30 januari 2013

Jo

Det där om norrlänningarnas jo på inandningen känner vi allesammans till. I Finland är det lite av samma grej bland finlandssvenskar, framför allt invånare i Sydösterbotten.

Florerar en gammal vits om hur man super en finlandssvensk under bordet: man väntar tills typen lyfter snapsglaset till läpparna, och sen frågar man: "Är du finlandssvensk?".
Då suger människan i sig hela glasets innehåll och  svarar "jo".

Nåjo. Å andra sidan hamnar en finlandsvensk aldrig under bordet. Det är över hens värdighet!

27 januari 2013

Från ingenstans

"Hemligheter är inte borta bara för att man berättar dem", skrev någon. Kommer inte på av vem. Det är så. Funderar på det medan jag knäcker en nöt. Skalet är lättfixat, men inte kärnan.

På bussen igår. En medmänniska, märkt av alkoholen. Tänkte "snart ramlar han och slår sig fördärvad". Sätt dig. Fegt av mig att bara tänka. "Jävla fyllo", utbrast en medtrafikant.

På en filmkanal. "Farväl Bafana". Måste se.  Hann bara med inledningen. Något annat kom emellan. Och snart är det dags att bege sig till söndagens begivenhet: som löven i Vallombrosa. Fyra timmar. Laddad!

23 januari 2013

Baggisar

Urheilulehti skriver att två finska lirare som spelade i hemma-VM (2012) i våras åkte fast för att ha använt cannabis tidigare under säsongen, i sina pespektive klubbar, Landslagstränaren Jalonen hymlar dock inte, han visste om det men valde att ta med spelarna till VM. Ärlighet varar längst. Bra, Jalonen. Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola däremot försöker lirka sig och säger att han inte hade en aning om detta, fram till  för några dagar sedan. Vem försöker han lura? Sig själv, kanske. Omstridde Kummola är ju känd för att peta i allt som har med finsk hockey att göra, även på gräsrotsnivå. Han om någon borde ju ha känt till detta. Pinsamt. Kummola försöker sopa problemen under mattan genom att till en tidning säga:

-"Jos dopingia haetaan, siinä mielessä tässä ei ole mistään kysymys, koska tämä ei ainakaan suoritusta paranna, sen verran minäkin tiedän näistä asioista!"

Fritt översatt blir det någonting i den här stilen:

-"Om man söker efter doping så är det inte frågan om det eftersom det inte förbättrar prestationen. Så mycket vet jag om såna här saker!"

Jaja. Känner inte till hela cirkusen kring ovannämnda soppa - kanske man kan ta hela historien med en nypa salt eftersom Urheilulehti (blaskan) publicerat artikeln -  men Kummola bör i alla fall veta att cannabis finns med på listan över WADAS förbjudna ämnen. Fortsättning lär följa. Var så säkra.

◙ ◙

Apropå Guldbaggegallan och tacktal och andra mer eller mindre konstigheter. Tur ändå att Runar inte satt i publiken. Norrmannen hade nog börjat skjuta hejvilt under Carolas sång i tron att det var rådjur som rörde sig där uppe på scen.

21 januari 2013

Tony och Gino



Tony Iommi


Gino Vannelli

Searching

Searching for Sugarman. Sixto. Sjätte barnet i familjen, därav förnamnet. Päronen invandrade från Mexico i början av 1920-talet. Nu snackar vi Detroit. Här och nu. Och Sydafrika, inte att förglömma.

Nåväl, det är en alldeles enastående dokumentär långfilmsdebuterande Malik Bendjelloul ritat och klippt till. Vackert och stilistiskt, intervjuer blandas med svartvita bilder. Mysticismen kring huvudföremålet trollbinder mig i närmare en och en halvtimme och jag njuter av varje sekund där i salongen. Och soundtracket sen!  Och lika lätt som det är att förälska sig i det här mästerverket, ja ,lika svårt förstå att Rodriguez floppade i USA.
Vill bara avsluta  med, som någon recensent skrev, att uppmana er: gå och se den!

◙ ◙

Hon är tillbaka. Starkare än någonsin. Jag snackar om Marit Björgen. Maskinen. Hon pumpar vidare. Oförtrutet. Tyckte ärligt sagt synd om finskan som gick ut samtidigt som norskan där på sista sträckan i stafetten. Björgen schwischade bara förbi och till synes oberörd vid målgång. Kross.

15 januari 2013

Malvalehto

Malvalehtos fina sprinttriumf i helgen ger förstås eko ute i skidvärlden och samtidigt ett välkommet formbesked inför stundande VM. Tyvärr befläckas redaktionen av mail som insinuerar att hon inte skulle ha rent mjöl i påsen eftersom hon går och vinner en tävling i världscupen bara så där.

Delger er ett par insändare/mail. En person som vill vara 1)anonym undrar,"varifrån kommer hon plötsligt?"

2)Ture, 63, från Arboga skriver att, "man blir ju inte förvånad nu såhär nära in på ett VM, alltid någon okänd som "lyckas pricka in formen i rätt tid". Sorgligt och beklämmande. Rent spontant frågar jag mig, vad har hon tagit för någonting?" Människan kan inte vara från Sverige i alla fall.

Koforit svarar:

1) Mona-Liisa Malvalehto, 29, kommer från Finland, född och uppvuxen i Rovaniemi.
2) Ture! Mona-Liisa Malvalehto har tagit sin första vc-seger i karriären.

10 januari 2013

Musikstafett



Hänger inte riktigt med i svängarna. Det är nytt år. Jag ligger lite efter men skyller på före'.

Inleder således det nya året med engelsmannen Bill Fay och låten "Some Good advice".
Bills historia är lite i klass med den som filmaren Bendjelloui berättar om Sixto Rodriguez i "Searching for Sugar man", en film som jag inte sett än. Blir av den 20:e dennes om ni nu vill veta.
Bra start på året, tycker jag.

◙ ◙


Efter dagens spännande skidskyttestafett för herrar konstaterar jag att kommentator Christer Ulfbåge fortsätter med sina skarpsynta analyser eller vad sägs om följande:

-"Han rycker och får en decimeters försprång"