30 juni 2013

Bildsvep sista dagen i juni 2013






 


From Gagarin's point of view



 
Söndag. Lyssna. Stanna till. Lugna ner dig. Fly bort en stund. 4:08.
 
 
◙ ◙
 
Dagens ord: kondiment (fr. engelskans condiment). Betydelse: krydda, smaktillsats.
 
A) Måltidens viktigaste kondiment är såsen.
B) Det bästa med jobbet är matlådan.
C) Kniven är finnens bästa kondiment (eller tvärtom, välj själv!)
D) TV4:s viktigaste kondiment är reklamen.
E) Jordgubbens viktigaste krydda är champagnen.
F) Korvens viktigaste kondiment - Turun sinappi.



28 juni 2013

Synd på äggen

Bär ju alltid med mig den här lilla anteckningsboken i bakfickan. Öronen är på helspänn och pennan glöder. I parti och minut. Ingen går säker. Nakna sanningar varvas, som ni blir vittne till, med floskelgenererande mästerstycken.

Denna gång har jag valt att låta "uppgiftslämnarna" vara anonyma.
Som sagt var, kom med på min lilla färd genom bokstävernas förlovade land. Det kanar utför. Håll i sälen:

Det är inte lätt att vara idiot i en värld full av dårar.
Politik är en tarvlig korrumperad och för det mesta meningslös verksamhet.
Uppe med tuppen. Frukosten blev dock en veritabel hönsgård. Synd på äggen.
Vi lever i ett himla sekulärt samhälle.
I ett offensivt spel är det lätt att somna in med tanken.
Att fylla i personliga kalendrar gör man inte på en kafferast. Tvärtom!
Trippelrum blev plötsligt dubbelrum på grund av att ett singelrum blev ledigt.
Innern kommer springandes på yttern.


Och kom ihåg! Vänj huden långsamt vid solen. Använd luftiga kläder och fräck solhatt och framför allt: vind och vatten tar inte bort uv-strålningen. Ha det gott.

25 juni 2013

Fåhraeus och bucklor

Läste i en tidning om professorn och patologen Robin Fåhraeus (1888-1968). Han deltog bland annat i upptäckten av blodsänkan. Det sägs också att han var på tapeten, en av kandidaterna, till Nobelpriset i fysiologi och medicin.

Det finns en hel del kuliga anekdoter om Robin. Han höll i en massa föreläsningar och i samband med en resa till Italien övade han in ett perfekt tal med enorm inlevelse på italienska. Blev en lysande tillställning förstås, han drog ner applåder och han överöstes av beröm. Italienarna var till sig eftersom han talade deras språk. Efteråt ville åhörarna fortsätta diskussionen med honom, någonting som professorn inte alls hade räknat med. Robin kunde inte ett ord på italienska!


 

Blev ingen andra Stanley Cup-vinst för burväktaren Tuukka Rask, Boston Bruins. Så nära men ändå så långt borta! Rask har ett mästerskap i sitt ägo daterat 2011 men det hade naturligtvis suttit extra fint med  ny buckla eftersom den finske målvakten varit en av de mest lysande spelarna i årets slutspel.
 
Statistik. Ingen hord av finska spelare som vunnit Stanley Cup genom åren men vackert så om man säger. Jari Kurri och Esa Tikkanen är värst med sina fem titlar (alla  i Edmonton Oilers dress). Snabbskrinnaren Reijo "Rexa" Ruotsalainen vann två, likaså med Edmonton.
 
De övriga är: Jere Lehtinen (1999, Dallas Stars), Ville Nieminen (2001, Colorado Avalanche), Teemu Selänne (2007, Anaheim Mighty Ducks), Valtteri Filppula (2008, Detroit Red Wings) och Antti Niemi (2010, Chicago Black Hawks).

24 juni 2013

Grilla = gilla

Enligt jordbruksverket konsumerar vi 40 procent mer kött i dag än för 20 år sedan. Uppgifter som jag inte hade en aning om. Nu har jag fått mer kött på benen.

Stockholm

Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder, som Wittgenstein sa. Eller var det han? Skit samma.

Fantastiska moln. Högtrycksrygg. 21 grader. Flugorna är på bettet. Stick. Tänkte annars koka linser till lunch men jag sparar dem ett tag till. Kan vara bra att ha. På sikt. Jag ser så dåligt.

22 juni 2013

Intervjuer

Tv:n är på. Dagen efter. Kollar förstrött på friidrott. Nån lagtävling där Sverige är med, även finska blåfisiga färger skymtar förbi. Efter herrarnas 5000 m:s lopp fångas den svenska deltagaren upp och  får micken upptryckt under snorig näsa: hur kändes det när du stumnade?

Som om inte det vore nog får han den genomtänkta men samtidigt lobotomerade frågan: hade du tänkt annorlunda om början hade varit långsammare?
Intervjuobjektet är på gränsen till uppgiven, vill bara försvinna från jordens yta,  och svarar lakoniskt att "just nu orkar jag inte spekulera alls". Förstår honom.


Häromkvällen kollade jag på en repris av ett program som sänds på lördagskvällar, ett sorts talk-program, ett svenskt sådant. Danska Eurovisionsvinnaren är på besök och efter avslutat sånginslag får hon frågan: hur svensk är du?

God fortsättning på midsommarhelgen/Tommy

21 juni 2013

Morgon

Midsommar 2013. Klarvakenfräsch tidigt. Kollar mejl. Stänker in 49 poäng på wordfeud. Fem likes på någon gammal vinyl. De övriga i familjen drar timmerstockar. Inne. Utanför. Strålande väder. Snart kommer väl regnet. Glädjedödare där, viskar jag till mig själv. Glappkäft. Lite dans blir det allt kring stången men inte än på långa vägar. Måste ju visa sin sociala sida kring trädet. Fotblad. Koreografi. Skål.

Jag går ner med sopor och där står han igen, med hängande armar, och skriker okvädningsord, i trapphuset. En kvidande enmansstämma. Ångestskri. Läste ju om den där människan som de hittat, han som hade legat död i närmare två år, i sin lägenhet, i samband med ett stambyte. De var tvungna att bryta upp dörren och där inne låg ett förruttnat lik. Ingen som saknat honom.

Närmar mig honom. Det krasar av frukostflingor i min mun. Intar en så kallad Mats Waltin-position och säger lite skamset:

-"Ursäkta herrn, men vi är inte riktigt vakna här i huslängan än och vi är inte döva!"
-"Nä, och jag är inte blind, jag ser dig" krystar han fram.
-"Va?" replikerar jag.

Mannen kan inte låta bli att dra på smilbanden. Han säger "Gla' midsommar på're" och försvinner med sin stora papperskasse i vilken han säkerligen förvarar alla sina förnödenheter.

17 juni 2013

Snart midsommar

Det rullar på. Alldeles vanvettigt. Det är så. Ingen annan månad går så fort som juni. Snart midsommar. Faktiskt. Redan inkommande helg. Sill å potäter alternativt kåldolmar och kalsipper.
Och vädret sen då. Om vartannat. Ena sekunden gassigt solsken, i nästa, vattenmättad mark. Sockor i sandaler. Tomtar på loftet. Lik i garderoben. Knivar i fickan. Hår på bröstet.

◙ ◙ ◙

Söndagen avslutades framför tv:n. För-VM. Mexiko-Italien. Orkade inte sitta uppe och se nattmatchen. Finns gränser. Töntig turnering. egentligen.  Betyder ingenting, förutom äran då. Och fest. Ja, men då betyder den någonting i alla fall. Förlåt.
Publiken bjuds på öppet spel och det tackar vi för....pärlan från Pirlo. Neymar da Silva Santos Júniors konstspark i lördags. Mumma för oss fotbollsälskare. Mera mål. Sedan är jag imponerad av den italienske backen där, vad-han-nu-heter? Bara 20 och redan en fullfjädrad världslirare- vi snackar Beckenbauer-klass. Genau. Ach so.

◙ ◙

Har för övrigt lite kommentarer på en lista som jag läste i en tidning häromdagen. Till den har jag all anledning att återkomma.


Lär inte bli mer boxning för den tjejen men hon vill tillbaka. Hur skall det gå? Men visst blev vi alla till mans/kvinns/hens lugnade av Fridas besked:

-"Jag är vaken nu och vill inte att ni ska oroa er!"

10 juni 2013

Avlyssnat

Planerna gick i stå och därför var jag tvungen att sätta mig.

Målaren målade in sig i ett hörn men behöll färgen.

Under vigseln hade jag tårarna i halsgropen hela tiden.

Nadal är ofta svår att möta. Inte minst för de på andra sidan nätet.

Märkligt. Någon har försökt köpa in sig på anslagstavlan men så vitt jag vet är det gratis att köpa in sig på den.

Det kan bli så att målen avgör matchen imorgon.

◙ ◙
 
 
 
Måste vara en finsk designer som gjort detta omslag.
 

8 juni 2013

Burväktare

Han är där nu. I Stanley Cup-final med sitt Boston. Tuukka Rask har varit fullkomligt fenomenal i konferensfinalerna mot ett favorittippat Pittsburgh Penguins (4-0 i matchserien). Stjärnorna Malkin och Crosby lär ha mardrömmar långt framöver.

I dessa fyra matcher har den finske supermålvakten bara krökt ryggen två gånger och hållit nollan vid två tillfällen! Vi snackar matchvinnare. En sann hjälte. Och vem saknar Tim Thomas? Ingen i Boston i alla fall.




Ni som följer med den globala hockeyn känner också till att en annan finsk fantommålvakt, den 32-årige Antero Niittymäki, har tvingats att lägga av med hockeyn på grund av höftledsproblem. 2006 i OS i Turin, om ni kommer ihåg, blev han vald till turneringens mest värdefulla spelare. Vem som vann OS-guldet?

Undertecknad har redan glömt men inte till hundra. Visst, jag har brutit sönder en och annan nyckel under åren. Förstår inte varför jag alltid börjar gråta när detta kommer på tal. Torkar tårarna. Kissar i gräset. Tittar berusat på en karta. Finns hur många parker som helst. Brottas med rastlös hund. Vaknar upp i en blodbuss. Känner en mjuk blöt tass mot min sårade kind. Det är en strumpa. Hur mycket har jag kvar på accesskortet?


Mina samlade foton och silar

 









3 juni 2013

Berest målvakt

Kaffe, ostfralla och lite kaka därtill. Svensk folkrörelse. Trevfligt så. Frågade grannen hur han skulle fira den svenska nationaldagen nu på torsdag och fick till svar: "Blir att åka till landet och påta lite i trädgår'n!" Kul.


Gläntar så på dörren till skafferiet och hittar lite gammal skåpmat, så kallat bäst-före-datum. Alltid finner man något  och när allt kommer omkring ständigt lika intressant. Som till exempel det här:

Burväktaren Lutz Pfannenstiel, född 1973 i tyska Zwisel, är kanske mest känd för att ha spelat fotboll i sex olika värlsdelar. Lutz har 25 klubbar på sitt samvete, på Nya Zeeland vann han 2 ligasegrar och i Singapore blev han vald till bästa målvakt för att nu plocka fram några meriter.  Han har dessutom äntrat fotbollsscenen i Albanien, Armenien, Malaysia och Kanada etc. I England (bl a Nottingham och Huddersfield) blev hans huvudsakliga uppgift att värma bänken. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att han aldrig lyckades signa en svensk klubb.

I Finland representerade han TPV, Tammerfors/Tampere, en säsong, 1997. Året därpå gick flyttlasset till Valkeakosken Haka men där blev han snabbt och lutzigt skadad. Haka ville inte förlänga mé'an. Hans sejour i Finland blev mer eller mindre ett misslyckat kapitel.

Om sin vistelse i de tusen sjöarnas land säger han:
"Finnarna är troligen de svåraste människorna att komma nära. I Finland kände jag mig ensam för första gången i livet".