29 mars 2013

Reine i målartagen


På söndag sparkar Allsvenskan 2013 igång på allvar med tre  matcher. Första omgången avslutas sedan följande dag d v s 1:a april.  Känns så där, tycker jag. Inget upphetsande alls. Det är ju vinter!

På bilden ovan skymtar ni Sveriges svar på der Bomber. Många av er drar kanske på smilbanden och anser att jag blitt alldeles dimmig av den myckna memman med tanke på den långsökta jämförelsen. Det får ni tycka. Nåväl, Reine Almqvist vann den Allsvenskan skytteligan vid två tillfällen, 1969 och 1977, båda gångerna i IFK Göteborgs dress.

Däremellan hann han representera både ÅFF och IFK Sundsvall. Målsprutan Almqvist har också en sejour i Seattle (NASL) på sitt samvete.

Reine är för övrigt den snabbaste fyramålsskytten i den Allsvenskan historien. Han gjorde fyra mål på 12 minuter i ÅFF:s dress mot GIF Sundsvall 21 september 1975. Kanske dags att bräcka det nu?

28 mars 2013

Scan


Scan den som ger sig men det här är ingen ponny. Tvärtom.

27 mars 2013

Påsketid

Blind vind. Per automatik. Tax. I. Täckt himmel. Förunderligt. Förnimmelse. Den ledbrutne hunden. Lam. Pro viva. Döden är nära.  Skrider till värket. Overkligt. Ur funktion. Automaten. Pank-reans. Efter påsken kanske men före ägget. Klocka. Tve-äggat. Påskhare Krishna. I eggat tidevarv.
Bulldogansikte frågar "hur mycket är hon". Han. Ledsvriden.  Armslängd. Bagarskämt. Jämnt skägg. Kavlad och klar. Hand Pål Äggning. Memma borta men hemma bäst. Mockfjärd.

Dirk de Herder


25 mars 2013

Våfflor, bullar och Steve Earle

Kan tyckas lite lustigt ändå med våffeldagens betydelse. Bebådelsedagen, jungfru Marie. En kristen högtid som infaller nio månader innan jul. Dagen firas alltså för att högtidlighålla att Maria genom ängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus. Sedan har någon lustigkurre kommit på att vi skall vräka i oss våfflor så att det står härliga till, med sylt och grädde. Inget nyttigt men gott och smarrigt. Att grädda bullar i ugnen kanske vore en bättre symbolikhandling.

Funderar på ordspråket, "att kasta in jästen när det är färdigbakt". Inte helt ologiskt att slänga sig med, "det är för sent att kasta in gästen när det är färdigsmakat".

◙ ◙

I senaste numret av Sonic (nr 67 våren 2013) reflekterar hardcoretrubaduren Steve Earle över låten The Devil's Right Hand som finns med på hans platta Copperhead Road (fr 1988).
- Folk brukade jämnt säga till mig att låten tar ställning för vapenkontroll. Men faktum är att när den skrevs hade jag en hel kärra full med skjutvapen....

Peters Sisters


Storyn om Peter Sisters är en fängslande saga om tre systrar som tvärs över alla ras- och nationsgränser lyckas erövra hela världen tack vare sin musikalitet, sin charm och sitt smittande humör.

Födda i Kalifornien i en familj med sju barn. Redan som små sjöng de i kyrkan och uppträdde vid lokala festligheter. De vann en stor talangtävling i konkurrens med andra unga artister från den amerikanska västkusten, lite av dåtidens idoltävling skull man kunna inflika.

Nå, snart fick Edddie Cantor upp ögonen på de sjungande systrarna och tilldelade dem en central roll i filmen "Ali Baba goes to Town". Därmed låg hela världen öppen för systrarna.

Under och efter kriget uppträdde de tillsammans med sådana storheter som Louis Armstrong, Lionel Hampton och Cab Calloway. Systrarna turnerade också i Europa och bjöd på bejublade konserter i alla kontinentens storstäder. Även Skandinavien har många gånger kunnat glädjas åt besök av Peters Sisters.

I sammanhanget bör nämnas att systrarna, utöver sitt modersmål, behärskade franska, italienska och spanska. Sicken trio. Och, vettre, vad bra det låter. Knasterlöst, ett fynd helt enkelt, hittades på loppisaffär i Älvjsö. Peters Sisters finns givetvis på spåttifaj. Kolla!

23 mars 2013

Skrällen i Gijon



Hur i hela friden gick det där till? Spanien vann hörnstatistiken med 116-0 och bollinnehavet med uppskattningsvis 95-05 men likväl lyser 1-1 på resultattavlan.

Jag bemödade mig inte ens att kolla på matchen fastän den visades på TV10. Ett av de bästa resultaten ett finländskt fotbollslandslag presterat och håll med om att Finlands kvitteringsmål håller högsta världsklass! Ett mönsteranfall där Teemu Pukki är sista man på bollen. Se och njut.

20 mars 2013

Hedman i kyrkan


Plats: Kungsholmens kyrka. Tid: 19 mars 2013, klockan 19:00.


På scen: Magnus Hedman

Hyllad, bespottad och tillintetgjord. Temat för kvällen är: från stjärnglans till skampåle. Den förre stormålvakten berättar öppenhjärtigt om sitt livs historia inför en drygt 100-hövdad publikskara. Fjärran från de stora arenorna även om kyrkan är mäktig i sig.

Debut i Allsvenskan redan som 17-åring under ledning av Sanny Åslund. Med som tredjemålvakt den oförglömliga sommaren när VM-bronset bärgades hem. 1997 skriver han kontrakt med Coventry city (tränare: Gordon Stracchan)  och 2000 erhåller han Guldbollen, "det finaste man kan få i Sverige som fotbollspelare". Allting flyter på för fobollsmålvakten Hedman men människan Hedman mår allt sämre. 2005 lägger han handskarna på hyllan - alltför tidigt enligt honom själv - men året där på briserar bomben i tidningarna: Hedman skriver på för Chelsea. Målvakten mår bra igen. Efter sejouen i Chelsea är han tillbaka i Sverige och strålkastarna släcks. 2007 blir Hedman narkotikaberoende. Skilsmässa etc.

-"Det skulle han ha tänkt på innan!" viskar en dam med portervinsmarinerad andedräkt till sin väninna på bänken alldeles bakom mig.

Resten kan ni. Dopingbrottt. Självförnekelse. Missbruk. Kopplerianklagelser. Feta löpsedlar. Allt hann ikapp till slut.

Nu står han där i Kungsholmens kyrka på jakt efter sin förlorade heder...." och jag inser att jag aldrig kommer att kunna påverka vad andra tänker eller tycker om mig".

-"Jag är oerhört tacksam att jag kan dela den här kvällen med er!"

18 mars 2013

Film och säkerhet

Namibia är en stat i sydvästra Afrika vid Atlanten. 21 mars 1990 blev landet självständigt från Sydafrika, en självständighet som brukar betraktas som en slutpunkt på södra Afrikas avkoloniseringsprocess.
Windhoek är landets huvudstad och har drygt 322 500 enligt uppgifter från 2011. Tyska språket.

I CinemAfrica - filmfestivalen som  nyligen avslutades här i Stockholm - visades Taste of Rain som är den första spelfilmen som producerats i Namibia. Liv och död är centrala teman i filmen där Nicola Hanekom tydligen skall göra en fantastisk rolltolkning som berör på djupet. Intressant. Den vill jag ju se!
För regi står Richard Pakleppa, som mest är känd för att ha gjort dokumentärer som hyllats både här i Europa och på den afrikanska kontinenten.

Frankie boy

◙ ◙

Publikrekordet för svensk bandy spräcktes ju igår med råge. Finalen går också till historien som matchen som aldrig spelades klart (30 sek kvar och 9-4). Hur som helst, rätt beslut att inte spela av den sista halvminuten.
Sandvikens spelare rasar mot arrangemanget. Jag förstår dem. Beklämmande! Frågan är hur många chanser bajenfansen kan och får bränna? Det är inte första gången som säkerheten kring idrottsarrangemang av den här typen brister i Stockholm. Svensk naivitet. Stockholmssyndrom. Och hur skall det inte bli sen när AIK tar sig an Djurgården på samma arena.....

