29 maj 2013

Cigg


 
Några cyklister tar igen sig under den prestigefyllda cykeltävlingen Tour de France. 1920s.

Visst appar det



Kunde inte motstå frestelsen att ladda ner en app igen. (FotolrCS). Resultatet ser ni ovan. Och objektet för denna lilla lekfullhet är Älvsjö.

28 maj 2013

Scarlet

 

Ett stilla konstaterande i förbifarten. Laptopsen har blivit fler och fler men mindre för varje år. Samma sak när det gäller mobiltelefonerna - yuppienallarna - men de har å andra sidan bara blivit större och större. Snart går det inte att ringa med dem heller.

Stört omöjligt. Man kan ju inte känna till allt här i världen. Söndagen. Lät dagen gå stilla en stund, skrotade omkring och bara fanns. Jag gjorde en massa ingenting. Och då kom de över en. Vinylen. Återigen. I hyllan med ryggarna emot en.
Jag hade inte en chans att värja mig. Stundens ingivelse. Scarlet Rivera? Och jag frågar mig själv om nålen som rasslar i vinylen värker inåt eller utåt? Det beror på. Dubbelbottnat, faktiskt. Varv efter var.

Och jag blev varse om hennes storhet. Violinisten. Det sägs att självaste Bob upptäckte henne. Scarlet, född Donna Shea, fick provspela för honom och ljuv musik uppstod. Han tog med henne på Rolling Thunder Revue. Scarlet Rivera är också med och skapar stämning på Dylans "Desire", en mycket stark platta utgiven i mitten av januari 1976.

Plöjt mig igenom "Scarlet Fever" ett antal gånger nu. En aha-upplevelse vill jag tillägga.

 
Hur högt kan taket bli  på skandalernas arena?

22 maj 2013

Nu sjunger vi!


På förekommen anledning. Vi kräver politiker som vågar ta ton, sätta ner foten, ta bladet ur mun.
1992 där i Folkets Hus i Rinkeby. "Friktionsyta" påstod premiärminister Carl.
Plötsligt sköt invandrarminister Birgit från höften:

"Nu sjunger vi. NU! Så att vi får ner stämningen i denna lokal!".

21 maj 2013

Friends in need

Imorgon kväll skall det kastas in saker igen. Mynt, päron, bananer, flaskor och gud vet vad. "Supportrar", eller vad de kallas, skall drabba samman från respektive lag, det skall slås på varann och det skall pinkas revir. Före, under och efter. Tjutas, tjatas och skjutas raketer kors och tvärs. Supas och blandas.  Det skall skrikas, vrålas och terras rasistiska glåpord. Derbystämning, som vi säger. Härligt. Äntligen. Fotbollsfest.

Drygt 300 poliser kommer att stå för säkerheten under derbyt/matchdagen.  En och annan häst är också manad att stå i givakt och extra servicepersonal kommer att få det hett om öronen. Familjer kommer att bevittna drabbningen med fara för sina liv.

"Det hör liksom till ett derby att det blir hett!" sa någon fotbollsälskare som jag samtalade med för inte så länge sedan, "Det hör liksom till!" Jag smakar på formuleringen och blir konfunderad och pannveckad.  Acceptansen är hög när det gäller fotbollen i Stockholm.

"Fotbollskulturen är en påminnelse om svanskotans existens och begränsande intellekt" läste jag någonstans. Sant som det är sagt, i alla fall när det gäller fotbollskulturen i huvudstaden.

Inte helt orimigt att det som sker i Husby just nu, vilket är helt fruktansvärt, kan  få följdverkningar runt området i Arenastaden i Solna imorgon kväll. Jag befarar det värsta. God natt. Vi höres,

20 maj 2013

Tedeschi Trucks Band


 
Kan inte bli så mycket bättre, tycker jag.

VM-fester på olika sätt



 
Kunde inte låta bli att slänga in den här bilden.

Knyta ihop säcken

Tomhetskänslan som infinner sig när ett stort mästerskap är över. Livet går dock vidare men visst svider det lite extra att Finland inte kunde knyta ihop säcken. Plus i kanten förstås att laget vann sin grupp i Helsingfors men som helhet är avslutningen en stor besvikelse. Semifinalförlusten är inte mycket att orda om, Finland fann sin överman i ett välorganiserat hemmalag. Bronsmatchen däremot lämnar mycket övrigt att önska. Jag är oerhört besviken på lagets inställning. Det är först i tredje Jalonens mannar vaknar till liv men då är det på något sätt för sent. Symtomatiskt att man sen kissar på sig i den nervpirrande straffläggningen. En förhatlig fjärdeplats således, samtidigt Jukka Jalonen avskedsföreställning.


