1 juli 2013

BonddriveBond. James Bond. En odödlig replik. Världens mest kände agent. Och det har blivit en hel radda filmer under de senaste 50 åren. 23 stycken närmare bestämt. Och alla har en åsikt om Bond - bästa filmen, bästa skådespelaren osv.

Bonddrive på TV4. Ikväll visas Goldeneye (1995, Pierce Brosnan). Skall sanningen fram, och det skall den ju alltid, så är jag ingen större Bondälskare. På biograf har jag bara lyckats med att avverka en: Octopussy!
I hemmamiljö har jag bockat av Älskade Spion och Mannen med den gyllene pistolen.

Porträttet ovan. Ni har redan listat ut, va. Visst är det så: Ian Lancaster Fleming (1908-1964). Mest känd för att ha skapat Bond. Det blev 12 romaner och två novellsamlingar om agent 007.

Journalist på Reuter strax innan andra världskrigets utbrott, därefter anlitades han som brittisk hemlig agent under det pågående kriget. Ian, alltså.

Fleming rökte uppemot en 70 cigaretter och lapade i sig en liter gin om dagen. Där kan nog allas vår Plura slänga sig i väggen. Och ja, jag lovar att inte ställa upp i fantasterna när det vankas Bond på duken. Inte än i alla fall, 20 kvar.

Inga kommentarer: