkdrickande ryska björnen som sprang runt där på ett campingområde i Strelna....

5 september 2013

Antigaylag



Poliserna, hånfullt leende, i bakgrunden. Batonger redo att användas. Läste i en artikel att 38 % av ryssarna sätter likhetstecken mellan homosexualitet och mentalsjukdom. I en annan undersökning kommer det fram att hela 88% av befolkningen stöder den nya lagen som förbjuder propaganda för icke-traditionella läggningar bland minderåriga.

Våld och attacker mot homosexuella är vanliga ingredienser i det vardagliga Ryssland, legitimerat av den nya och omdebatterade antigaylagen.

Det känns som man förflyttas 60-70 år bakåt i tiden.

Korgar och skallar

Ibland blir allt bara som det blir, en enda salig röra i skallen. Ett sammelsurium av tankar som kastas fram och tillbaka likt en squashboll någonstans i Farsta. Ja. Satt där i på en stol i ett kvavt rum tillsammans med några andra, jamsade, svarade ja och nej utan att alls veta vilket. Inte alls bra. Gjorde mig själv en otjänst i min alldeles uppenbara okoncentration.


Sedan var det den där basketmatchen som spelades tidigare idag. Och igår. Vad är det som händer? Finland en basketnation att räkna med. Osannolik EM-seger igår mot Turkiet. Idag körde blåvitt - vargflocken - över ett betydligt svagare motstånd. 21 poängs seger. I kommentatorsfälten som haglade in på ett av alla dessa chattrum ville anonym att Sverige byter ut herrarnas omedelbart bums och skickar damernas dito till pågående EM-turnering (i Slovenien) istället.

4 september 2013

Back to the 1980s


Det var då det. Här ses president Michail Gorbatjov med den första Nokialuren, en Mobira Cityman, och året är 1987. Rörliga bilder.

mobil - senaste nytt

3 september 2013

Grymma kapitel i världshistorien



Filmen regisserades av Roman Polanski. Vann tre Oscar, även vinnare av Guldpalmen. Boken om än en starkare upplevelse. En grym ögonvittnesskildring om hur Szpilman mirakulöst lyckas undkomma nazisternas käftar.  Den unge pianisten Wladyslaw Szpilman var en av de få judar som levde kvar i Warsawa under hela kriget.

Utdrag ur boken:

"Jag dog inte. Trots allt hade tabletterna tydligen inte varit tillräckligt starka. Jag vaknade klockan sju på morgonen och mådde illa. Det dånade i öronen och dunkade smärtsamt i tinningarna, ögonen höll på att tränga ut ur sina hålor och armarna och benen kändes domnade, Jag hade blivit väckt av att det kittlade på halsen. Det var en fluga som kröp på mig, lika domnad och halvdöd som jag kände mig efter nattens händelser, Jag måste uppbjuda all min stryka för att lyfta handen och vifta bort den".


I nästa andetag tänker jag givetvis på det pågående kriget i Syrien, ett inbördeskrig som till dags datum pågått i två och ett halvt år. Ett meningslöst våld där oskyldiga människor, unga som gamla, får sina liv utplånade. FN uppskattade i juli 2013 att över 100 000 människor dödats i konflikten. Idag är siffran betydligt högre.

Det är mycket som står på spel - högpolitiskt maktspel. Efter den misstänkta kemvapenattacken för två veckor sedan har tonläget skärpts på många håll och kanter. En militär attack från USA skulle antagligen innebära att hela Mellanöstern sätts i brand.

Syriens regim med Al-Assad i spetsen har i uttalanden förklarat att "de klarar av aggressioner utifrån", ett Syrien som förses med vapen av Ryssland i främsta hand, och Iran. Ryssland har som vi alla vet en militärbas i Syrien.

Med andra ord: historien lär oss att vi inget lärt av historien. Så sant.

1 september 2013

Fråga Olle


Loppis i Aspudden


Traditionsenlig loppis i Aspudden. 2 km. Fick syn på den här feta pjäsen. Borde nog ha lagt vantarna på den. 1 200 riksdaler. Nu är det antagligen för sent.