Russinet i fylltårtan är mv Raantas internationella genombrott. Jag är mäkta imponerad. Själv säger han att det varit en fin upplevelse trots att turneringen slutade i moll.
"Dessutom gratis mat i över två veckor!" avslutar han med ett pillimariskt leende.


Jag ställer mig också i hyllningskören och säger grattis till Tre Kronors VM-guld. Vilken utvecklingskurva för Mårts & Co. Uträknade och bespottade till en början och sedan vänder allt med Sedins intåg i truppen och vinsten i kvarten mot favorittippade Kanada. Om det är någon jag unnar ett VM-guld så är det Per Mårts. Coachen som hela tiden trodde på sitt lag även om kråkorna med Wikegård i spetsen kraxade någonting alldeles förfärligt. "Vilken coachning?" Finns nå't uttryck på det där: tomma tunnor skramlar mest. Stort. Grattis Per Mårts.


Och Sedinarna i all ära men MVP för Tre Kronor tillskriver jag målvakten Jhonas Enroth. Släppte han någon retur överhuvudtaget?

Nu lämnar jag hockey-VM 2013 därhän. Tack och gonatt.

18 maj 2013

Raanta vs Enroth



Av förståeliga skäl är det mycket hockey på bloggen. Om några timmar är det nedsläpp i Globen. Och ni vet redan vem som möts i den första VM-semifinalen. En riktig smällkaramell. Garanterat drag under galoscherna både på och utanför arenan.

Det är ingen underdrift att påstå att målvakten är halva laget. En bra och tät keeper sprider lugn åt försvaret. Tre Kronors Enroth bevisade i torsdags, i kvarten mot Kanada, att så är fallet. Utan hans storspel så vete sjuttsingen om Sverige tagit sig vidare. "Spekulointia" säger en snacksalig passagerare utanför Viking Line-terminalen.

Ovan har ni Antti Raanta, född 12 maj 1989,  som inför årets VM-turnering  inte hade gjort en endaste landskamp. Antti fick sitt definitiva genombrott i årets FM-liga när han med sitt Ässät tog hem pokalen till Björneborg, stadens första guld på 35 år. Raanta är given som förstemålis i Suomidressen.

Raanta är en gladlynt figur som trivs i hetluften. I sin landskampsdebut i Hartwall Arena mot Slovakien höll han nollan. Ingenting tycks bekymra honom. Ett flertal storklubbar rycker i honom. För tillfället är han HIFK:s man.

Frågan är vem som skrattar mest efter dagens semi 1; Raanta eller Enroth?

16 maj 2013

21 april 1989


Raritet. Matchprogram. Sverige-Kanada. 21 april 1989. 19:30. Sverige hade genrepat några dagar innan (19:e) genom att besegra ärkerivalen Suomi med 6-3, en nation som Sverige inte hade besegrat i VM-sammanhang sedan 1978. Sverige ledde med 5-0 efter två perioder. Fy.  I matchen mot Finland fick annars tvåmålsskytten Anders Eldebink betyget världsklass av Svenska Dagbladet.

Lejonen inledde för övrigt VM-turneringen med fyra raka torskar men det är ingenting jag lägger någon större vikt vid anno 2013.


 
 
Laguppställningen. Håll till godo. Idel ädel adel som synes. Och ni kommer väl ihåg hur matchen slutade? 
 
 


13 maj 2013

Kvä le s s sta


Trojka

 
 
Pesonen-Kontiola-Aaltonen. Utan jämförelse den bästa forwardstrion i pågående hockey-VM. Fart och fläkt, klapp-klapp spel. Vilar inget finskt tungsinne över den trion, inte. Kan bara de övriga formationerna höja sig ett snäpp kan det bli ett roligt VM sett ur finska ögon.
 
Hur det nu än är, det är på torsdag som VM börjar på allvar, med kvartsfinaler. Då kan den finska hockeyfesten plötsligt vara över. Små marginaler, ni vet.
 