13 mars 2013

Globenområdet


Som vi alla vet står en sprillans ny arena snart färdig på Globenområdet  - Tele 2 Arena.  Publikkapaciteten är 45 000 och vid fotbollsmatch 30 000. Det skjutbara taket kan öppnas på 20 minuter och det är bara 6 meter mellan läktare och sidlinje. Helt enkelt, en arena som redan från början är anpassad för framtiden. Wi-fi och hela köret.


Det blir tätt på området. Tele 2 blir således granne med Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Skyview. Ett evenemangsområde som heter duga. Med tanke på att Friends Arena redan står klart lär det bli konkurrens om att fylla arenorna här i Stockholm.

Den 22:a augusti 2013 är det invigningskalas på arenan men redan 20:e juli spelar Hammarby mot Örgryte IS. Veckan därpå äntrar nostalgibandet Gyllene Tider scenen. Bengaler!

12 mars 2013

Grattis Mikko


Suomipoika. Idag gratulerar vi Mikko Koivu som når di trettio. Grattis. Minnesotha Wilds lagkapten och en av de bästa tvåvägsspelarna i NHL. Komplett hockeylirare med stort figterhjärta.

Ovärderlig för det finska hockeylandslaget. Han ledde bland annat Finland till det senaste VM-Guldet. Mikko jagar för övrigt sin äldre bror Saku i den interna finska NHL-börsen.

För något år sedan riktade Hockeyexperten och det tidigare hockeyproffset Renberg skarp kritik mot Mikko Koivus hockeykunnande, "han saknar stjärnstatus". Håller inte med där, alls. Ingen aning vilka matcher den gode Renberg analyserar....

Hade Mikko lirat i ett bättre lag over there och enbart fått koncenterart sig på det offensiva spelet skulle han definitivt tillhöra de fem bästa i NHL-ligan, i alla fall när det gäller poängtoppen! Jag lovar. Nu drar han ett oerhört tungt lass i sitt lag och får knappt andas mellan byten.

7 mars 2013

Lake och kummel



Varierar man sin kost får man i sig det mesta. Snabbmat innehållandes häst eller annat djur kan också vara bra ibland. Mångsidig kost är ordet. Glöm inte grönsakerna på tallriksmodellen.
Vill i sammanhanget framhäva att jag i lördags intog lake i hemmiljö. I går stod det kummel på restaurangmenyn. Se där, ja! Inne i ett stim för tillfället.

4 mars 2013

#6 Tord


Fjolårets guldlag Brynäs har haft en jobbig uppförsbacke 2012/2013. I lördags, i den heta streckmatchen mot AIK  på Hovet, lyckades Brynäs efter sju sorger och åtta bedrövelser säkra en slutspelsplats. För övrigt Brynäs första bortavinst sedan 18 januari. Starkt. Islossning. Brynäs går stärkta ur det här och blir att räkna med i slutspelet.

På bilden har ni Tord Lundström, synonymt med Brynäs och kanske en av Tre Kronors bästa forwards genom tiderna. Han blir 68 år idag och det vill vi här på redaktionen uppmärksamma. Grattis!
Ni som läser min blogg känner säkerligen till att jag var ett litet Brynsäfan när jag växte upp. Laget kryllade ju av kvalitetsspelare. Tord var en av dem. Tårtan kallade jag tydligen honom, varför vet jag inte.
Från den ena perioden till den andra, Tord med tröjnummer 6 var en nyttig spelare på många sätt. Stark karakär med vinnarskalle som få. Nio SM-guld på sitt samvete. 2 OS. 3 VM-silver. Med mera.

1 mars 2013

Ortiz, Nannskog och Julie


John Ortiz och Daniel Nannskog


◙ ◙

Vi befinner oss i ett slakthusområde. Och hade vi snackat hästar och annan märkning så hade vi kunnat skriva att den borrar sig in i märr och ben men det gör jag inte. Jag är less på hästskämten just nu. Inom kort lanserar för övrigt McDonalds sin nya  Big Mac Brunte .   Läs och begrunda....men det krävs inte lång stund framför haveriet till filmversion för att förstå att hon borde ha börjat med att byta....


Spelar ingen roll hur det finska herrstafettlaget formeras. Blir en sjunde plats. I bästa fall.