VM-kuriosa. Bilden ovan talar sitt tydliga språk. Avtryck som är omöjliga att sudda ut. Ja, jag snackar givetvis om kedjan som gjort flest mål i en VM-turnering: Petrov-Michailov-Charlamov.
Dessa tre herrar gjorde 43 mål på tio matcher 1973 i Moskva. Ryssligt enastående.

12 maj 2013

Nathan och Fingal



På nattduksbordet. Många naggande goda böcker i omlopp just nu. Valet föll på denna: Nathan Englanders Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank.




På skivtallriken. En klassiker. Och båda numren på denna EP-skiva, som jag drog fram ur det här snygga fodralet för cirkus en fem minuter sedan, är bandade under tältturnén med "Funny Boy" sommaren 1959. Lätt att komma upp i varv. AB KNÄPPUPP.

10 maj 2013

VM-lunch

Både dels men också. Bäste svensk just nu i Globen är utan tvekan Loa Falkman. Han har lyckats pricka in formtoppen perfekt till VM och han blir bara bättre och bättre, som ett årgångsvin, ju. VM-arrangörer! Låt Loa lufta sin strupe även i periodpauserna. Garanterat drag och symfoni.


Ett litet uppsamlingsheat återigen från en kaffebefläckad VM-servett:

"Vem är indianhövdingen? Mårts? Eller någon av spelarna där ute på isen?"

"Martin Plüss var en oerhört begåvad hockeyspelare när han spelade i Frölundas dress men så kunde han ju svenska också".

"Pucken åker upp över huvudet och in under armen. Konstigt mål!"

"Fysiskt är han (Wayne Simmonds, Kanada, Philadelphia Flyers)  tung att möta men han har ändå inte alla verktyg med sig"

"Johan Franzén, två minuter"

"Pucken är lång"

"VM-debuterar gör Ranta"

"Domaren borde visa ut sig själv"

8 maj 2013

Jeanskultur

 
 
Ramlade på Inga Wintzells Jeans och jeanskultur för simpla 5 kronor. Gallring. På bibliotek. Boken handlar om - ja, ni har redan gissat - jeansmodet. Och 1970-talet kommer att gå till historien som jeans-decenniet framför andra. Och för att ta i så jag spricker: jeans finns över hela världen.
 
Självklart, det här är en publikation som ger mig stor behållning. Valt ut några väl valda bilder ur alstret. Lär återkomma. Håll er upppdaterade.
 

 
Knuttarna här är medlemmar i motorgänget Pinebar. Här ser ni dem uppställda för Nordiska museets räkning, i november 1979. Coola grejer. Många av oss ler igenkännande.
 
 
Här gick tydligen gränsen. Allt har en baksida.



Klassiker. Först i raden. V-jeans, lanserade av Gul & Blå i Stockholm, kopierade av många, av bl a Algots, Silver Dollar.

6 maj 2013

Leeds - Elland Road










 
Tack Lasse Jansson för bilderna!

Kalla puckar


Rätt temperatur. Här kommer han. Mannen med puckarna. Han skötte sina åtaganden med bravur. Raka puckar och inget tjafs. Min bänkgranne försökte skämta till det genom att säga, "han får tillbaka puckarna mot uppvisandet av kvitto!"
Stundtals blev det hett om öronen men han höll puckarna kalla vilket var hans huvudsakliga uppgift. MVG.

Annars ingen större folkfest runt Globen just nu. Sveriges matcher drar förstås fullt hus men för övrigt är det rätt avslaget. När kvartsfinalerna sedan drar igång (i slutet av maj....här försöker jag vara rolig) råder säkert feststämning....

I matchen Norge-Slovenien retade annars speakern upp de slovenska fansen genom att utbrista: Slovakien. Hög visselkonert som följd förstås. Så får han ju inte säga. Vilken skymf. Pinsamt.

2 maj 2013

Globen

 
 
Imorgon sparkar hockey-VM 2013 igång. Någon som orkar? Undertecknad är på plats på lördag i matchen Norge-Slovenien samt nästa veckas onsdag när det vankas derby mellan Tre Kronor versus Norge. Lajv. Globen.
 
Fråga finska hockeyälskare vad som hände i arenan 1995 och alla får av förståeliga skäl något rusigt i blicken. I Valborgstid hittade jag ett åtråvärt album (ovan) bland en massa bråten.. värt 2€ idag?
 
En nuna känner jag igen i alla fall: #42 Mikko Mäkelä. Tack för ordet.